Mihai Gâtlan (†21 decembrie 1989), un crâmpei din România din ceruri

În Biblie scrie că „mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul să și-l pună pentru prietenii săi”. Mihai Gâtlan a murit pe 21 decembrie 1989, la vârsta de 19 ani, unul dintre cei care s-au jertfit pentru a dărui generațiilor următoare prilejul să se bucure de libertate și credință.

„Și-a sacrificat țelul său pentru care merita să trăiești în favoarea altui țel, pentru care merita să mori ca alții să poată trăi liberi.“

Veo – Grupul Interval

Cu plete ca de Crist, cu inimi de copil, cu chipuri rock, pe scenă muzica lor sfarmă tot ce-i șubred, strâmt, strâmb. Sluțind o lume falsă ei sunt generația pe care nimeni nu mai are timp s-o cuprindă, s-o înțeleagă.

Să încercăm deci să vedem fața nevăzută a unui rocker, a unui rebel care s-a ridicat din mijlocul unei străzi pline de oameni, a strigat JOS COMUNISMUL și a căzut… la doar 19 ani. Era un sufletist, primul peste tot. Trăia pentru muzică și Dumnezeu. Avea un bun prieten la seminar și își pusese în gând să dea la Teologie.

Avea o iconiță pictată de tatăl lui, pe care o purta peste tot. Într-una dintre verile trecute – povestește tatăl – eram împreună cu Mihai pe un vaporaș, în Deltă. Aici, am făcut cunoștință cu dl. Bogdandy din Cluj și cu fiul acestuia, care suferea de o tumoare infernală la cap, ce-i cauza dureri și stări de necontrolat.

Omul era disperat, medicii nu-i dăduseră nici o speranță și ar fi dat orice să-și poată salva fiul. Dar acesta refuza cu încăpățânare ajutorul, nici nu voia să audă de operație.

Fiind de aceeași vârstă, copii au intrat în vorbă, s-au jucat, iar băiețelul bolnav a adormit cu capul pe iconița lui Mihai. Ca prin minune când s-a trezit, i-a spus d-lui Bogdandy că ar dori să fie operat. și operația, spre surprinderea tuturor, a reușit!

„… Și ce mă doare cel mai mult acum,

când tot te mai iubesc ca pe un frate

sunt sufletele noastre despărțite

prin triste condamnări săpate-n scrum….“

– grupul Interval –

21 decembrie 1989, ora 17.30.

La sala Dalles, mii de oameni scandează sloganuri anti-comuniste și soldați cu scuturi, bastoane, grenade lacrimogene, pistoale și PM-uri cu cartuș pe țeavă stau față-n față privindu-se în ochi și atenți fiecare la mișcările celorlalți. Majoritatea demonstranților anti-comuniști sunt tineri până-n 30 de ani. Printre cei din primele rânduri, Micky. E cu un grup de prieteni – Bruno, Cătălin, Teona. Micky strigă ca și ceilalți, iar vocea sa se desprinde, parcă, din mulțime. E cântecul de lebădă al prietenului nostru. Spre mulțime vine un camion militar; e o sinistră masa de metal, grea de câteva tone. Se năpustește în mulțime!

[…]

Bolidul intră în plin în oamenii care nu se mai pot feri. Lovit de camion, Bruno cade într-o parte cu brațul fracturat. Teona scapă ca printr-o minune, salvată de Micky, care este izbit și cade și el în partea cealaltă. Camionul a trecut, morții au rămas. Micky încă trăiește. Se ridică și vrea să strige din nou, dar nu mai apucă. Un glonte în abdomen îl îndoaie de la mijloc, iar alte două gloanțe îl ucid pe loc. Se produce haos, lumea fuge, camionul trece înapoi peste cadavre, peste răniți. Când prietenii se regrupează odată cu mulțimea, Micky nu mai este acolo. Îl caută îndurerați. Îl vor găsi cinci zile mai târziu, la morgă…

Sursă: https://www.youtube.com/watch?v=UKv-yR6nG34 și Miracol ‘89

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer