O zi de toamnă cu soare. O tânără mămică sprijinită de Centrele ROUA pe parcursul sarcinii și după naștere, o sună pe Gabriela, colega noastră asistent social, și îi spune că verișoara ei, Diana*, are urgent nevoie de ajutor. Este însărcinată, mai are un copil de un an și jumătate și presiunile celor din jur sunt foarte mari. Un consilier a luat legătura cu Diana în cel mai scurt timp, iar ulterior s-a construit o mică rețea de sprijin în jurul ei.
Știți cum e la intervenția pentru victimele accidentelor rutiere: te uiți să vezi, din multitudinea de traumatisme, care e cel mai urgent, ce îi pune mai mult în pericol viața persoanei rănite și să intervii acolo. Și în criza de sarcină, din multitudinea de probleme cu care se confruntă femeia, încercăm să vedem care are cel mai mare impact negativ asupra ei și să o sprijinim progresiv și mai ales, integrat, din toate direcțiile.
La Diana, problema care „strigă” cel mai tare este lipsa de sprijin din partea tatălui copilului. Este un bărbat care o folosește pentru relații, fără să facă nimic serios în sprijinul ei, fără să se gândească la nevoile ei, fără să fie un tată asumat în casă. În mod firesc, asta a declanșat o temere puternică în sufletul Dianei: „Cum o să mă descurc cu doi copii mici și un partener iresponsabil?”. În același timp, gândul avortului o întrista foarte tare, n-ar fi vrut să treacă prin așa ceva.
Toate problemele și atitudinile lui iresponsabile arătate pe parcursul relației au ieșit la suprafață, punând-o pe Diana în postura de a se întreba dacă chiar merită să-și continue viața lângă un om care nu o respectă, care nu o susține și o pune să facă avort. Știu, unele voci o să spună că de ce îi mai trebuie un copil, dacă relația nu funcționează. Răspunsul e simplu, observat în sute de cazuri întâlnite: nașterea copilului dă femeii puterea să iasă din relațiile unde există neasumare, lipsă de sprijin, iresponsabilitate, în timp ce trauma avortului scade puterea femeii și încrederea de a lupta să iasă din relația care nu-i face bine. Avortul adaugă încă un strat de neîncredere, vină și anxietate.
Discuțiile despre relații sănătoase și relații toxice, reflectarea la ce se întâmplă și la impactul pe termen lung al rămânerii într-o asemenea relație, momentele de tăcere din partea noastră, în care ea a putut verbaliza clar nevoile proprii, au ajutat-o pe Diana să pună sub semnul întrebării dragostea pe care o proclamă tatăl copilului când o presează să facă avort.
A doua problemă era legată de presiunile celor din jur. Spre deosebire de alte femei care sunt singure și n-au persoane apropiate în jurul lor, Diana nu e singură și nici nu duce lipsă de resurse materiale. Însă în jur plutește multă nepăsare și ignoranță față de ea și față de nevoile ei. Tatăl ei e singurul care a făcut și face tot ce poate să o sprijine. I-a spus: „Te ajut eu să crești acest copil, numai nu-l avorta. N-aș putea trăi cu gândul că am un nepot care și-a pierdut viața înainte să se nască”. Pentru Diana, reacția tatălui ei a contat mult, a fost un punct important de sprijin pe parcursul crizei. Nu doar pentru că era tatăl ei și a făcut o promisiune într-un moment de criză, ci pentru că a sprijinit-o și cu creșterea celuilalt copil și a fost constant alături de ea în momentele dificile.
În următoarele săptămâni, alte reacții negative și condamnări au pus presiune pe sufletul Dianei. Știți deja din mărturiile postate pe paginile noastre că intervenția în criză înseamnă săptămâni și luni de zile în care suntem alături de femeie cu tot ce putem, iar sprijinul continuă și după naștere. Asta înseamnă mult timp și resurse alocate, oameni care sunt gata oricând să vină în întâmpinarea nevoilor femeii, dar cu toate acestea criza de sarcină e un carusel de stări emoționale și de situații complicate.
La un moment dat, Diana era atât de copleșită, încât a zis: „Merg să fac avort, măcar scap de toată tensiunea aceasta și de presiunile pe care nu le mai suport”. Apoi s-a gândit că nu i-ar putea face asta copilului ei, că n-ar vrea să treacă prin așa ceva.
În seara de dinainte de a merge la avort s-a așezat în genunchi și s-a rugat disperată: „Doamne, dacă tu crezi că trebuie să păstrez acest copil, te rog dă-mi un semn care să fie vizibil, să nu-l pot ignora”. La câteva ore după aceea, acest semn a venit. Nu vom intra în detalii pentru a asigura protecția persoanei. Diana păstrează copilul din burtică.
Oricine ar auzi sau ar citi ce i s-a întâmplat Dianei, ar zice, pe bună dreptate, că e o minune, situația e cu happy-end, ea păstrează copilul și vor trăi fericiți împreună. Doar că, așa cum se întâmplă în peste 80% din cazurile de criză de sarcină, iar au apărut presiunile, gândurile, temerile legate de viitor și de ce s-ar putea întâmpla. Eforturile Dianei de a depăși criza de sarcină continuă. Soluțiile au venit și vin de la Dumnezeu, de la oameni, de la specialiști care lucrează împreună pentru a o sprijini pe ea și pe alte femei curajoase, care reușesc să facă față presiunilor. Iar noi suntem alături de ele, cu sprijin gratuit și total integrat, din toate direcțiile.
*Numele a fost modificat pentru protejarea identității
***
Schimbă destinul unei femei însărcinate sau al unei mame aflate în dificultate:
Trimite acum un SMS cu textul “DOI” la 8845 și activează o donație lunară de 2 euro
Fii eroul unei mame și sprijină cumpărarea kitului de supraviețuire pentru ea și bebelușul ei, în campania noastră #10MAME1AN: https://centreleroua.galantom.ro/p/alexandranadane
Donează cu cardul aici: https://centreleroua.ro/doneaza
Donează în conturile Asociației:
Beneficiar: Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei
RO79RNCB0082153361040001 LEI
RO52RNCB0082153361040002 EURO
RO25RNCB0082153361040003 USD
Donația ta nu e doar o sumă de bani, este șansa unei vieți salvate, pentru că oamenii cu care lucrăm primesc de la noi ajutor complet integrat și complet gratuit: material, psihologic și instituțional, de care au mare nevoie.
Iar implicarea ta nu doar că ajută enorm, dar inspiră întreaga comunitate să privească spre un viitor în care societatea are grijă de toți membrii ei, inclusiv de cei ce nu își pot purta singuri de grijă.
Orice variantă alegi, ești deja eroina noastră/eroul nostru și ai lor!