SUA: Finanțau femei pro-viață în politică, dar au decis că e mai eficient să ajute femei în criză de sarcină


de Cassy Fiano-Chesser, LiveAction

Organizația americană pro-viață Susan B. Anthony List (SBA List) a sprijinit mult timp politiciene cu orientare pro-viață, în speranța că acestea ar putea influența o schimbare legislativă în sensul protejării vieții copilului nenăscut.

Dar, în urmă cu câțiva ani, conducerea și-a pus întrebarea dacă America ar fi pregătită pentru o eventuală schimbare a legii avortului – pentru interzicerea lui. Răspunsul la care au ajuns a fost că avortul e doar un simptom al lipsei de sprijin în familie și societate, iar interzicerea lui nu va rezolva problema de fond.

Dacă avortul este interzis peste noapte, dar problemele sociale care conduc la el persistă, practica nu va dispărea tot peste noapte. Ar fi ca și cum am încerca să începem cu sfârșitul – ca și cum am începe să clădim casa de la acoperiș, fără să punem întâi fundația.

Iar această concluzie a determinat organizația să-și schimbe prioritățile. Începând din această lună, SBA List devine SBA Pro-Life America și are o nouă misiune: cea de a salva vieți de copii nenăscuți prin sprijinul oferit mamelor lor.

Nu politica, ci implicarea socială creează soluții

Astfel, organizația își propune să creeze o cultură a vieții în America nu prin intervenție politică, ci prin consolidarea mișcării pro-viață și asigurarea de opțiuni pentru femeile însărcinate.

Unul din programele prin care își propune să atingă acest obiectiv este cel intitulat Her Pregnancy and Life Assistance Network (prescurtat, Her PLAN), adică „Rețeaua ei de Sprijin în Sarcină și în Viață”.

Activista pro-viață Jill Stanek va fi reprezentanta programului. Jill Stanek este o fostă asistentă medicală care a părăsit industria avortului după ce a fost martoră la situații în care erau lăsați să moară copiii născuți vii în urma procedurii de avort în stadiu avansat al sarcinii.

Jill Stanek a explicat că liderii SBA List se gândeau încă din 2016 că legea avortului s-ar putea schimba în SUA – și se întrebau dacă aceasta va fi suficient. Este America pregătită pentru o societate în care avortul nu ar mai fi permis?

Echipa s-a documentat care din statele americane sunt pregătite ca, în eventualitatea schimbării legii federale a avortului, să introducă o lege proprie care va proteja viața copiilor nenăscuți – începând de la concepție sau după un număr de săptămâni de sarcină.

Au decis apoi să ofere în acest state sprijin pentru ocrotirea și sprijinirea continuării vieții copilului nenăscut. În prezent, programul Her PLAN este operațional în statele Virginia, West Virginia, Georgia și Mississippi, urmând să se extindă în Texas și încă într-un stat în următorul an. Până la finalul anului 2024, Her PLAN intenționează să fie operațional în 30 de state.

Susan B. Anthony (SBA) Pro-Life America se va concentra pe oferirea de sprijin și resurse femeilor în criză de sarcină, familiilor biologice și adoptive, precum și familiilor de plasament ai căror copiii au vârsta de până la doi ani.

Cele șapte nevoi de bază ale femeii însărcinate

Cele trei obiective ale programului Her PLAN sunt:

  • Să pună în legătură unele cu altele organizațiile care oferă sprijin în criza de sarcină.
  • Să conecteze alte organizații de asistență socială cu cele care oferă sprijin în criza de sarcină.
  • Să furnizeze servicii care nu sunt disponibile în aceste rețele și comunități de sprijin.

„Ne-am dat seama că principalele motive pentru care o femeie apelează la avort sunt șapte și am decis să venim în întâmpinarea acestora cu șapte categorii de servicii. Acesta este răspunsul nostru. Și, dacă femeile în criză de sarcină nu au nici un plan de viață, avem și opțiunea de mentorat”, a explicat Jill Stanek pentru Live Action News.

Corespunzător celor șapte nevoi de bază identificate, programul va veni în întâmpinarea următoarelor nevoi ale părinților: sănătate și bunăstare, opțiuni din categoria finanțelor, educație, asistență juridică, ajutor material, consult medical în sarcină, tratament psihiatric și consiliere psihologică, precum și multe altele.

„Scopul nostru este să creăm o plasă de siguranță pentru femeile în criză de sarcină în fiecare din cele 30 de state vizate, astfel încât ele să nu se simtă presate de circumstanțe să aleagă avortul”, adaugă Jill Stanek.

„În cele șapte categorii majore de servicii avem 25 de subcategorii, sau domenii, pe care vrem să le acoperim, astfel încât ele să primească sprijinul care le încurajează să aleagă viața pentru copiii lor. Dacă ne facem bine treaba, plasa de siguranță nu va prezenta nicio zonă neacoperită.”

Her PLAN girează furnizori de servicii care se încadrează în subcategoriile de nevoi identificate, de la asistență juridică pro-bono la bănci de alimente, pe care le inspectează, ca să se asigure că sunt ceea ce trebuie.

După inspecție, furnizorii sunt incluși pe lista aferentă rețelei din statul respectiv. Organizația va contacta și organizații comunitare sau bisericești, pentru a le pune în legătură cu furnizorii de servicii care le pot sprijini pe femei să aleagă viața pentru copiii lor nenăscuți.

Aceasta va fi o garanție și pentru lumea politică și sistemul juridic, prin care se va demonstra că femeile nu au nevoie de avort, ci de sprijin. „Avortul e doar un simptom, nu problema de fond”, spune Jill Stanek. „Or, noi această problemă încercăm să o rezolvăm.”

Suplinirea golurilor din plasa de siguranță

Una dintre cele mai mari probleme identificate prin programul Her PLAN a fost lipsa unor servicii din oferta de sprijin a organizațiilor locale. De exemplu, în West Virginia mulți oameni se confruntă cu dependența de substanțele opiacee (din medicamentele analgezice și antidepresive).

Dar statul înregistrează o lipsă cronică de specialiști în domeniu, iar femeile gravide sunt cele mai afectate de această lipsă. „În tot statul nu am găsit decât un singur consilier care a acceptat să ajute femeile gravide dependente de opiacee”, explică Jill Stanek.

„Dacă se nasc copii cu această dependență, femeile însărcinate pot ajunge la închisoare. Așa că pentru ele e mai ușor să facă avort. Aceasta este o categorie de femei în criză de sarcină pe care ne este foarte greu să le sprijinim, din lipsă de servicii specializate. E o lipsă pe care încercăm să o suplinim.”

Programul Her PLAN a dezvoltat un parteneriat cu statul Mississippi în organizarea unei campanii de strângere de fonduri în beneficiul celor 21 de centre de sprijin pentru femeile în criză de sarcină din acest stat. Nevoile centrelor au fost puse pe o listă online, iar donatorii au putut alege pentru ce vor să doneze.

Programul Her PLAN este girat de Colegiul American al Medicilor Pediatri și de Asociația Americană a Ginecologilor și Obstetricienilor Pro-Viață (AAPLOG) și are certificare pentru protejarea datelor beneficiarilor serviciilor de sănătate.

SBA Pro-life America îi invită pe toți cei interesați de problematica pro-viață să-i recomande furnizori de diverse servicii pro-viață. Organizația a creat și un ghid pentru biserici care vor să se implice.

O organizație religioasă din statul Virginia care se pregătea să ofere sprijin familiilor cu copii luați în plasament a găsit prin programul Her PLAN și un grup de sprijin în domeniu.

În Mississippi, au fost puse în legătură mai multe cămine maternale astfel încât mai multe femei însărcinate să poată găsi adăpost.

„Femeile care au făcut avort spun cel mai adesea că, dacă cineva le-ar fi încurajat, ar fi ales viața pentru copiii lor. Dar cel mai adesea au un partener care nu-și asumă relația și copilul, iar familia, medicii, asistenții sociali le spun cu toții să facă avort. Acum, cu Her PLAN, putem avea o înțelegere mai deplină a nevoilor acestor mame. Și astfel înțelegem că nu sarcina este problema”, încheie Jill Stanek.

Așa cum avortul nu este soluția la problemele acestor femei, nici interzicerea avortului nu va fi soluția miraculoasă care va conduce automat la salvarea vieții de copii nenăscuți. Adevărata soluție este implicarea și sprijinul moral și concret.

Foto credit: Freepik.com

Sursă: LiveAction

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer