Mituri despre avort (IV): „Fătul poate fi viu, dar la fel sunt ovulul şi spermatozoidul. Fătul este o potențială ființă umană, nu una reală; e ca un plan, nu o casă, o ghindă, nu un stejar.”

Adevărul 4a. Ovulul și spermatozoidul sunt fiecare un produs al altui organism; spre deosebire de concepție, nici unul dintre ele nu este o entitate independentă.

De ce nu este o crimă să distrugi un spermatozoid sau un ovul?[i] Răspunsul pe care fiecare om de știință ar trebui să-l știe este că există o mare şi fundamentală diferență între spermatozoid și ovule nefertilizate pe de o parte și ovule fertilizate sau zigoți, pe de altă parte.

Nici ovulul, nici spermatozoidul, nu sunt compleți. Precum celulele părului sau ale inimii cuiva, nici ovulul, nici spermatozoidul nu au capacitatea de a deveni altceva decât ceea ce sunt. Ambele sunt linii închise, destinate să rămână ceea ce sunt până mor într-un număr de zile.

În schimb, atunci când ovulul şi spermatozoidul se unesc, începe o nouă viaţă umană, dinamică și distinctă genetic. Această viață nu este nici spermatozoid, nici ovul, nici o simplă combinație a celor două, dar este independentă, cu un ritm rapid de dezvoltare auto-dirijat. Din prima clipă de fertilizare, acea primă celulă singulară conține întregul plan genetic în toată complexitatea sa. Asta se aplică fiecărui detaliu al dezvoltării umane, inclusiv sexul copilului, părul şi culoarea ochilor, înălțimea și nuanţa pielii.[ii] Luaţi acea singură celulă a zigotului de-abia conceput, puneţi-l lângă o celulă de cimpanzeu sau de gorilă și un genetician ar putea să identifice celula umană. Caracterul uman deja este izbitor de evident.[iii]

totuldespreavort_110274749

Adevărul 4b. Ceva non-uman nu devine uman crescând și îmbătrânind; orice este uman trebuie să fie uman de la început.

Dr. Thomas Hilgers afirma că:

Niciun corp viu nu poate «deveni» o persoană dacă nu este deja o persoană. Nicio ființă nu poate deveni altceva decât ceea ce deja este în esență.[iv]

Dr. Paul Ramsay declara:

Astfel, s-ar putea spune că în toate aspectele esențiale, din momentul fecundaţiei, va începe dezvoltarea zigotului. Acest zigot reprezintă deja o nouă viață. Prin urmare, procesul de dezvoltarea nu poate fi descris ca o formare a unei noi vieți pentru că aceasta deja există. Acesta este doar un proces de dezvoltare a embrionului uman și nu reprezintă nicidecum un proces de realizare al acestuia. Genetica ne învață că am fost de la început ceea ce, în esență, încă suntem în fiecare celulă şi în fiecare trăsătură general umană și în fiecare atribut al individului.[v]

Referințe:
  • [i] Faye Wattleton, într-o dezbatere după difuzarea pe postul TNT a documentarului Abortion: For Survival, produs de Fund for the Feminist Majority.
  • [ii] The First Nine Months (Colorado Springs, Colo.: Focus on the Family), p. 3.
  • [iii] Preview of a Birth (Norcross, Ga: Human Development Resource Center,
  • 1991), p. 4.
  • [iv] Dr. Thomas W. Hilgers, Dennis J. Horan and David Mall, eds., New Perspectives on Human Abortion (Frederick, Md.: University Publications of America Inc./Aletheia Books, 1981), p. 351.
  • [v] Paul Ramsey,  Points in Deciding About AbortionThe Morality of Abortion: Legal and Historical Perspectives, ed. John T. Noonan (Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1970), pp. 66–7.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer