Patriarhul Daniel: „Să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credință și de sporire a dragostei noastre față de Dumnezeu și față de semeni”


Aseară, Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România va intra în stare de urgență începând de luni, 16 martie. Știrea a sporit îngrijorarea și panica oamenilor cu privire la răspândirea epidemiei Covid-19.

Astăzi mulți români au mers la biserică, cu dragoste și nădejde în Dumnezeu, respectând restricțiile impuse de autorități. Cei mai mulți credincioși au participat la slujbe stând în exteriorul bisericii și păstrând distanța între oameni. Ne-am rugat pentru cei bolnavi, pentru cei aflați în carantină și în izolare, pentru personalul medical, pentru auroritățile care au restricționat accesul în biserici, pentru prietenii și cunoscuții care trec prin stări sufletești dificile în această perioadă, pentru Patriarhul nostru, pentru ierarhii și preoții care poartă grijă de sufletele noastre. Cuvintele de încurajare ale slujitorilor Bisericii au fost așteptate mai mult ca oricând și acestea n-au întârziat să apară.

Cel mai mare pericol al izolării este ruperea legăturilor dintre oameni și pierderea nădejdii. Înțelegând temerile și stările prin care trec oamenii în aceste momente, PF Patriarh Daniel a îndemnat în cuvântul Său de astăzi „să transformăm perioada de criză medicală într-una de întărire în credință și sporire a dragostei”.

La fel ca în multe alte situații, Preafericirea Sa a transmis câteva îndemnuri foarte practice, care îmbină rugăciunea pentru ceilalți cu implicarea și ajutorarea celor care au nevoie:

„Mai ales în această perioadă, în care o mulțime de oameni sunt încercați de noua boală molipsitoare, de noua epidemie, este mare nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de întărire în credință și de apropiere de Dumnezeu”.

„Chiar dacă oamenii sunt îndemnați să se autoizoleze, ei trebuie să transforme autoizolarea în comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune și în meditație, în gândire asupra darului vieții și al sănătății”.

„Această perioadă ne arată cât de fragilă este viața omului pe pământ, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieții pământești și al vieții veșnice cerești”.

„De aceea, trebuie să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credință și de sporire a dragostei noastre față de Dumnezeu și față de semeni”.

PF Patriarh Daniel a spus că „este nevoie ca să ne gândim mai mult la modul în care noi primim putere de la Dumnezeu prin pocăință pentru păcate, prin rugăciune, prin citirea scrierilor sfinte, prin spovedanie mai deasă, prin împărtășire mai deasă și prin toată fapta cea bună”.

Patriarhul a recomandat ajutorarea „mai întâi prin rugăciune și apoi prin trimiterea unui ajutor material și încurajarea spirituală a celor care se află în izolare sau în carantină”.

„Nu trebuie ca această izolare și această carantină să fie considerată o însingurare, ci un prilej de a spori comuniunea, iubirea noastră smerită față de Dumnezeu și iubirea noastră milostivă față de semeni”.

„Prin urmare, trebuie să ne rugăm și să lucrăm nu numai pentru sănătatea sufletelor și a trupurilor noastre, ci și pentru sănătatea semenilor noștri”.

Mă bucur foarte mult că Patriarhul Daniel a transmis aceste îndemnuri, întrucât urmează o perioadă de inactivitate socială, un timp „gol” și e nevoie să dăm un sens acestui timp. Iar rugăciunea, sprijinul pentru ceilalți, lucratul binelui de acasă și online pot da un sens bun vieții noastre, chiar și în această perioadă dificilă.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer