Lansarea Raportului cu privire la situația copiilor din sistemul de protecție realizat de ARFO

COMUNICAT DE PRESĂ

Lansarea Raportului cu privire la situația copiilor din sistemul de protecție realizat de Alianța România Fără Orfani (ARFO)

Gradul de declarare a adaptabilității nu a crescut deloc după un an de la modificarea legii privind regimul juridic al adopției, acesta menținându-se sub 6% din numărul copiilor din sistem.
București, 21 Noiembrie 2017 – Prezentul raport este rezultatul unei analize a situației copiilor din sistemul de protecție realizată de Alianța România Fără Orfani și va fi lansat pe 23 noiembrie 2017 în deschiderea Summit-ului ARFO organizat în București, la Crystal Palace Ballrooms.

Raportul arată că declararea adoptabilităţii pentru copiii fără posibilitate de reintegrare în familia biologică este îngreunată atât de prevederi legislative exagerate, cât şi de o aplicare deficitară a legislaţiei. Ca şi cum nu ar fi suficient, ponderea extrem de mică de copii adoptabili din rândul copiilor instituţionalizaţi (1,5%) sugerează o practică îngrijorătoare de a menţine copiii în sistem cu statut de neadoptabil.

Un alt aspect subliniat de raport este faptul că, în timp ce organismele private nu au voie să furnizeze servicii nelicenţiate, 83% dintre serviciile publice nu au licenţă şi nu îndeplinesc standardele minime obligatorii. Astfel, nivelul de calitate al asistenţei sociale în domeniul protecţiei copilului necesită mai multă atenţie impunându-se măsuri de încurajare a parteneriatelor între DGSAPC şi organismele private acreditate, acestea fiind de natură să ducă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor în domeniu.

Pe de altă parte, raportul subliniază evoluţii pozitive prin deschiderea listei de „greu adoptabili”, prelungirea până la 14 ani a declarării adoptabilităţii, concomitent cu extinderea valabilităţii atestatului de părinte adoptator la 2 ani.

“Ne dorim ca lucrurile bune să continue iar acest raport să contribuie la o mai bună diagnoză a situaţiei actuale. Având la bază această evaluare, considerăm ca fiind urgente şi foarte importante scăderea gradului IV pentru rudele căutate, introducerea unor sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de declarare a adoptabilității, diminuarea migrărilor copiilor în sistem, precum și completarea prevederilor legale în domeniul atribuţiilor organismelor private acreditate”, a declarat Liviu Mihăileanu, președinte al Alianței România Fără Orfani.

Raportul ARFO 2017 propune și soluții pentru îmbunătățirea situației identificate printre care reducerea gradului IV până la care se caută rudele în vederea declarării adoptabilității copiilor din sistem, interzicerea tranzitării copiilor din medii familiale în medii instituționalizate și emiterea standardelor minime pentru plasament familial.

Despre Alianța România Fără Orfani (ARFO)
Alianța România fără Orfani (ARFO) reunește organizații nonguvernamentale și religioase, firme, persoane publice și private având ca scop mobilizarea societății înspre manifestarea grijii față de copiii aflați în dificultate.

Printre inițiative se numără Summit-urile anuale ARFO, campania “Duminica Orfanului”, “Consorțiul de instruire pentru înțelegerea și tratarea traumei”, Conferințele “ReFresh” și proiecte desfășurate în colaborare cu diferitele culte religioase prezente în România.

Mai mult decât să creeze un program, ARFO își propune să mobilizeze întreaga societate înspre manifestarea grijii față de copiii aflați în dificultate. Membrii Alianței sunt persoane și organizații ce s-au devotat slujirii nevoilor fizice, psihice și spirituale ale copiilor aflați în dificultate, serviciile acestora incluzând adopția, plasamentul familial, asistența maternală, consilierea și prevenirea abandonului.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer