Când a aflat că este însărcinată în 2 luni, Victoria Stan era într-o relație abuzivă. Sufletul ei a fost cuprins repede de frică și incertitudine. Într-o zi a căutat pe Google informații despre stările prin care trece o femeie în timpul sarcinii și a descoperit site-ul Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa”. Deși era convinsă că nimănui nu-i pasă de problemele ei, a sunat și a cerut ajutor. Timp de un an a primit sprijinul de care avea nevoie. A reușit să iasă din relația abuzivă și a născut un băiețel care îi aduce bucurie în fiecare zi. Vă invităm să-i descoperiți povestea în cadrul unui interviu realizat de Alexandra Nadane.
Cum a fost momentul în care ai aflat că ești însărcinată?
Am aflat când eram deja în 2 luni de sarcină. Având un ciclu menstrual neregulat, nu mi-am pus această problemă, mai ales că încercam de mult timp să rămân însărcinată, lucru care nu s-a întâmplat și care m-a făcut să cred că nu voi putea avea copii.
Eram într-o relație abuzivă în momentul în care am aflat de sarcină, din acest motiv nu am putut să mă bucur 100%. Eram îngrijorată și panicată pentru că nu știam cum mă voi descurca și cum vor decurge lucrurile.
La o lună distanță de la aflarea veștii am văzut că se vorbește peste tot despre depresia post-partum, dar mai nimic despre stările cu care se confruntă o femeie în timpul sarcinii. Am căutat pe Google câteva cuvinte cheie despre anxietatea în timpul sarcinii și așa am ajuns să găsesc Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”. Am decis să sun. De partea cealaltă a telefonului mi-a răspuns o doamnă foarte drăguță, care mi-a explicat ce face Centrul și care sunt serviciile oferite. Am reușit să ne vedem fizic de câteva ori, după aceea pandemia a oprit totul, iar ședințele cu personalul au continuat online. Interacțiunea cu specialiștii Centrului a fost de un real ajutor, m-am simțit sprijinită, deși până atunci credeam că nu interesează pe nimeni problema mea.
Din păcate în țara noastră nu este atât de cunoscut faptul că există centre unde femeile însărcinate pot primi sprijin material, când este cazul sau doar emoțional și psihologic.
Mă simt norocoasă că v-am întâlnit și că v-ați implicat timp de 1 an de zile în schimbarea în bine a vieții mele. Este un lucru minunat că încă sunt înscrisă la Centru, chiar dacă acum am reușit să depășesc o parte din probleme. Greul nu a trecut de tot, dar sunt pe drumul cel bun și în mare parte se datorează echipei Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.
Cum a reacționat partenerul tău în momentul în care a aflat că ești însărcinată?
Inițial s-a bucurat, după aceea a început să se îngrijoreze în privința situației materiale, a argumentat că nu știe cum ne vom descurca. Comportamentul lui era la extreme, îmi aducea injurii, după își cerea iertare, mă agresa psihic, lucru greu de suportat mai ales pentru o femeie însărcinată, când este într-o stare delicată și mult mai sensibilă. Tot comportamentul lui mi-a îngreunat starea emoțională din timpul sarcinii.
Cum au reacționat cei din jur? Cine ți-a fost aproape? Ce au spus rudele, prietenii, colegii?
Cu toții s-au bucurat pentru că știau cât de mult îmi doream un copil, au văzut că Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunile, însă erau și îngrijorați de starea tensionată și tristă în care eram, dar faptul că beneficiam de suport psihologic de la Centru, îi făcea să fie mai liniștiți în privința aceasta.
Ce ai simțit în momentul în care te confruntai cu presiunile partenerului? Ce a fost în sufletul tău când ai văzut că el nu te sprijină?
Sarcina trebuie să fie cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, însă el mi-a îngreunat foarte mult situația. M-am simțit singură, neînțeleasă, confuză, tensionată, din aceste motive mi-am făcut griji pe toată perioada sarcinii ca bebelușul să nu pățească ceva.
Cum a fost momentul în care ai născut și ți-ai ținut pentru prima dată copilul în brațe?
Am născut prin cezariană, iar toată procedura a decurs foarte bine, însă după ce am ieșit din sala de operație a început partea mai grea. Am reușit să îmi țin copilul în brațe după 3 zile de la naștere, din cauza unei suspiciuni de infectare cu Covid-19 a unei alte mămici din maternitatea respectivă.
Am trăit o emoție foarte puternică de bucurie, pe care nu o pot descrie în cuvinte. Am fost copleșită.
După ce am ajuns acasă am primit sprijin din partea mamei și din partea unei prietene, care este și ea mămică.
Ce mesaj ai pentru femeile care sunt însărcinate și care se află într-o relație abuzivă?
Nu sfătuiesc pe nimeni să rămână într-o relație abuzivă: violență fizică, verbală, psihică. Eu am fost într-o relație toxică. Partenerul m-a abuzat psihic, acest lucru poate fi comparat cu picătura chinezească, care, în timp, scade stima de sine a victimei și îi distorsionează realitatea.
Femeile care motivează că rămân într-o astfel de relație doar ca să nu fie singure, trebuie să se gândească că de fapt tot singure sunt, dar mai este o persoană lângă ele, care se comportă ca un străin și care le face rău.
Sunt femei care așteaptă ca partenerii lor să se schimbe. Acesta este un lucru fals, agresorul nu se schimbă fără să accepte ajutor profesionist.
Le recomand să ceară ajutor, așa cum am făcut și eu, să vorbească despre ce li se întâmplă și să nu se îngrijoreze despre ce va spune lumea. Abuzul este despre agresor, nu despre victimă, nimeni nu are dreptul să se comporte într-un mod abuziv, indiferent de motiv. Iar dacă vreo femeie întâlnește în viața ei o persoană abuzivă (coleg, vecin, etc.), este bine să rupă orice fel de comunicare cu aceasta.
Deși fostul meu partener încerca să mă izoleze și să mă intimideze, eu povesteam apropiaților și psihologului abuzurile prin care treceam, lucru care mă făcea să știu că sunt în siguranță, atât timp cât mai știa cineva situația prin care trec.
Ce mesaj ai pentru femeile care au nevoie de ajutor dar care nu au curajul să-l caute?
Nu este nimic rușinos în a cere ajutor în criza de sarcină și nicio femeie n-ar trebui să se simtă vulnerabilă dacă apelează la serviciile unui centru de criză de sarcină. Eu văd aceasta ca pe o oportunitate și ca pe un real ajutor. Cu un an în urmă nici nu știam că există genul acesta de centre în România. Pentru mine a fost o bucurie să aflu că pot fi ajutată.
Sunt multe femei care trec printr-o situație de criză, în cazul de față vorbim despre criza de sarcină. Este liniștitor să știi că nu doar tu ai tu o problemă, ci că fenomenul este extins la nivel internațional, dar că există oameni dispuși să ajute în depășirea acestei perioade, chiar dacă aceștia nu fac parte din familie sau din cercul de prieteni.
Eu cred că femeile care conștientizează că sunt într-o situație dificilă și cer ajutor sunt foarte curajoase.
Ești însărcinată și el te presează să faci avort? Suntem alături de tine! Sună gratuit la 0800.070.013.