În urma unui concurs de proiecte, Biserica Rusă finanțează 142 de proiecte de sprijin pentru femeile în criză de sarcină


Foto: urzhum-eparhiya.ru

Cu toții am auzit cuvântul: „credința fără fapte este moartă”. M-a impresionat mult cum, după încetarea luptelor din Siria, Patriarhul Ioan al Antiohiei a inițiat un program de reconstrucție de școli, biserici și spitale și de construcție a altora noi.

În Europa, sfârșitul comunismului și recăpătarea libertății au dat prilejul bisericilor să revină treptat unde erau înainte să fie scoase cu forța din spațiul public: alături de oameni și în sprijinul lor. Cine s-a aplecat cu o minimă atenție asupra temei, știe că în ultimii ani Patriarhia Română a investit foarte mult în centre sociale dedicate copiilor, familiilor și vârstnicilor. Exemplul de mai jos vine din Rusia, unde Departamentul pentru Caritate și Servicii Sociale al BO Ruse a organizat două strângeri de fonduri la nivel național și banii au fost alocați, prin două concursuri de proiecte, exclusiv către centre de sprijin al femeilor și copiilor, născuți și nenăscuți.

Biserica Ortodoxă Rusă a deschis încă un centru pentru femei însărcinate în situații de criză, de data aceasta în orașul Urzhum, la 193 km nord-est de Kazan, în Eparhia Urzhum.

Centrul a fost înființat în urma participării Eparhiei Urzhum la concursul Departamentului Sinodal pentru Caritate și Servicii Sociale al BO Ruse, prin care sunt finanțate proiecte de sprijin al femeilor și copiilor aflați în situații dificile, raportează website-ul eparhial.

142 de proiecte a 93 de eparhii au fost premiate în concurs. Mulțumită fondurilor alocate, vor fi deschise 13 noi adăposturi pentru mame, 57 noi centre de protecție maternală, iar alte 72 de proiecte vor fi capabile să-și extindă activitatea axată pe protejarea vieții și prevenirea avortului în 2019.

Concursul a beneficiat de un fond de 38 de milioane de ruble (circa 570.000 $), care a fost colectat de Biserica Rusă printr-o colectă națională făcută de Ziua Copilului din anul 2018. Este a doua colectă națională dedicată finanțării proiectelor de sprijinire a femeilor în criză de sarcină și prevenire a avortului. Prima strângere de fonduri și primul concurs de proiecte au avut loc în anul 2016 și au rezultat în deschiderea a 100 de centre în 86 de regiuni ale Rusiei.

Centru deschis în octombrie 2018 la Livny, foto: diaconia.ru

Ceremonia de deschidere a centrului din Urzun a avut loc duminică, 31 martie, preotul Alexander Laptev de la Biserica Sfânta Treime din Urzhum și doctorul ginecolog-obstetrician Andrei Koshelev de la Spitalul Urzhum fiind cei care au tăiat panglica. Preotul a săvârșit o slujbă, cerând „binecuvântarea lui Dumnezeu pentru această lucrare bineplăcută Lui”.

În cuvântul lui către cei prezenți, preotul Alexander Laptev a subliniat că orice lucrare bună necesită eforturi, iar problema salvării copiilor nenăscuți cere eforturi speciale, și și-a exprimat speranța că prin efortul centrului de îngrijire, păcatul îngrozitor al pruncuciderii va fi comis mai rar.

Doctorul Koshelev a subliniat că spitalul și eparhia conlucrează de la sfârșitul anului 2014, de atunci fiind oferite mai mult de 600 de consultații la femei în criză de sarcină, iar dintre acestea mai mult de 100 de femei au ales viața copiilor. Potrivit doctorului, un mentor spiritual are un impact mai mare pentru o persoană aflată în situații dificile de viață decât un lucrător in domeniul sănătății. Prin urmare, este important faptul că centrul de îngrijire în grija Bisericii.

Centrul oferă asistență femeilor însărcinate care se gândesc la avort, femeilor singure cu copii de până la 1,5 ani aflate într-o situație dificilă și familiilor numeroase care au copii de până la 1,5 ani și au puține posibilități financiare. Cei care au nevoie pot primi haine, mâncare, scutece, mâncare pentru bebeluși, produse de igienă personală și pot avea convorbiri cu preoții. De asemenea, preoții vor face slujbe pentru femeile însărcinate pentru binele copiilor.


Biserica Rusă a deschis al 58-lea adăpost pentru femei însărcinate și mame în Livny în octombrie. 57 dintre ele au fost înființate în decursul ultimilor 7 ani.

Surse: http://orthochristian.com/120347.html, http://orthochristian.com/117568.html, http://orthochristian.com/116778.html

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer