90 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ion I.C. Brătianu: „În viața națiunilor sunt afirmări de drepturi care se socotesc mai mult decât izbânzi trecătoare”

În 1917, Ion I. C. Brătianu a spus cuvintele de mai jos la Consiliul de Coroană din 14/27 august 1916 la care s-a stabilit intrarea României în război.

Dorința marelui om de stat Ion I. C. Brătianu privind unirea românilor s-a împlinit în 1918. În 1944, o parte dintre teritoriile României din 1918 au fost din nou înstrăinate. Însă în perioada interbelică personalități de frunte ale României s-au născut în teritoriile reunite cu România, s-au format și au lucrat apoi binele.

De aceea merită a lupta pentru a fi mai mic fie și numai cu unul numărul avorturilor. Cu fiecare copil care se naște o viață unică și irepetabilă a primit șansa de a se dezvolta.

Fără îndoială că vom ieși învingători, dar nu sunt sigur, se poate să fim și învinși. De aceea, vreau să se știe bine de toți, că, chiar învinși, tot cred că țara mea trebuie în această clipă să facă acest gest. În viața națiunilor sunt afirmări de drepturi care se socotesc mai mult decât izbânzi trecătoare și sunt gesturi de abdicare, de dezertare morală, care compromit viitorul lor pentru veacuri de-a rândul. Într-o astfel de situație este astăzi românismul … și dacă nu azi, atunci mâine vom culege roadele acestor jertfe și acestor afirmări de drepturi.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer