Covid-19: 8 motive de speranță pentru femeile însărcinate


Sunt încă multe lucruri necunoscute despre infecția cu Covid-19 în timpul sarcinii. Din păcate nu s-au făcut studii pe termen lung, iar informațiile se schimbă rapid. Însă unele studii recente ajută la informarea femeilor însărcinate și a medicilor lor.

Materialul de mai jos a fost compilat de dr. Tara Sander Lee, doctor în medicină, cu 20 de ani de experiență în mediul academic și cel clinic, specializată în pediatrie. O trecere în revistă a datelor de până acum arată că există vești bune pentru mamele însărcinate și copiii lor.

1. Femeile însărcinate nu par să aibă un risc mai mare de infecție în comparație cu media adulților sănătoși

Femeile însărcinate sunt expuse riscului de infecții respiratorii virale, dar nu există informații suficiente pentru a ști în prezent dacă femeile însărcinate au o șansă mai mare de a se îmbolnăvi de Covid-19 decât publicul larg. Conform Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, și unui articol din American Journal of Obstetrics and Gynecology, cel mai mare risc de spitalizare nu îl au femeile însărcinate, ci bărbații adulți, în vârstă (> 65 de ani), care au boli cronice preexistente (boli de inimă, boli pulmonare, diabet).

2. Nu există nicio dovadă că Covid-19 se transmite direct de la mamă la copil în timpul sarcinii, spre deosebire de alte infecții virale, cum ar fi Zika și Ebola

Trei studii independente din China, publicate în revistele medicale Lancet, Translational Pediatrics și Frontiers in Pediatrics au ajuns la aceeași concluzie: nu există dovezi de transmitere verticală, directă de la mamă la copil la femeile diagnosticate în timpul sarcinii cu Covid-19. Noul coronavirus nu a fost detectat în lichidul amniotic, în sângele din cordonul ombilical sau în laptele matern. CDC a emis recomandări privind alăptarea la mamele care au fost confirmate cu Covid-19 sau sunt testate pentru Covid-19.

3. Nu au existat cazuri de decese în cazul femeilor însărcinate

Într-o analiză detaliată a tuturor rapoartelor publicate despre 38 de femei însărcinate suspecte de Covid-19, dintre care 37 au fost confirmate, nu au existat cazuri decese ale mamei. Majoritatea femeilor au născut prin cezariană. Au apărut probleme medicale la unele femei, dar din ce se pare nu au apărut ca urmare a diagnosticării cu Covid-19 în timpul sarcinii.

4. Femeile infectate cu coronavirus în timpul sarcinii nasc copii vii

Studii recente din China publicate în revistele Lancet și Translational Pediatrics arată că 100% dintre femeile însărcinate care sunt infectate cu Covid-19 în al treilea trimestru nasc copii vii.

5. Până acum nu s-au înregistrat decese de Covid-19 la nou-născuți

Conform CDC, „Nu știm, în acest moment, dacă există riscuri pentru copilul unei femei însărcinate care are Covid-19. Au existat un număr mic de probleme raportate în sarcină sau la nașterea (de exemplu, nașterea prematură) copiilor născuți din mame care au fost testate pozitiv cu Covid-19 în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu este clar că aceste probleme au fost legate de diagnosticarea mamei cu Covid-19.

6. Nu există tratament sau vaccin pentru Covid-19, dar există 60 de tratamente în curs de dezvoltare

Nu există nici un tratament sau vaccin, dar există până la 60 de noi tratamente în curs de dezvoltare, începute de unele dintre cele mai importante companii de medicamente din lume.

7. Există lucruri pe care le puteți face acum pentru a reduce riscul de infecție în timpul sarcinii

Virusul se răspândește prin picături respiratorii (atunci când o persoană infectată tușește sau strănută). Ar trebui să evitați spațiile aglomerate, să evitați persoanele bolnave, să vă spălați pe mâini des și să lucrați de acasă, dacă este posibil.

8. Este posibilă inversarea procedurii de avort

Dacă v-ați speriat și ați luat prima pilulă de avort medicamentos (Mifeprex sau RU-486), dar regretați această decizie, în SUA este posibilă procedura de inversare a avortului medicamentos. În SUA există o linie dedicată acestei proceduri 877 588 0333. Puteți citi aici mărturia unor părinți care și-au salvat fetița de la avort prin această procedură.

Sursă: Susan B. Anthony List, preluat de pe www.centrulalexandra.ro

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer