Inventatorul smartphone-ului își cere iertare: „Îmi pare rău, îmi cer scuze pentru răul pe care curiozitatea mea l-a provocat umanității”

Folosesc smartphone și voi folosi, cel puțin o perioadă, dar lucrurile spuse mai jos nu pot fi ignorate. Sunt sigură că Rocco Leonard Martino vede mai profund decât putem vedea noi problema telefoanelor inteligente, la apariția cărora a avut o contribuție fundamentală. Dacă doriți să vedeți biografia fabuloasă a acestui mare om și mare inventator, o puteți citi la https://www.inventorsdigest.com/articles/rocky-martino-from-rocket-science-to-the-smart-phone/

Rocco Leonard Martino

Aș vrea să spun câteva cuvinte – două de fapt – despre noua mea carte. Unii dintre voi ar putea crede că este vorba despre  The Coming Technology Tsunami, dar aceasta este vechea mea carte. Cea nouă se va fi numit Apolgia pro mea curiositos (Apology for my curiosity)Apologia pentru curiozitatea mea.

Iată cele două cuvinte: I’m sorry! – Îmi pare rău! Îmi cer scuze pentru teribilul rău pe care l-a provocat curiozitatea mea umanității.

În primul rând: curiozitatea mea a creat din toți copiii dumneavoastră dependenți de utilizarea telefoanelor inteligente. Nu pot trăi fără telefoanele lor smartphone. Nu pot să mănânce fără telefonul smartphone lângă ei. Mulțumim lui Dumnezeu că profesorii lor sunt suficient de inteligenți pentru a interzice accesul cu smartphone-uri în sala de clasă – poate așa ar trebui să facă și clericii noștri la biserică. Personal, aș vrea să le văd interzise la cină. Dar, din păcate, și eu îmi țin propriul smartphone lângă farfuria mea, la fel cum faci și tu, și amândoi suntem adesea întrerupți de mesaje și e-mailuri urgente pe care trebuie să le citim și să le răspundem. Deci, probabil că trebuie să fim foarte atenți, dacă interzicem copiilor noștri să-și aducă telefoanele inteligente la masă, ca nu cumva să ne dăm seama că avem nevoie de aceeași disciplină noi înșine.

În al doilea rând: Îmi cer scuze pentru faptul că invenția mea a distrus conversația dintre oameni. Dumneavoastră și cu mine am văzut adesea cupluri și grupuri întregi de tineri care se plimbau pe stradă, scriindu-și masaje unul altuia, în loc să vorbească. Când stau în sufragerie, adesea mai degrabă își scriu decât purtând o discuție plină de spirit. Pentru asta îți cer iertare. În genunchi îndoit, vă cer iertare.

În al treilea rând: Vă rog să mă iertați pentru faptul că am distrus sănătatea copiilor dumneavoastră, dacă nu și pe a dumneavoastră. Nu cu mult timp în urmă, dacă aveați nevoie să cercetați un subiect, aveați nevoie de o plimbare la bibliotecă. Deoarece nu puteați să dați un click și gata, trebuia să mergeți câțiva kilometri pentru a ajunge la bibliotecă și acolo să vă petreceți niște ore ca să găsiți răspunsurile căutate. Acum, pur și simplu dați click pe telefonul inteligent și îi permiteți companiei Google să facă toată munca pentru dumneavoastră. Deci, Google este foarte sănătos, dar dumneavoastră deveniți rapid ca un cartof pe farfurie.

De asemenea, îmi pare rău că copiii dumneavoastră nu mai vin la dumneavoastră să vă întrebe curiozitățile lor, deoarece se duc pe Google. E o pierdere prețioasă.

În al patrulea rând, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că degetul arătător al copiilor noștri și al nostru înșine devine osificat în poziția alungită, pentru a atinge cât mai bine ecranul sensibil la atingere.

În al cincilea rând, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că brațul dumneavoastră drept, dacă sunteți dreptaci, sau brațul stâng, dacă sunteți stângaci, se  alungește, astfel încât să vă puteți ține telefonul în acea mână în timp ce faceți selfiuri. Și, de asemenea, trebuie să-mi cer scuze pentru zâmbetul artificial, care este întotdeauna pus pe fața dumneavoastră, astfel încât să fiți pregătiți în permanență pentru un selfie.

Da, toate acestea au nevoie să fie iertate, și vor mai fi multe care vor veni. În 1952, din întâmplare, am descoperit ceva numit plasmă în unde de șoc; la vremea aceea le-am sugerat unor cercetători germani în rachete că, în loc să construiască ceva înalt de 65 de etaje, să-l umple cu explozivi și să îi dea foc, s-ar putea să fim mai eleganți să folosim propulsia cu plasmă și să avem o rachetă care decolează ca un avion, apoi accelerează în spațiul extraatmosferic utilizând primele jeturi turbo, apoi ramjet și apoi propulsia cu plasmă. Mi-au spus, fără îndoială, că eram copil care nu știa despre ce vorbește.

Acum asta se întâmplă. Exista o preocupare intensă pentru propulsia cu plasmă pentru rachete care ies în afara spațiului terestre. Excursii pe Lună, iar mai târziu excursiile de colonizare pe Marte, care vor avea loc cândva în deceniile următoare, vor folosi cu siguranță plasmă.

Următorii 10 ani vor fi ceva dramatic, așa cum am discutat în cartea mea veche. În Statele Unite, fiecare casă va avea un robot. S-ar putea chiar să avem un robot care să candideze pentru președinte. După cum scriu, se face un efort continuu în Noua Zeelandă pentru a construi un robot menit să candideze la funcții politice.

Uneori, în următorii doi sau trei ani, vom vedea o serie de sateliți adăugați celor aflați deja pe orbită, astfel încât toți oamenii din lume să fie interconectați. Vă puteți imagina ce înseamnă întreruperea mesei de seară când mesajele pot veni din orice parte a lumii de la orice oră a zilei sau a nopții? … Cină? Ce este aceea masă de seară?

Se va întâmpla. A doua Renaștere se întâmplă și – vă rog să mă iertați – nu se oprește.

Așadar, vă rog să-mi iertați curiozitatea – și că mă iertați că am avut această curiozitate și am creat smartphone-ul și noi posibilități ale zborului în spațiu.

Și pentru aceia dintre voi care nu mă vor ierta, voi anunța începerea unei noi organizații dedicate revenirii în vremurile vechi: scrisori pe hârtie trimise prin poștă, semnalele de fum, călătoriile pe picioare și cu căruțe trase de cai, care oferă și îngrășăminte gratuite pentru straturile de flori. Prima cerință a clubului va fi renunțarea la telefonul mobil. Sunteți gata să vă înscrieți?

Sursă: https://aleteia.org/2018/01/23/a-mea-culpa-for-the-havoc-and-promise-of-technology/

3 comments On Inventatorul smartphone-ului își cere iertare: „Îmi pare rău, îmi cer scuze pentru răul pe care curiozitatea mea l-a provocat umanității”

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer