„Am înţeles, măcar în ceasul al 13-lea, că totul se plăteşte în viaţă”- Mărturia unui medic ginecolog despre întâlnirea cu Sfântul Dimitrie Basarabov


Foto: Oana Nechifor/Doxologia

Într-un articol despre sarcină din Enciclopedia Britanică* se afirmă că „un nou individ este creat, atunci când elementele unui spermatozoid fuzionează cu cele ale unui ovul fertil sau ou”.

Ginecologia are ceva special față de alte specializări medicale. Întâlnirea medicului ginecolog cu femeia însărcinată presupune și întâlnirea cu minunea care crește în interiorul ei: copilul nenăscut. Medicul observă întreaga călătorie de la concepție la naștere: aude bătăile inimii copilului, îi numără degetele de la mâini și la picioare, îi măsoară dimensiunile corpului și ale membrelor pe măsură ce crește. Am putea spune că, după mamă, medicul ginecolog este cel mai aproape și cel mai conștient de acest miracolul apariției și nașterii unei noi vieți. Cu toate acestea, mulți medici fac avorturi. Unii fac sute de avorturi, alții au făcut mii sau zeci de mii de avorturi.

Văzând aceste realități, ne întrebăm: ce îi determină pe unii medici să facă avorturi? Nu există studii în România care să răspundă la această întrebare, dar din atitudinile pe care le observăm în jurul nostru vedem că în ultimii zeci de ani în societate s-a dezvoltat o mentalitate pro-avort, care a dus la o banalizare a avortului și la ideea că viața unui copil nenăscut nu contează. Pentru a înțelege un fenomen atât de complex e nevoie să vedem nu doar cifre, ci și mărturiile, experiențele de viață ale celor care au fost implicați într-un fel sau altul în problematica avortului.

Mai jos este o mărturie foarte emoționantă, scrisă la cinci ani după ziua de 27 octombrie 1999. Ce dialog a fost între frământările și conștiința unui medic ginecolog și Sfântul Dimitrie Basarabov și ce a urmat puteți citi în următoarele rânduri. Viața bate nu doar filmul, ci mai ales ideologiile!

„Sunt chirurg ginecolog de aproape două decenii şi multă vreme am trăit în pace şi belşug! Începând din 1999, viaţa mea s-a dat peste cap din senin…

Într-o noapte, am visat o mulţime de nou-născuţi care parcă înotau într-un acvariu uriaş, aflat chiar în faţa mea, şi păreau că se sufocă, fiindcă pipăiau cu disperare peretele de sticlă, căutând o ieşire. N-am să le mai pot uita niciodată ochii aceia mari şi disperaţi ce priveau spre mine!

De a doua zi, au explodat în existenţa mea câteva necazuri, care m-au adus până în pragul disperării. Soţiei i-a fost diagnosticat un cancer la sân şi a suferit o operaţie ce a mutilat-o. În scurt timp, fiul meu – licean pe atunci – mi-a mărturisit, într-o manieră suspectă, că datorează o sumă mare de bani cuiva şi că viaţa i-ar putea fi în pericol dacă nu îşi achită datoria. Foarte repede am aflat că devenise dependent de heroină şi se împrumuta tot mai des, pentru că nu-i mai ajungeau banii ca să-şi plătească dozele. După nici o săptămână, mi-a fost furată maşina – un Volkswagen Passat nou-nouţ – pe care nu apucasem să o asigur împotriva furturilor. Şi pentru ca tabloul sumbru să fie complet, interiorul vilei noastre spaţioase a fost parţial distrus de un incendiu…

Eram pur şi simplu copleşit!

Deşi eram un om relativ credincios, fără să frecventez prea des bisericile, mi-a venit deodată gândul să urc în dealul Patriarhiei, căci culmea disperării mele a coincis cu ziua de 27 octombrie, când se făcea pelerinaj la moaştele Cuviosului Dimitrie Basarabov. În orele cât am aşteptat la coadă, m-am rugat pe tăcute, întrebându-l pe sfânt, unde greşisem de se abătuseră atâtea nenorociri, dintr-o dată, pe capul meu, şi ce era de făcut. Când am ajuns în faţa moaştelor, nici n-am mai putut gândi ceva… Am izbucnit doar în plâns şi nu m-am putut opri decât târziu, după ce coborâsem dealul.

Ei bine, vă rog să mă credeţi că in noaptea următoare l-am visat pe Sfântul Dimitrie cel Nou, care mi-a vorbit cu multă blândeţe, dezvăluindu-mi adevărul pe care eu îl ignorasem cu desăvârşire, ca un nelegiuit ce eram!

Mi-a spus că acei nou-născuţi pe care îi văzusem în vis erau cei 187 de copii ce nu mai apucaseră să ajungă pe lumea asta, pentru că eu le făcusem chiuretaje mamelor lor, la cererea acestora, şi primisem o mulţime de bani necuveniţi, în schimbul acestor crime.

Sfântul a continuat să mă lumineze cu aceeaşi blândeţe, lămurindu-mă că dacă voi continua să comit asemenea pruncucideri, nenorocirile ce se vor abate asupra mea vor fi şi mai mari. Mai mult decât atât, mi-a cerut să botez un număr de copii egal cu cel al pruncilor pe care îi omorâsem cu mâinile mele, avertizându-mă: „Vei vedea ce se va întâmpla, pe măsura ce vei duce la capăt o asemenea faptă bună! Şi nu mai păcătui…”.

De a doua zi, n-am mai făcut nici un chiuretaj şi mi-am câştigat existenţa din consultaţii, naşteri sau intervenţii chirurgicale care ajutau venirea pe lume a unor copii. La foarte scurt timp, am pornit cu soţia mea prin orfelinate, însoţiţi de preotul de la noi din parohie, botezând cel puţin un copil în fiecare lună!

Vreau să vă spun că lucrurile au luat o cu totul altă întorsătura în viaţa mea… Astăzi, după cinci ani, soţia se simte bine, chiar dacă şi-a pierdut un sân, iar fiul meu, după terminarea liceului, m-a rugat să-l ajut să se interneze într-o clinică de dezintoxicare. Acum este pe deplin vindecat.

Analizele medicale ale soţiei dovedesc că pericolul de cancer a fost îndepărtat. Ne-am refăcut casa, cu greu, dar temeinic şi – surprinzător, pentru un păcătos ca mine – câştigurile noastre băneşti nu s-au diminuat foarte tare, în absenţa chiuretajelor!

Eu am devenit un om cu adevărat credincios, care a înţeles, măcar în ceasul al 13-lea, că totul se plăteşte în viată, după măsura faptelor rele, dar deopotrivă, totul se răsplăteşte în viaţă, după măsura faptelor bune.
Vedeţi cum lucrează Dumnezeu prin sfinţii Săi?! Cuviosul Dimitrie Basarabov nu a făcut cu mine o minune „obişnuită”, nu mi-a salvat viaţa la modul spectaculos, dintr-un accident de maşină, să zicem, ci mi-a deschis mintea şi m-a ajutat să mă salvez, prin propriile mele fapte.”

ALEXE I., medic specialist chirurg obstetrică si ginecologie – Bucureşti

*Pregnancy New Encyclopedia Britannica, 15th ed., Macropedia, vol. 14 (Chicago, Ill.: Encyclopedia Britannica, 1974), p. 968.

Foto: Oana Nechifor/Doxologia

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer