Doi copii, doi copii ai surorii, un frate minor, însărcinată și părăsită. Ce va face Ema?


E sâmbătă seară și primesc un mesaj pe Facebook de la Andreea, coordonatoarea unui centru de criză de sarcină dintr-un alt oraș: „Bună, Alexandra. O tânără în criză de sarcină din București are nevoie de ajutor. E mamă a doi copii și mai are grijă de alți doi copii. Iubește foarte mult copiii, dar de când a aflat că e însărcinată e foarte descurajată. Se teme că nu va avea forța necesară să crească și copilul pe care acum îl poartă în pântece. Aș putea să-i dau numărul tău?”.

Am răspuns imediat. I-am trimis Andreei numărul de telefon, iar în câteva minute m-a sunat Ema. Din prima clipă am vorbit de parcă ne-am cunoaște de-o viață. Cred că am povestit mai mult de o oră la telefon. Cu fiecare minut care trecea eram tot mai uimită de povestea ei. Nu mă înțelegeți greșit, am cunoscut multe femei care au făcut lucruri extraordinare în viață, dar Ema e wow. E o eroină.

S-a născut într-o familie în care la început părinții se certau foarte des. În scurt timp, tatăl ei a devenit dependent de alcool și a început să-și bată soția. Și-a trăit toată copilăria într-un mediu violent, încercând permanent să-i protejeze pe cei doi frați mai mici. S-a străduit de multe ori să-i ia apărarea mamei și a respectat-o întotdeauna pentru că a fost alături de ei.

La 14 ani, Ema a renunțat să meargă la școală. A rămas acasă pentru a avea grijă de frații ei. La 16 ani a cunoscut un bărbat cu care a intrat într-o relație, sperând că a găsit, în sfârșit, o persoană care să-i ofere dragostea pe care nu a avut-o acasă. A născut 2 copii, primul la 16 ani, al doilea la 18 ani. Acești copii sunt cea mai mare bucurie a ei. Imediat după ce a împlinit vârsta de 18 ani s-a căsătorit legal cu tatăl copiilor. La scurt timp după acest eveniment, bărbatul și-a arătat adevărata față. A început să consume alcool acasă, a devenit violent și, marea surpriză!, Ema a aflat că tatăl copiilor ei e proxenet. Nu a durat mult până bărbatul a început cu textele clasice de loverboy: „Uite, ca să ne construim o viață împreună ar fi bine să ai relații și cu alți bărbați, să câștigi bani din asta. Eu nu mă supăr, te voi iubi în continuare. Arăți bine. Vei avea succes”.

În situații similare, multe femei cedează și în scurt timp ajung să fie traficate, iar unele își pierd și viața. Ema a avut un curaj incredibil. I-a spus soțului ei: „Nu doar că n-aș face prostituție pentru tine, dar n-aș face asta pentru nici un bărbat din lume. Ce faci tu nu e dragoste adevărată.” În ziua următoare, fără să stea pe gânduri, Ema și-a luat copiii, actele și banii și s-a întors la părinții ei. În scurt timp a obținut divorțul și custodia copiilor.

Emei nu i-a fost deloc ușor să facă acest pas, mai ales că știa ce urmează: va crește singură doi copii, își va găsi greu de lucru din cauza faptului că nu și-a terminat studiile și se va lupta cu o mulțime de incertitudini. Într-o zi, disperarea a împins-o să fure dintr-un magazin. Rezultatul: 2 ani și jumătate de închisoare și un cazier „pătat” pentru totdeauna. Pariez că dacă mâine ați cunoaște-o pe Ema nu ați zice nici că n-are școală, nici că a fost la închisoare. E o prezență plăcută, foarte politicoasă, cu mult bun simț. Din fericire, închisoarea nu a distrus-o psihic. A avut o motivație foarte puternică de a se schimba în bine și de a se autoeduca: și-a dorit să fie cea mai bună mamă pentru copiii ei.

Când s-a întors acasă, a fost foarte fericită să-și revadă copiii, însă nu și-a recăpătat liniștea. O altă dramă și-a făcut loc în familia ei. Părinții Emei au divorțat, iar mama ei a intrat în scurt timp într-o relație cu un bărbat mai tânăr decât ea. Din teama de a nu-și pierde noul partener, mama Emei a făcut o alegere dureroasă: a renunțat la copiii ei pentru a fi cu bărbatul respectiv. Le-a spus copiilor: „Descurcați-vă. Pe mine nu mă mai interesează de voi. De azi înainte nu vreau să mai știu nimic despre voi”.

Când a auzit aceste cuvinte, Ema a simțit că se prăbușește cerul peste ea. O iubește enorm pe mama ei și nu-și imagina vreodată că ar putea ajunge într-o astfel de situație. În acel moment s-a simțit singură pe lume, abandonată de cel mai important om din viața ei. Când am vorbit prima dată la telefon, deși era într-o criză de sarcină, mai mult de jumătate din discuție a vorbit plângând despre mama ei. Și acum, deși vorbim des de două săptămâni, dacă aduc vorba despre mama ei, Ema începe să plângă din nou.

După acest episod, Ema s-a mutat împreună cu cei doi copii în casa bunicilor, luându-i în grijă pe cei 2 copiii ai surorii ei și pe fratele ei mai mic de 8 ani. În prezent Ema are grijă zilnic de 5 copii minori! Le oferă multă dragoste și se străduiește să aibă mâncare caldă, haine curate, să participe la școala online și să-și facă temele. De când ne-am cunoscut nu am auzit-o pe Ema să spună vreodată că îi e greu sau că s-a săturat să aibă grijă de copii. Dimpotrivă, ar putea vorbi ore despre ce le-a mai gătit, despre cum s-au jucat împreună și despre ce nădzdrăvenii au mai făcut.

În urmă cu câteva luni, Ema s-a gândit că ar fi timpul să găsească un bărbat cu care să poată întemeia o familie și care să fie un tată responsabil pentru copiii ei. La sfârșitul lunii decembrie, Ema a aflat în mod neașteptat că e însărcinată. Nu s-a gândit la numărul de copii pe care îi are în grijă, ci s-a temut de reacția pe care o va avea tatăl copilului și de riscul de a rămâne din nou singură. Când am întrebat-o ce simte legat de acest copil, Ema mi-a spus „Îl iubesc. N-aș face niciodată avort. Am pierdut o sarcină la 4 luni și a fost un moment foarte dureros pentru mine. N-aș vrea să mai trec vreodată prin aceeași traumă. Pe de altă parte, mi-e frică. Dacă el mă va lăsa singură?”.

Din cauza tuturor problemelor prin care a trecut, Ema a ajuns la o dependență emoțională în relația cu tatăl copilului. Îl idealiza foarte mult. Considera că este singura persoană capabilă să-i ofere dragoste și o viață mai bună. În ziua în care i-a spus că e însărcinată, a descoperit că lui nu-i pasă nici de ea, nici de copil și că are relații și cu alte femei. Această situație a destabilizat-o foarte mult pe Ema. Ea s-a simțit din nou singură și abandonată. Au urmat multe gânduri legate de relație, de copil, frământări, nopți nedormite și multe lacrimi.

Într-o zi Ema s-a gândit că nu mai poate continua așa și a luat o decizie: a închis relația cu tatăl copilului, i-a blocat numărul de telefon și accesul la profilul ei pe rețelele de socializare. Nu i-a fost ușor să facă acest pas. S-a gândit la toate momentele petrecute împreună, la mesajele primite de la el, la promisiunile pe care i le-a făcut de-a lungul timpului, la speranțele pe care și le-a pus în această relație. Însă Ema are mentalitate de învingător. S-a gândit că, așa cum a trecut singură prin foarte multe greutăți, se va ridica și de data asta. Vorbind despre copilul ei nenăscut și despre planurile de viitor pe care le are, mi-a spus că n-ar face niciodată avort pentru un bărbat. Sper că va fi înțeleaptă și nu va intra în altă relație toxică, pentru că, odată intrată, abuzatorul schimbă mintea victimei.

Până acum viața a învins, dar oare cum se va încheia criza?

În criza de sarcină, stările emoționale ale femeii se pot schimba chiar și de la o oră la alta. Orice presiune, orice descurajare, orice cuvânt spus împotriva ei sau a copilului pot face ca lucrurile să se complice brusc.

Ema are în continuare nevoie de sprijin. Rugați-vă pentru ea, pentru copiii pe care îi crește și pentru copilul nenăscut, care crește în burtica ei.

Ai trecut printr-o criză de sarcină? Mărturia ta poate salva vieți. În perioada următoare ne propunem să tipărim o nouă carte cu mărturii despre criză de sarcină. Trimite mărturia ta la 101marturii@gmail.com.

Articol publicat inițial pe site-ul Centrului Sf. Elena.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer