Drept la replică: Articolul lui „Alex” pe e-xtravagante.ro este conform titlului: „Avem principii (jurnalistice, n.n.), dar nu în vreme de criză”


Dragă „Alex”,

O să mă adresez la per tu din două motive. Primul este că „Alex” parcă merge mai greu cu dumneavoastră, dar mai bine cu tu. Al doilea este că atunci când ai scris despre mine nu te-ai adresat nicicum, așa că per tu-ul cred că e un pas înainte înspre atingerea principiilor care cer ca jurnalistul (fie și amator, deși probabil ești profesionist) să scrie din x surse, după ce cere și opinia celui despre care scrie etc. – știi, principiile jurnalistice pe care se pare că te simți dator să le suspenzi din solidaritate cu alte suspendări de norme de drept internațional din aceste zile.

Articolul pe care l-ai „semnat” este minunat ca stil, dar decepționant din punctul de vedere al acurateței. Presupun că ai fost grăbit când l-ai scris și ai reușit doar să îngrămădești hiperbole (le ai la purtător), dar nu ai mai avut timp de documentare (chiar și să dai câteva clickuri pe net e greu când ideologia bate bunul simț). Permite-mi să te sprijin puțin – btw, dacă tot vei ocupa și în viitor de mișcarea pro-viață, reține ceva fundamental: în general mișcarea pro-viață SPRIJINĂ oamenii, începând de la femeie ȘI copil. Inclusiv jurnaliștii.

Așadar feedbackul meu constructiv și prietenesc, legat strict de ce ai spus despre mine și direcția pro-viață, este acesta:

– În urma deciziei MAI din 8 martie de a interzice toate evenimentele publice cu peste 1000 de participanți și a restricțiilor apărute ulterior, Marșul pentru viață 2020 a fost reprogramat, iar activitățile din Luna pentru viață s-au mutat în mediul online. Mai multe detalii în comunicatele de aici și aici. Webinarii, întâlniri pro-viață, articole, mărturii și zeci de materiale de informare au fost promovate în mediul online în Luna pentru viață.

– În 20 martie, România pentru viață a deschis site-ul faptepentruviata.ro, cu scopul de a promova lucrurile bune care se fac acum și de a genera și sprijini diferite proiecte benefice în sprijinul vieții. Aici poți vedea o listă cu 10+ proiecte de sprijin desfășurate de România pentru viață în această perioadă. Unele se desfășoară zilnic, altele o dată sau de două ori pe săptămână. Întâlnirile despre probleme de familie cu Lavinia Stan au avut un auditoriu de câteva mii de oameni și au sprijinit multe familii să depășească situații dificile.

– În 31 martie am anunțat că Luna pentru viață se termină, dar activitățile pro-viață în mediul online s-au intensificat și vor continua.

– Activitatea Centrului de consiliere „Sf. Alexandra Împărăteasa” pe care îl coordonez s-a mutat în mediul online și s-a intensificat. Răspundem constant la apeluri și mesaje celor care solicită sprijin. O echipă formată dintr-un psiholog și un asistent social oferă zilnic consiliere și sprijin psihologic pentru depășirea situațiilor de criză.

Suntem în legătură permanentă cu beneficiarii care au nevoie de asistență materială și livrăm la ușă produsele de care au nevoie, căutând noi moduri de a-i ajuta. Mai multe informații aici. Unul dintre cazurile care au solicitat ajutor chiar la finalul Lunii pentru viață a fost o tânără sechestrată și bătută de concubin, despre care puteți citi aici. Necesarul de consiliere la distanță a crescut atât de mult încât, dacă am avea bani, am angaja pe loc un psiholog.

În prezent, lucrăm la organizarea unor webinarii cu medici, psihologi și specialiști din alte domenii, care să ajute femeile însărcinate să treacă mai ușor prin momentele dificile legate de nașterea în timpul epidemiei.

– Tot în ultima zi din Luna pentru viață am decis să-mi donez salariul pe o lună echipei de voluntari ajutacubucurie.ro pentru a sprijini viața, deși în general nu am bani. Mai multe detalii aici.

– Ieri am scris aici despre nevoia de sprijin pentru femeile în criză de sarcină, în contextul în care unii se scandalizează că sunt prea puține clinici sau spitale unde se fac avorturi.

– Ieri am decis să-mi donez ziua de naștere pentru Anita Radics și familia ei, după ce miercuri doamna Corina, mama Anitei, a murit în mod tragic și i-am îndemnat pe toți susținătorii vieții să ajutăm această familie.

– Nu e gata cu lista lucrurilor pro-viață care se fac, dar mă opresc aici și o să îți explic ce este cu cireașa de tort!

Ai ghicit, rețetele zilnice. Care ți se pare ție că nu au nici o legătură cu domeniul pro-viață.

„Alex”, cel mai probabil ești bărbat, dar chiar și așa, sau tocmai de asta, ar fi cazul să înțelegi ce înseamnă pentru o femeie gătitul și mai ales gătitul pentru familie. Nu mă refer când este transformată de către familie în mașină de gătit presupusă a funcționa doar pentru că este femeie, fără măcar un „sărut-mâna pentru masă”, ci mă refer la o familie funcțională. În acest caz, gătitul pentru cei dragi o odihnește! Micile surprize culinare pe care le face celor dragi o bucură poate mai mult pe ea decât pe ceilalți.

Discutatul de rețete îi face bine cum nu îți poți închipui dacă te-ai găsit să te iei de rubrica mea de rețete – care are un succes neașteptat și pentru mine; poate am făcut-o mai mult ca să mă liniștesc pe mine în tumult celor 10-12 ore pe zi pe care le dedic implicării concrete în domeniul pro-viață, dar ele ajută și pe alte femei (poate și bărbați, dar ei scriu mai puțin oricum) să facă față în această perioadă și asta mă bucură mult.

Dacă nu ești convins de explicația mea, până o verifici te rog citește articolul acesta, care vorbește despre de ce le apucă pe femeile însărcinate dorința de curățenie generală înainte de naștere, în loc să stea cuminți – nu cred că explicația evoluționistă a Andreei Giurgea este cea corectă, dar practica e cea despre care zice.

În final, dacă ești pro-viață sau dacă nu te definești așa dar îți pasă de femeile însărcinate și de copiii lor sau dacă măcar vrei să faci puțină curățenie unde tocmai ai scuipat, te provoc să faci 2/2:

– ești bun copy writer. Avem nevoie de articole de tip sfaturi/ghid pentru femei însărcinate, femeile care vor naște în perioada restricțiilor și femeile care tocmai au născut. Scrie/compilează trei articole, unul pentru fiecare categorie, și le postăm.

– sprijină financiar familia Anitei Radics, care face enorm de mult bine ca organizator de voluntari; mama ei, preoteasa Corina Radics, a murit în contextul confuziei și nepriceperii care fac atât rău pe fondul pandemiei.

Cu prietenie și cu speranța colaborării!

Alexandra Nadane

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer