Unul din 8 cazuri de sinucidere sau încercare de sinucidere a unei femei este rezultatul violenței domestice, iar în 4 din 5 cazuri, agresorul a avut deja incidente pentru care a fost avut de-a face cu poliția.
Mama explică cum mai multe instituții au eșuat în a-și împlini misiunea de a o proteja pe fiica ei, victimă a violenței domestice.
Te poți întreba: la ce o ajută pe fiica ei sau pe ea menționarea cauzei tragediei? De ce a investit în demersul ei aproape toată averea familiei?
Pentru că, reușind să demonstreze adevărul, cel care a investigat cauza morții a trimis, în final un raport în care recomandă mai multor ministere să implementeze politici prin care se fie prevenit eșecul din acest caz.
Pe lângă asta, deși mama și soțul ei și-au schimbat locuința de teama celui care le dusese fiica la sinucidere, de câte ori auzeau că acela are o nouă parteneră, mergeau la poliție și cereau ca această să fie informată despre comportamentul agresorului. În Marea Britanie, există o lege care permite poliției să dezvăluie informații unei victime sau unei potențiale victime a abuzului domestic despre abuzul sau infracțiunea violentă anterioară a partenerului.
Să traducem acum în cazul avortului:
– Cât suntem de dispuși, nu legal, ci pentru noi înșine, să recunoaștem că avortul, cu cele două prime victime ale sale – copilul și mama –, este de cele mai multe ori rezultatul unei presiuni din partea tatălui copilului, a unor membrii ai familiei sau a șefului de la serviciu. Iar această cauză și cei care inițiază presiunea sunt responsabili moral, chiar dacă nu există nicio lege care să îi incrimineze în vreun fel?
– Cât ne interesează efectele negative psihologice, care pot duce până la sinucidere, care apar în urma presiunii pentru avort și a avortului?
– Cât efort suntem dispuși să facem pentru a recunoaște ca societate că violența domestică în avort este ceva endemic?
– Cât ne pasă, ca societate, de lipsa instituțiilor care să prevină aceasta prin sprijinirea femeii?
Aceste întrebări nu sunt retorice și nici teoretice. Cu câțiva ani în urmă am cunoscut o femeie care a fost presată să facă avort și șantajată de partener cu părăsirea până când a făcut avort și a murit la câteva ore după avort.
Revenind la punctul de plecare. Dacă cineva este în pericol de sinucidere, sunați la 112. În cazul unor stări de lung durată de acest tip, există gratuit TelVerde Antisuicid 0800 801 200, care are program vineri, sâmbătă și duminică între orele 19:00 și 07:00. Numărul este operat de Alianța Română de Prevenție a Suicidului, care oferă consiliere și pe mailul sos@antisuicid.ro. Alianța poate fi contactată pe site-ul antisuicid.ro.