Câteva gânduri despre anularea Roe vs. Wade


După reacția rapidă, revin cu câteva gânduri despre anularea Roe vs. Wade.

Primul: Nu e o mirare. De câteva luni, în presă s-a spus că aceasta va fi opinia. Dar, mai ales, componența actuală a Curții Supreme favoriza o astfel de decizie. Din punct de vedere politic, sunt două aspecte importante: faptul că este vorba despre o decizie la nivel federal și faptul că aceasta nu obligă statele să facă ceva contrar Constituției SUA. Realitatea este că SUA sunt alcătuite din 50 de state, fiecare stat cu Constituție, Parlament și Curte Supremă de Justiție proprie. În 1973, decizia Roe vs. Wade a anulat statelor dreptul de a legifera în problema avortului, problemă în care, atunci și acum, există diferențe foarte mari între state.

Acum statele au redobândit dreptul de a se pronunța în această problemă. Poate la noi e mai greu de înțeles, dar SUA sunt o federație care rămâne unitară datorită unui fin echilibru între deciziile care se iau la nivel federal și deciziile care se iau la nivel de stat.

Al doilea: uriașele emoții, pro și contra, care se revarsă pe rețele de socializare și în media tind să ignore esența problemei avortului: de ce apare, ce este și care sunt consecințele avortului.

Să le luăm pe rând. De ce apare? Avortul nu apare pentru că este legal și nu dispare pentru că este ilegal. Avortul apare din cauza problemelor care alcătuiesc criza de sarcină a fiecărei femei în parte. El dispare când problemele ei specifice se rezolvă. El apare când aceste probleme nu se rezolvă.

Ce este? Avortul (la cerere cât și acele avorturi care se fac pe motiv de afecțiuni ale fătului) este luarea vieții unei persoane umane nevinovate și fără apărare, justificată de faptul că cei care au putere asupra ei consideră că le încurcă viața (iar aici să nu ignorăm adevărul că, în majoritatea cazurilor, femeile iau decizia avortului din cauza presiunii sau amenințării din partea tatălui copilului). Orice cuvinte despre avort care eludează acest adevăr nu îl schimbă.
Care sunt consecințele? Copilul moare. Femeia rămâne cu problemele care au dus-o în criza de sarcină.

Al treilea: „fă avort, nu mă interesează problemele tale” și „nu fă avort, nu mă interesează problemele tale” sunt aproape echivalente. Pro-avort și anti-avort nu sunt soluții.

Adevărata soluție este să sprijinim femeia ȘI copilul. Pro-femeie, pro-copil. E cel mai greu, dar e singura soluție adevărată.
Legalitatea sau ilegalitatea avortului sunt provizorii. Avortul trebuie să devină DE NEGÂNDIT!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer