Discurs la Gala Susținătorilor Vieții: „În 2019 Marșul pentru viață și Luna pentru viață au unit românii din peste 670 orașe și sate din România și Basarabia”


Foto: Cătălin Apostol

De la Zimnicea la Baia Mare, de la Sânnicolau Mare până la Vaslui, de la Calafat până la Cosăuți, în Republica Moldova, românii de pe ambele maluri ale Prutului au spus în același timp „Da” vieții, „Da” solidarității, „Da” sprijinului concret oferit pentru femeile în criză de sarcină. S-au gândit unii la ceilalți, au făcut activități pro-viață împreună, au dăruit dragoste și bucurie unii altora și au întins o mână celor care aveau nevoie de ajutor. Iar lucrurile nu se opresc aici: se deschid centre noi pentru femeile în criză de sarcină. După Rădăuți și Satu Mare, pe 27 martie s-a deschis un centru la Hârja, în județul Bacău, și tot în Luna pentru viață a început organizarea unui nou centru la Baia Mare.

Marșul pentru viață și Luna pentru viață sunt aproape cele mai ample evenimente sociale din România și Republica Moldova și sunt un punct de interes nu doar pentru cei preocupați direct de problematica pro-viață sau a sprijinirii concrete a femeilor în criză de sarcină, ci și pentru toți oamenii din societate care sunt interesați de problemele cu care se confruntă românii și vor să facă ceva pentru ei. De exemplu, aceste evenimente le-au dat idei unor bucureșteni să-și extindă proiectele sociale către alte comunități din țară și în Republica Moldova.

Marșul pentru viață și Luna pentru viață nu au rămas în granițele fizice ale țării, ci au solidarizat români de pretutindeni, căci românii din diaspora n-au stat degeaba în această perioadă. De exemplu, în zona Spaniei și Portugaliei sunt comunități de români care au organizat activități pro-viață în luna martie. Alți români din SUA, Canada, Germania și din alte țări au încercat să sprijine concret organizarea acestui evenimente distribuind materiale pro-viață, iar organizațiile ROYA (Asociația Tinerilor Ortodocși Români din SUA) și Sf. Paraskeva din Chicago au sprijinit financiar realizarea unor materiale de informare și le suntem foarte recunoscători.

Așa cum am afirmat și în alți ani cu ocazia Marșului pentru viață, sprijinirea femeilor în criză de sarcină și a copiilor nenăscuți este cel mai important proiect de țară în următorii 30 de ani. Este un proiect amplu, rezultatele nu apar pocnind din degete, dar vom continua împreună să fim perseverenți. Este nevoie de implicare la firul ierbii, de activități dedicate tinerilor și adolescenților, de ateliere și tabere de formare, de centre de consiliere și sprijin pentru femeile în criză de sarcină în fiecare județ, de rețele locale care să ajute femeile care au nevoie de ajutor și de oameni care să se implice zilnic în comunitățile din care fac parte. Marșul pentru viață este vârful implicării noastre, dar în tot timpul anului este nevoie de implicare.

Vă așteptăm alături de noi să investim împreună timp, energie și resurse în dezvoltarea acestor activități. Studenții se pot implica în Asociația Studenți pentru viață înfrumusețând viețile altora și dând sens timpului liber pe care îl au. Pe cei care doresc să se implice în promovarea vieții în comunități și dăruind profesionalismul și cunoștințele lor îi așteptăm în Asociația România pentru viață. Iar celor care sunt interesați de a sprijini concret femeile în criză de sarcină ușa Centrului de consiliere Sf. Alexandra Împărăteasa este deschisă. La fiecare două zile apare un caz nou, iar sprijinul pe care îl primesc beneficiarii în cadrul Centrului include și ajutor material care se întinde pe o perioadă de 6 luni, 1 an sau mai mult, în funcție de necesități. Pe lângă necesitatea dezvoltării permanente a proiectelor existente sunt binevenite proiectele noi, dar și oamenii și resursele financiare care să le facă posibile.

Anul viitor ne vom reîntâlni cu toții la Marșul pentru viață 2020 pe data de 28 martie, dar până atunci fiecare dintre noi avem responsabilitatea implicării pentru viață în locul unde suntem și la nivelul la care putem. Implicarea societății va crește doar atunci când implicarea fiecăruia dintre noi va crește. Așteptarea permanentă ca doar statul, instituțiile și organizațiile să schimbe lucrurile este bună, dar dacă exclude implicarea personală tinde să țină lucrurile pe loc sau chiar să-i lipsească pe oameni de binele și de sprijinul de care au nevoie. Îndrăzniți să faceți ceva. Nevoia de sprijin e uriașă în România.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer