Training pentru viață la Reșița

Centrul de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom a găzduit sâmbătă, 13 ianuarie, trainingul pentru viață cu tema: „Cunoaște, iubește, acționează – împreună pentru viață!”, susținut de Alexandra Nadane președinte al Asociației „Studenți pentru viață” București și director executiv al Centrul de Consiliere „Sf. Împărăteasă Alexandra” din capitală.

Evenimentul, organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, a reunit tineri atoriști din municipiul Reșița, precum și din orașele Anina și Bocșa, voluntari ai Centrului de tineret Moniom, precum și ai altor organizații non-profit din municipiul Reșița, cadre didactice și alte categorii de persoane interesate de activitățile pentru viață.

Trainingul, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost structurat pe mai multe module și are ca finalitate implementarea unui calendar de activități pentru viață în luna martie, care va culmina cu Marșul pentru viață care va fi organizat la Reșița, în data de 24 martie 2018.

Referindu-se la scopul și obiectivele trainingului, Alexandra Nadane a precizat: „Trainingul de azi, de la Reșița, este dedicat în special tinerilor, dar și diferitelor categorii socio-profesionale interesate de problematica avortului, de criza de sarcină, precum și despre cum se pot implica în activități pentru viață. A fost o experiență extraordinară, pentru că am avut tineri foarte interesați de tema propusă, dornici să se implice în sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, fie la ei la școală, fie la nivelul comunității lor. Este un training care se desfășoară în mai multe regiuni ale țării, un demers pe care l-am început la nivelul comunităților locale cu scopul de a reuni diverse categorii de oameni – de la studenți, la medici, profesori, psihologi, asistenți sociali, clerici – pentru a găsi împreună soluții în a sprijini viața și a a forma o cultură a vieții în cât mai multe comunități din România”.

La rândul său, Anita Radics – președintele ATOR Banatul de Munte – a precizat că: „participarea la un astfel de training este foarte importantă pentru noi, tinerii din ziua de azi, de aceea am încercat să implicăm un număr cât mai mare de membri ai asociației noastre”. Referindu-se la finalitatea trainingului, aceasta a mai adăugat: „vom încerca să ne pliem pe calendarul național stabilit în luna pentru viață (martie) și vom organiza la Reșița un marș pentru viață – în data de 24 martie, acesta urmând a fi evenimentul central al lunii și care, desigur, va fi preccedat de o campanie de promovare a acestuia în rândul comunității locale. De asemenea, vom organiza o sesiune de dezbateri și discuții pe teme pentru viață, cu invitați din mai multe domenii de activitate, la care sperăm să participe un număr cât mai mare de atoriști, dar și alți tineri din județul nostru”.

„În toate locurile unde am susținut acest training oamenii au început să se întrebe ce pot face ei acolo unde sunt; sunt profesori care încep să desfășoare activități pentru viață cu elevii în licee, sunt preoți care încep să organizeze astfel de activități în parohiile lor, sunt medici care înțeleg că e nevoie să ofere mai mult sprijin femeilor însărcinate, sunt tineri care înțeleg că nu pot rămâne indiferenți la ce se întâmplă în jurul lor și trebuie să promoveze viața în rândul colegilor lor și în acest fel se crează comunități care mai apoi se implică în diverse activități la nivel local sau chiar în înființarea de centre de sprijin pentru femeile aflate în criză de sarcină. Suntem bucuroși, așadar, să constatăm că astfel de inițiative au loc în din ce în ce mai multe eparhii și localități din țara noastră” a mai precizat Alexandra Nadane.

Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București oferă servicii de consiliere psihologică și duhovnicească precum și asistență socială și sprijin material femeilor aflate în criză de sarcină care apelează la serviciile centrului. De asemenea, Asociația „Studenți pentru viață” din capitală ajută la organizarea, în fiecare an, „marșul pentru viață” în câteva sute de localități din România și Republica Moldova, precum și alte activități pentru viață la nivel național.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer