Dimineață am fost la un training despre consilierea femeilor afectate de abuz sexual, legătura dintre abuz sexual și avort, cum poate fi sprijinită femeia afectată de un abuz sexual să nu intre în relații toxice și să nu ajungă la trauma avortului.
Ei așează înainte de orice dragostea și dorința de a ajuta persoana respectivă să iasă din situația în care este. Dacă pot și situația o cere, o iau și la ei acasă. Nici vorbă de aruncat cu capul înainte, naivitate sau încredere excesivă în oameni.
Sunt foarte conștienți că în situațiile de abuz, traumă, criză, femeia se confruntă în primul rând cu frică, incertitudine, disperare, stimă de sine scăzută, izolare și soluția la acestea sunt dragostea și sprijinul. Iar sprijinul are în centru persoana: ce are ea nevoie pentru a fi bine, pentru a se simți în siguranță, pentru a depăși criza? În primul rând de o atitudine foarte îmbrățișătoare.
Gândiți-vă dacă ați fi voi într-o situație de criză majoră, ce ați prefera, un sprijin necondiționat, pe cineva care vă este alături întru totul și e cu toată inima lângă voi sau pe cineva care spune: „Da, trebuie să analizăm cererea dvs, putem să vă oferim serviciile X, Y, Z. Veniți marți de la 3 la 5”.
Cred că reperul care e bine să ne ghideze este: „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi.”
Asta confirmă încă o dată că cei care reușesc să ajute cel mai mult, adică cele peste 3.000 de centre de criză de sarcină din SUA, au în centrul demersului lor dragostea.
În Joia Mare, cred că este o lecție pe care o primim de la oameni care nu sunt atât de religioși ca românii, dar trăiesc într-un astfel de sprijin exact fapta Mântuitorului Iisus Hristos: de a sluji celorlalți cu dragoste, jertfelnicie și smerenie.