Ghid: 7 moduri prin care poți sprijini o familie care a pierdut pe cineva drag


„Ori de câte ori oamenii simt iubirea lui Dumnezeu și îi răspund într-o oarecare măsură, ei trăiesc în veșnicie. Într-adevăr, într-un anumit fel, ori de cate ori trăiesc în dragoste unii cu alții, ei trăiesc în veșnicie.” – Părintele Dumitru Stăniloae

Familiile care pierd pe cineva drag au nevoie de dragostea și sprijinul nostru. Iată 7 moduri în care le poți fi alături:

1. Roagă-te pentru sufletul celui care s-a mutat din această lume și pentru mângâierea celor îndurerați. Trimite pomelnic cu numele lor la o biserică sau la o mănăstire

2. Sprijină familia în mod concret: trimite o donație, trimite mâncare gătită, carduri pentru cumpărături, mesaje de încurajare, scrisori, produse utile pentru familie, flori;

3. Oferă ajutor practic. După moartea unei persoane e nevoie de sprijin practic din două motive: a.) cu siguranță persoana care a murit îndeplinea anumite responsabilități în familie b.) oamenii care trăiesc durerea pierderii cuiva drag gestionează cu greu problemele zilnice, cel puțin în primele zile. Câteva exemple de lucruri pe care le poți face: ajută la rezolvarea unor sarcini zilnice; organizează o activitate online cu copiii familiei (de ex un atelier de povești pe Skype); ajută membrii familiei să învețe să gestioneze sarcini și responsabilități noi (gătit, gestionarea banilor, îngrijirea copiilor, curățenie).

4. Fii cu inima alături de ei. Vorbește periodic la telefon cu cei rămași în viață. Spune cuvinte simple de încurajare. Spune-le cât de mult contează pentru voi. Sprijină-i emoțional să treacă peste dificultăți. Sună-i doar pentru a sta de vorbă cu ei. Nu spune „Sună-mă dacă ai nevoie de ceva” și apoi nu mai dați nici un semn, pentru că nu ajută.

5Ajută-i să facă o pauză de la viața obișnuită. Când pierd pe cineva drag, oamenii oscilează între înfruntarea durerii și evitarea ei. Uneori oamenii au nevoie de o pauză pentru a-și regăsi sensul vieții și puterea de a merge mai departe. Împărtășește-le amintiri pozitive despre persoana care a murit. Faceți împreună activități în sprijinul celor aflați în nevoie.

6. Fii prezent acolo unde sunt ei. Oamenii apreciază prietenii care sunt alături de ei în momentele dificile, fără să le fie teamă și fără să-i judece. Rămâi alături de persoanele afectate de pierderea cuiva drag și în momentele de lacrimi, tristețe, mânie, revoltă, oferindu-le sprijin. Lasă persoana îndurerată să plângă. Oferă validare și normalizează experiența. Ascultă cu dragoste. Acceptă durerea persoanei respective, chiar și câteva luni mai târziu.

7. Nu uita oamenii. Să fii prieten cu cineva afectat de pierderea cuiva drag înseamnă să știi că durerea pierderii unui om rămâne pentru totdeauna. Oamenii au nevoie de sprijin nu doar în perioada de după deces, ci și în anii următori. Aniversările, vacanțele, zilele de naștere, sărbătorile, nunțile și absolvirile pot fi trăite cu multă durere, dacă nu există sprijin. Dă-i un telefon de încurajare în zilele dificile. Împărtășește amintiri pozitive despre persoana care a murit. Spune-i că persoana care a murit rămâne vie pentru totdeauna în viața veșnică.

Adaptare după Today’s Parent

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer