„Am simțit că mi s-a luat o piatră de pe inimă. Așa de mult m-am liniștit când am vorbit cu dumneavoastră și am aflat că mă puteți ajuta. Pare incredibil că eu, femeie care merg la biserică să-mi împărtășesc copiii, m-am gândit să fac avort, dar trebuie să mărturisesc că așa arată o criză la care nu mă așteptam.”
Când doamna Veronica (numele este schimbat) a aflat în mod neașteptat că este însărcinată cu al treilea copil, mintea ei a fost inundată de o mulțime de gânduri și griji. Cum se va descurca cu trei copii și cu soțul bolnav? Cum își va continua școala postliceală de asistente medicale pe care a început-o nu de mult timp? Ce va face cu nevoile materiale pe care le are? Ce va fi după nașterea copilului, având în vedere că nu are lunile lucrate de care e nevoie pentru a primi indemnizația de creștere a copilului? A apucat-o plânsul și disperarea. În deznădejdea ei a apărut gândul avortului, gândul că nu are altceva de ales. Acest gând a provocat un conflict interior și mai puternic, pentru că intra în totală contradicție cu ceea ce știa despre viața umană, despre copilul din pântece – născuse deja doi copii –, despre ce înseamnă, în general, un copil născut, cu modul ei de viață și cu valorile ei.
Din fericire, spune ea, în această pâclă, a apărut o lumină: Dumnezeu i-a dat gândul cel bun să meargă să se sfătuiască cu duhovnicul ei. A ajuns la el disperată, plângând. Și a primit mai multă lumină și pace: părintele a încurajat-o să continue firesc viața ei și a copilului, i-a arătat că nu e singură și, între elementele concrete, i-a recomandat să ceară sprijinul Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”.
Așa a ajuns la noi și am cunoscut-o, rămânând impresionați de cât de luptătoare este. Dacă cineva se miră de termenul luptătoare, după ce tocmai am zis de gânduri negre, disperare și plâns mai sus, nu are de ce – ba chiar nu are deloc de ce, pentru că realitatea este foarte clară: criza de sarcină, ca și criza de cuplu, poate apărea în viața oricărei femei, indiferent de nivelul de educație, de nivelul financiar pe care îl are sau de mediul din care provine.
Incertitudinile, frica, presiunea socială, lipsa de soluții concrete la aspectele care alcătuiesc criza pot destabiliza orice femeie, chiar și pe cele mai puternice din punct de vedere al caracterului sau al experienței de viață, în particular și pe femeile care s-au gândit că nu ar face niciodată un avort. Iar aceasta este valabil și pentru bărbați – nici un bărbat și nici o femeie din lumea asta nu sunt complet invulnerabili, ci fiecare are propriile momente dificile în care are nevoie să fie sprijinit să își regăsească drumul, echilibrul, puterea.
Ajutorul pe care ni-l oferiți pentru a fi alături de doamna Veronica este de mare valoare, fiindcă împreună putem să îmbinăm sprijinul emoțional cu soluționarea câtorva probleme concrete.
În următoarea perioadă are nevoie de:- 550 RON pentru a plăti datoriile la întreținere;- 2352 RON pentru a-și plăti asigurările, astfel încât să poată beneficia de indemnizația de creștere a copilului, după naștere;- 500 ron/lună, timp de 12 luni, pentru a o ajuta cu plata chiriei.
Pentru că adesea am fost întrebați dacă e normal să sprijinim financiar o femeie în criză de sarcină, o să dăm acum un răspuns care privește exact contextul economic din prezent. În contextul crizei scumpirii energiei electrice, e normal ca statul să ajute consumatorii vulnerabili? Da, majoritatea vom răspunde da, pentru că e o criză și e nevoie de intervenție din afară. Ei bine, aceasta facem și noi în situația doamnei Veronica, și o facem noi pentru că statul nu are (încă) suficiente mecanisme de ajutor pentru astfel de crize.
Cândva, în viitor, când o majoritate a populației va înțelege ce înseamnă cu adevărat criza de sarcină, societatea, prin stat, își va asuma să sprijine femeile în criză de sarcină. Dar până când acel viitor va veni, vă rugăm să fiți alături de noi și de alți sprijinitori în criză de sarcină, pentru că toate lucrurile bune mari încep firav dar se dezvoltă prin oameni care le înțeleg necesitatea.
https://centrulsfantaelena.ro/doneaza/
Sursă: Centrul Sf. Elena