12-14 mai: ReFresh 2017 – Conferință pentru părinți adoptivi și de plasament

Alianța România Fără Orfani

ReFresh este o conferință creștină pentru părinți adoptivi și de plasament, bunici și alte persoane care îngrijesc copii ce au fost în situații traumatice. Înțelegem că această călătorie, în care sunteți împreună, este una dificilă și, de multe ori, în singurătate. Conferința/tabăra ReFresh reprezintă un timp de evadare din haosul și/sau rutina zilnică pentru a fi reîmprospătați, echipați și inspirați.

Din conținut:

Masca de oxigen: „… ca pe tine însuți”

Atunci când Dumnezeu ne-a dat porunca iubirii aproapelui, El a legat-o nemijlocit de modul în care înțelegem să ne iubim și să avem grijă de noi înșine. Dăruim în timp ce dobândim. Împărtășim altora din seva propriei deveniri. Uneori însă, copleșiți fiind de importanța imperativului iubirii semenului nostru, uităm de noi înșine și ignorăm faptul că nu putem dărui altora comori pe care nu le-am agonisit.

Ne vom îndrepta atenția asupra a trei daruri de mare preț pe care fiecare le putem face propriei ființe, pentru a fi deopotrivă binecuvântați și instrumente ale binecuvântării altora. Primul, verticalitatea, are de-a face cu dimensiunea morală a dezvoltării noastre, tot mai importantă într-o societate ca cea de astăzi, în care întâlnim în politică, în cultură sau în diferite domenii sociale, prea mulți dintre acei „oameni fără piept”, despre care C.S. Lewis vorbea odinioară. Apoi, suprinzător poate pentru unii, este împlinirea personală, cea pe care fiecare om o caută și parcă tot mai puțini o găsesc. Vom vedea că atunci când ea nu este întemeiată pe dorințe egoiste, ci pe relația cu Cel ce ne-a creat, împlinirea noastră devine o temelie solidă a unei bune slujiri, atât în familie, cât și în societate. Al treilea dar este cel al vieții ca ucenicie. Fiecăruia ni se oferă privilegiul de a-și trăi viața ca pe o lecție, o pregătire pentru ceva chiar mai frumos, mai important, mai onorant. Acest dar este însă unul „costisitor”, căci implică disciplină personală în diverse aspecte ale vieții, o veghere asupra propriei dezvoltări. Totuși, roadele asumării acestui drum ne vor fi oferite spre desfătarea sufletelor noastre, adesea mai repede decât ne-am putea aștepta, și cu numele nostru încrustat pe ele, pentru a nu fi confundate .

Funia împletită în trei

Cel mai frumos dar pe care îl putem face copiilor noștri este dragostea dintre soți. În urma unei cercetări făcute pe câteva mii de copii, Josh McDowell a făcut următoarea descoperire: cea mai importantă întrebare pentru copil nu este: “Mama și tata mă iubesc?”. Cea mai importantă întrebare este: ”Se iubesc mama cu tata?”. Respectul, dragostea dintre soți și încrederea sunt doar trei dintre caracteristicile unei relații sănătoase între un soț și o soție.

Crescând un marțian

Pentru noi, pentru pământeni, de obicei este o mare necunoscută modul în care istoricul traumei complexe a copiilor noștri poate afecta relaționarea satisfăcătoare cu ei și, în același timp, este întrebarea firească pe care fiecare dintre noi ar trebui să ne-o adresăm. Nu este de mirare că uneori îi privim ca pe niște marțieni…

Toți dorim binele copiilor noștri și vrem să dezvoltăm relații satisfăcătoare cu ei, dar este important să știm cum sunt ei afectați din punct de vedere fiziologic de trecutul lor și cum acest lucru influențează relaționarea dintre noi. De asemenea, este deosebit de important să știm ce să facem în momentele de criză.

Creșterea copiilor cu istoric de traumă complexă este dificilă cu atât mai mult cu cât, în general, creșterea copiilor aduce cu sine niște așteptări de la sine și de la copil. În această întâlnire vom vorbi tocmai despre modul în care aceste așteptări pot să interfereze cu realitatea și care sunt efectele negative asupra relaționării mai-sus amintite.

În ultimii ani, dezvoltarea neuroștiințelor a permis urmărirea creierului pe toată perioada dezvoltării sale. Beneficiind de acest avantaj, vom putea aborda eficient influența pe care o exercită atât neglijența, cât și abuzul asupra unui creier în dezvoltare, și va fi posibil să găsim anumite căi prin care să îmbunătățim relația cu „marțienii” noștri.

Vom aborda subiectul traumei complexe, modalitățile cum aceasta poate afecta dezvoltarea creierului uman și cum o dezvoltare întârziată pe termen lung aduce cu sine probleme de relaționare în familie. Vom defini noțiunea de traumă complexă și dumneavoastră veți fi inițiați în secretele ei.

La finele acestei întâlniri, trauma care scurtcircuitează bunele dvs. intenții și ce este de făcut în criză nu vor mai constitui un secret.

Copiii:

Vom avea activități speciale pentru copii, activități ce vor fi structurate după principiile TBRI (Împuternicire-Conectare-Corectare). Voluntari instruiți vor avea un timp aparte, în care copiii vor învăța tehnici de calmare, autocontrol, vor clădi relații de prietenie cu voluntarii, vor învăța prin joc diferite valori utile în diferite momente ale vieții. Totul va fi într-o atmosferă relaxantă și deschisă pentru că noi știm ca atunci creierul copiilor e pregătit sa asimileze noi informații.

Detalii organizatorice

Perioada:

Conferința ReFresh va avea loc în perioada 12-14 Mai 2017. Va începe în data de 12 mai, cu înregistrarea participanților între orele 16:00 și 18:30, cina de la 18:30 la 19:30, prima sesiune fiind la ora 19:30. Se încheie în data de 14 mai cu prânzul, între orele 12:30 – 13:30.

Locație:
Casa de Vacanță Rehoboth, Valea Drăganului, Cluj, fundatiaemanuel.ro

Costuri:

Adulți: 90 lei/zi – cazare și masa inclusă
Copii:

  • 0-3 ani – gratuit, fără pat și fără masă
  • 3-10 ani – 60 lei/copil/zi, cu pat și porție copil. Alternativ: 15 lei/copil/zi, fără pat și fără masă
  • Peste 10 ani – 90 lei/copil/zi cazare și masa inclusă

Foarte important:

Așa cum probabil vă dați seama, o parte din costuri sunt acoperite de organizatori. Cu toate aceastea, dacă pentru cineva banii sunt inconvenientul din cauza căruia nu ar putea participa, vă rugăm să vă înscrieți, iar la secțiunea ”Alte comentarii” să ne aduceți la cunoștință puțin din situația dumneavoastră și suma pe care o puteți plăti, iar noi vă vom contacta pentru a găsi soluții.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer