Copiii și ecranele. Șeful unei companii de robotică: „Pe scara dintre efectele bomboanelor și cele ale cocainei, ecranele sunt mai aproape de cocaină”

Tehnologia ne-a invadat viețile la orice vârstă. Aproape toți părinții se întreabă dacă să-i lase pe copii să folosească ecranele sau nu. Există multe păreri pro și contra. Ca și cum dezbaterile dintre părinți, dilemele și eforturile din familie nu ar fi fost suficiente, în ultimii ani a apărut o nouă problemă în învățământ: educația digitală. Cu toate că nu prea are efecte pozitive demonstrate, iar efectele negative continuă să iasă la suprafață, sunt persoane care susțin acest tip de educație „ca să fie în rând cu lumea”.

E ușor să etichetăm ca toleranți și moderni părinții care sunt pentru folosirea ecranelor de la vârste mici. La fel de simplu este să spunem despre părinții care limitează sau opresc folosirea ecranelor de către copii că sunt prea tradiționali sau lipsiți de perspectivă. Experți, ideologi, reprezentanți de companii și oameni care au diferite interese legate de tehnologie probabil există cu miile. Dar astăzi vă provoc să urmăriți lucrurile dintr-o altă perspectivă: ce spun oamenii care au inventat ecranele și noile tehnologii într-un reportaj realizat de NY Times.

Kristin Stecher, fost cercetător în domeniul efectelor sociale ale calculatoarelor, căsătorită cu un inginer Facebook. Nu le permite copiilor săi să folosească ecranele: „Este mai ușor să nu folosească deloc ecranele decât să le folosească puțin. Dacă le vor folosi puțin vor vrea mai mult”.

Athena Chavarria, fost asistent executiv la Facebook care conduce acum organizația filantropică a lui Mark Zuckerberg: „Sunt convinsă că diavolul trăiește în telefoanele noastre și că face rău copiilor noștri”. La întrebarea altor părinți: „Nu vă îngrijorați că nu știți unde sunt copiii dumneavoastră?”, ea a răspuns: „Nu, nu trebuie să știu unde sunt copiii mei în fiecare secundă a zilei”.

Chris Anderson, directorul executiv al unei companii de robotică și drone: „Pe scara dintre bomboane și cocaină, efectele ecranelor sunt mai aproape de cocaină. Am crezut că putem controla acest lucru, dar este dincolo de puterea noastră. Efectul ecranelor merge direct la centrele de plăcere ale creierului în curs de dezvoltare. Nu știam ce efecte am produs asupra creierului până când am început să observ simptomele și consecințele”

Tim Cook, C.E.O. Apple, a declarat la începutul acestui an că nu-și va lăsa nepotul să se alăture rețelelor de socializare.

Bill Gates a interzis telefoanele mobile până când copiii săi au ajuns la adolescență.

Steve Jobs nu și-a lăsat copiii să folosească iPad-urile.

Îndrăzniți să vă ascultați conștiința. Nu aveți nimic de pierdut.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer