Discurs la MPV 2021 Chișinău: „România este alături de Republica Moldova în dezvoltarea MPV și a programelor de sprijin pentru femeile în criză de sarcină”


Discursul pe care l-am susținut astăzi, 28 martie, la Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață” Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova pentru viață, o asociație pro-viață din Chișinău coordonată de Nadejda Usatîi.

Bună ziua! Sunt Alexandra Nadane, președintele Asociației România pentru viață, asociația care, alături de Studenți pentru viață organizează Marșul pentru viață din București.

Putem și trebuie să facem ceva pentru a sprijini viața acolo unde suntem. Și la București, și la Chișinău, și la Iași, și la Ungheni, și la Timișoara, și la Bălți, și la Constanța, și la Cahul sunt femei în criză de sarcină. Aceste femei trăiesc lângă noi, sunt din familia noastră, din grupul nostru de prieteni, din comunitatea noastră. Studiază la aceeași facultate, merg la același serviciu, trec pe aceleași străzi, se plimbă prin aceleași parcuri cu noi.

Să ne deschidem inima pentru a le sprijini. O vorbă bună, o încurajare, un zâmbet, un ajutor oferit la cumpărături și orice sprijin care alungă temerile sau rezolvă problemele cu care se confruntă o femeie care este în criză de sarcină sau o mamă care a născut salvează vieți, aduce liniște, bucurie și redă speranța în viitor.

În anul 2015, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată în Republica Moldova. De atunci, Marșul pentru viață și activitățile din Luna pentru viață s-au dezvoltat în mod uimitor. În 2019, mesajul pro-viață a ajuns în peste 430 de comunități locale din Republica Moldova, iar acest pas uriaș a fost posibil prin implicarea neobosită a Asociației Moldova pentru viață și a Nadejdei Usatii, la care s-au adăugat eforturile făcute de instituții, organizatii locale și parohii. Acest efort trebuie să continue mulți ani de acum încolo, astfel încât generațiile care vin după noi să se poată bucura de o cultură care sprijină în mod real femeile în criză de sarcină și copiii nenăscuți.

Atât în România, cât și în Republica Moldova este mare nevoie de centre de sprijin, unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină. În 2010, Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a făcut primul pas în sprijinirea mamelor aflate în situații dificile: a înființat Centrului Maternal În Brațele Mamei. Al doilea pas important a fost făcut de Asociația Moldova pentru viață, care a înființat Centrul de consiliere și sprijin pentru mame însărcinate și familie ,,Sfânta Elisabeta” din Chișinău la sfârșitul anului 2020. Sperăm ca în următorii ani centre similare să fie înființate și în alte localități din țară.

Luna pentru viață se încheie peste câteva zile, dar activitățile pro-viață continuă pe tot parcursul anului. Dragostea, bunătatea, dorința de a sprijini femeile în criză de sarcină ne vor ajuta să rămânem uniți pentru viață în fiecare zi. Să fim uniți în bine!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer