Cum s-a desfășurat a II-a ediție a Conferinței Naționale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină „Ajută mama și copilul” 2020


În perioada 9-10 octombrie 2020 s-a desfășurat a II-a ediție a Conferinței Naționale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină „Ajută mama și copilul”. Pe fondul restricțiilor existente, atelierele și prezentările din cadrul conferinței s-au desfășurat online.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a 35 de participanți din România, Republica Moldova și Italia: psihologi, asistenți sociali, coordonatori de centre, voluntari, dar și persoane aflate la început de drum în ceea ce privește deschiderea unui centru sau a unei rețele locale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină.

Conferința a început cu un atelier despre consilierea prin metoda L.O.V.E. Alexandra Nadane a explicat că aceasta este o metodă de consiliere accesibilă și celor care nu sunt specialiști, dar își doresc să ofere sprijin emoțional pentru depășirea crizei și continuarea sarcinii:

„L.O.V.E este o metodă de consiliere bazată pe dragoste, iar cele patru litere provin de la Lungime de undă, Opțiuni, Viziune și valori precum și Extinderea sprijinului. Fiecare dintre acești pași trebuie urmat la momentul potrivit, însă există ceva fundamental, fără de care nu pot funcționa – cei 3 R: „Relație, Relație, Relație!”. În lipsa unei relații și a sprijinului emoțional e greu, e imposibil de fapt, de găsit o soluție, oricâte metode ai avea, astfel încât femeia să simtă că este sprijinită”.

Al doilea atelier a fost susținut de doamna Aurelia Bulgac, doctor în psihologie, psiholog specializat în terapie de cuplu și familie și cadru didactic asociat al Facultății de psihologie din cadrul Universității din București. Dumneaei a vorbit despre importanța dezvoltării competenței emoționale pentru a putea gestiona situații de criză:

„Conștientizarea stării emoționale ajută în luarea unor decizii conștiente, bazate pe maturitate psiho-emoțională. Dezvoltarea competenței emoționale are două direcții. Prima se referă la cum reușesc să identific starea emoțională a celuilalt. Acesta este un aspect foarte important. De exemplu, atunci când sunteți într-o stare de nervozitate sau de furie, e bine să amânați momentul de luare a unei decizii. A doua direcție se referă la înțelegerea stării emoționale. Ca să reușim acest lucru e nevoie să ne dăm seama de unde vin aceste stări. Să punem întrebări și să ajutăm persoana din fața noastră să devină conștientă de toate aceste lucruri și să le găsească un sens.”

Prima parte a conferinței s-a încheiat cu două ateliere susținute de Bogdana Fati, psiholog în cadrul Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București: „Consilierea psihologică a femeilor care au pierdut sarcina” și „Terapie în situații de abuz și traumă”:

„Când am început să lucrez cu femeile care solicită sprijin din partea Centrului mi-am dat seama că am nevoie să învăț mai multe despre traumă. Prin întâlnirea cu ele aflu poveștile lor de viață. Treptat mi-am dat seama că există un fir comun. În fiecare poveste ajungeam în același punct. Într-o seară am ascultat un podcast al unui psihoterapeut cu o bogată experiență în traumatologie. El a zis un lucru care mi-a atras atenția: toți cei care cu care lucrase până atunci au trăit o istorie de viață nu tocmai bună în anii de copilărie. Am început să observ același lucru și la persoanele pe care încercam să le sprijin: fie au avut o relație disfuncțională cu părinții în primii ani de viață, fie au trăit o pierdere mai târziu (moartea unui părinte sau divorț), fie au trecut prin traume sexuale – au fost abuzați sau hărțuiți. Doar cunoscând aceste probleme putem avea o perspectivă mai complexă asupra nevoilor pe care le au aceste persoane.”

În după-amiaza zilei de vineri s-a discutat despre necesitatea ca femeile în criză de sarcină să aibă acces la soluții de sprijin pentru creșterea copilului sau pentru încredințarea copilului spre adopție, atunci când mama constată că aceasta este cea mai bună opțiune pentru copilul ei. Din păcate, procedura de adopție începută în timpul sarcinii, care este folosită cu succes de mulți ani de SUA, Australia și de alte state, nu este introdusă în România, dar puteți citi aici mărturii ale femeilor care și-au încredințat copii spre adopție la naștere.

Seara s-a încheiat cu o prezentare susținută de Alexandra Nadane despre traficul de persoane și criza de sarcină. În spatele traficului de persoane se ascund avorturi forțate, iar femeile traficate trăiesc drame dureroase, majoritatea covârșitoare a acestora fiind complet necunoscute publicului larg. De exemplu, femeile românce constituie 4% din populația de sex feminin din provincia Ragusa, Italia, dar ele fac 20% din totalul avorturilor înregistrate acolo. Medicii din zonă consideră că situația lor este legată de exploatarea sexuală sistematică la care sunt supuse.

De multe ori când vorbim despre criza de sarcină arătăm că ea reprezintă un vârf de aisberg, sub care se ascund foarte multe probleme, care o generează și o întrețin. Scopul atelierelor din prima zi a conferinței a fost să aducă o parte dintre aceste probleme în atenția celor preocupați de criza de sarcină, astfel încât sprijinul oferit să țină cont de realitățile concrete cu care se confruntă femeile în criză de sarcină.

Toate aspectele discutate în prima zi au arătat în mod clar că este nevoie de programe complexe de sprijin, de specialiști bine pregătiți și de resurse cu care programele să fie dezvoltate în timp. De aceea atelierele organizate în a doua zi a conferinței s-au concentrat pe aspecte instituționale: ce facem pentru a ajuta femeile în criză de sarcină să afle că există centre și organizații care le pot sprijini, la ce metode de fundraising apelăm pentru a dezvolta activitățile, cum organizăm evenimente caritabile și, în final, cum dezvoltăm și cum motivăm persoanele care lucrează zi de zi oferind sprijin să facă față dificultății și complexității muncii lor și uzurii.

Atelierele despre fundraising și evenimente caritabile au fost susținute de Veronica Caziuc și Tudor Buțu. Mai jos sunt două fragmente scurte din prezentările lor.

„Colectarea de fonduri este indispensabilă. Fără susținere financiară e greu să depășești un anumit punct și să dezvolți activități profesioniste. Fundraisingul e o componentă care are un impact hotărâtor asupra rezultatelor pe care le are o idee pusă în practică de oameni dedicați în sprijinul femeilor în criză de sarcină.” – Veronica Caziuc, responsabil financiar în cadrul Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei.

„Particip din 1995 la evenimente sportive organizate în țară și în străinătate. Din 2016 coordonez organizarea Crosului pentru viață. Cei care doresc să organizeze un eveniment sportiv în scop caritabil trebuie să răspundă la cele 5 întrebări esențiale: cine, ce, când, unde și de ce. După ce avem aceste răspunsuri putem discuta despre cum se organizează evenimentul. Marele avantaj pe care îl are organizarea unui astfel de eveniment este că putem face cunoscută cauza în comunitate și putem inspira oamenii să sprijine” – Tudor Buțu, coordonatorul Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.

La sfârșitul evenimentului s-au constituit două grupuri de lucru: unul pentru începători și altul pentru profesioniști, pentru cei care lucrează în centre. Din luna noiembrie vom organiza lunar câte un webinar potrivit nivelului de dezvoltare al fiecărei grupe.

Iată și câteva impresii ale participanților la conferință:

„În primul rând, conștientizezi faptul că există și alte persoane care lucrează în acest domeniu, care se confruntă cu aceleași situații, persoane cu care poți analiza, poți dezbate subiecte comune și poți identifica metode de rezolvare a unei probleme. Prin intermediul unei conferințe de acest fel se prezintă și se dobândesc informații noi, actualizate și se descoperă noi metode de abordare. Acest lucru este extrodinar!”

„Conferința este binevenită, deoarece intervenția profesionistă în problema crizei de sarcină este vitală pentru binele mamei și copilului după naștere, iar în România acest tip de intervenție este insuficient cunoscut și oferit. Este o ocazie unică și minunată de a învăța.”

„Deși activez în domeniul psihologiei și psihoterapiei, este prima dată când sunt atât de aproape de informațiile legate de criza de sarcină. Toate subiectele au fost foarte bine structurate și detaliate. Putem vorbi de profesionalism într-un domeniu atât de nou pentru România!”

„Participarea la conferință a fost foarte facilă, datorită desfășurării conferinței în mediul online. Consider că această ediție a venit cu teme noi și actuale legate de provocările și strategiile de dezvoltare a centrelor de sprijin a femeilor în criză de sarcină. De asemenea, am apreciat deschiderea organizatorilor de a pune la dispoziția celor interesați materiale suplimentare de documentare pe anumite teme și a unor proceduri și documente de lucru necesare bunei funcționări a unui centru de consiliere a femeilor în criză de sarcină. Este un exemplu minunat de cooperare pentru binele public.”

Mulțumim tuturor celor care au participat, precum și tuturor celor care au transmis mai departe vestea despre desfășurarea acestei conferințe. Implicarea noastră în dezvoltarea centrelor de sprijin pentru femeile în criză de sarcină merge mai departe.

Sursă: Centrul de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer