Care este breaking news-ul în știrea cu politiciana proxenet?


Breaking news-ul zilei: Ancuţa Cârcu, fostă membră a unui partid politic și actuală membră a altui partid politic, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Este acuzată de proxenetism. Cele trei motive pentru care știrea a devenit breaking news sunt: numele ei, numele actualului partid, numele fostului partid. Însă nu aceste nume sonore, ci metoda folosită pentru a duce victimele în prostituție ar trebui să fie breaking news-ul în această știre.

Metoda aceea cu nume simpatic: loverboy – iubitul.

Din ancheta realizată de autorități reiese că mai multe tinere din Turda, Câmpia Turzii și din alte localități din țară au fost racolate pentru prostituție prin metoda loverboy. Această metodă produce un nivel înalt de dependență emoțională față de traficanți.

Dependența emoțională apare pe fondul unor vulnerabilități: lipsa de dragoste din familie, lipsa de sprijin din comunitate, lipsa de informare. După ce racolează victimele, traficanții loverboy își dau jos masca de iubiți gentili și își arată adevărata față: abuzatori și exploatatori sexuali. După violență fizică și psihică repetată, puține victime mai găsesc o cale de ieșire din această situație.

O realitate tristă și insuficient cunoscută publicului larg e că un procent surprinzător de mare, până la o treime, dintre verigile traficului de femei sunt femei. Mai demult nu era așa, însă acum rețele de traficanți includ femei pentru a avea mai mare succes. De ce? Pentru că femeile se deschid mai ușor, au mai ușor încredere în alte femei. Imaginează-ți că ești femeie și ajungi într-un mare pericol. Vezi undeva o altă femeie. Speri să te ajute. Îi ceri ajutor. Ea te minte frumos, profită de tine și când crezi că ai găsit un sprijin, te vinde. De unde vine această cruzime? Adesea femeile traficante au fost la rândul lor abuzate, traficate, exploatate și nu au găsit altă scăpare decât să facă același lucru altor femei.

Eu mi-am propus ca în următoarele ateliere de educație pentru viață dedicate adolescenților să fac un exercițiu simplu. E ceva ce puteți face și dumneavoastră acasă, dacă sunteți părinți de adolescenți sau dacă lucrați cu tinerii. Intrați pe site-ul poliției naționale, pe site-urile Interpolului, FBI-ului etc. la rubrica „Persoane urmărite” sau „Most Wanted”. Salvați de acolo pozele unor femei și bărbați acuzați de proxenetism. Așezați pozele pe o pagină sau pe un slide, apoi întrebați-i dacă ar ieși în oraș cu femeia sau cu bărbatul respectiv.

S-ar putea să aveți surprize. De ce? Pentru că mulți dintre bărbații care recrutează victime prin metoda loverboy și dintre femeile care fac proxenetism nu sunt niște personaje înfricoșătoare, nu au ochii bulbucați, nu sunt niște oameni de care ai vrea să stai departe. Dimpotrivă. Mulți dintre ei arată decent, vorbesc frumos, știu cum să se comporte în societate. Bărbații sunt chipeși, femeile au alură de fotomodele. E adevărat că, mai devreme sau mai târziu, răul pe care îl fac, abuzurile, dependențele, crimele își pun amprenta și asupra modului în care arată, dar pentru mulți ani bărbații loverboy sunt genul de parteneri pe care multe femei ar vrea să îi aibă alături, pentru că le oferă grijă, afecțiune, atenție și promisiunea unei vieți mai bune. Acesta este unul dintre motivele pentru care 80% dintre adolescentele din România (dintre TOATE adolescentele) sunt vulnerabile la loverboy. Știai asta?

Nu, sigur că nu. Și e greu de crezut. Dar e real.

Și știi care e pragul de unde victimele nu mai au șanse în fața loverboy-lor? Începerea relațiilor intime cu ei.

Nu trece nepăsător pe lângă adevăratul breaking news din știre. Fă ceva! #VictimeleProstituțieiSuntLângăNoi.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer