Fragmente din cadrul webinarului „Însărcinată în pandemie”, susținut de Dr. Ionel Cioată, medic primar obstetrică-ginecologie


Am văzut cu ochii mei toate dramele prin care poate să treacă o femeie însărcinată în pandemie. Au trecut doi ani, am trecut de la primul val în care eram debusolați la al doilea val, în care așteptam să apare ceva care să ne ajute în lupta cu această boală. Am pierdut câțiva prieteni apropiați, care nu au luat în serios această boală, și care au sfârșit în pământ.

În special în lunile acestea de toamnă lucrurile s-au acutizat foarte mult. Situația s-a schimbat pentru că virusul e o entitate care își schimbă caracterul. Delta are o contagiozitate foarte mare și un risc de agravare mare. În primul val nu au fost foarte multe femei însărcinate afectate. După ce au trecut primele valuri a început o dezinformare teribilă, iar asta a făcut ca populația să-și piardă foarte mult încrederea în medici, să pună la îndoială profesionalismul medicilor și chiar reportajele care se făceau în spitale. Noi suntem ca în Lombardia. Nu am știut cum să gestionăm profesionist această situație. Trebuia ca cei care au fost în prima linie să iasă în față, să informeze populația cu risc. A fost o oboseală, un surmenaj teribil și o durere să fii în corpul medical, să moară lângă tine oameni, familii întregi. Sunt drame teribile.


Revenind la femeia gravidă, în primul și al doilea val nu au fost foarte multe cazuri de îmbolnăvirea gravidelor. Dar în valul 3 și în valul 4, cazurile s-au înmulțit foarte mult. Am gravide care sunt infectate, chiar înainte de naștere și chiar după naștere. A fost la mine în urmă cu câteva zile o doamnă, care s-a contaminat după ce a mers acasă, nu era vaccinată, și a trecut printr-un moment teribil. S-a infectat și fetița. Mi-a spus: „Domnul doctor, nu mi-am putut imagina că voi ajunge să mă îmbolnăvesc după naștere”.


Toate gravidele care mi s-au adresat înainte să apară vaccinul voiau să le consiliez. Le spuneam să respecte măsurile, să poarte masca, să nu meargă în aglomerație, să păstreze distanța și să ne protejăm. După 2 ani de zile de stat în spital și având zilnic contact cu pacienți pot să vă spun că folosind masca FFP2 sau FFP3 că protecția prin purtarea măștii e importantă. Cred că împrăștierea virusului se face în marte parte prin componenta virală.


La începutul anului când a apărut vaccinul și eu personal am avut rețineri. Am sunat două colege și le-am întrebat: ce e cu vaccinul ARNmesager, ce e cu celălalt vaccin. Una a zis „Nu e nici o problemă”, cealaltă a zis: „Să mai vedem”. Prima era cu mai multă experiență, cealaltă mai tânără. Cred că dacă lucrurile ar fi mers cum am început, lucrurile ar fi stat altfel. Femeia gravidă nu mai era cu această frică de contaminare și de vaccinare. Înțeleg că e o teamă teribilă că s-ar putea ca femeile însărcinate să pățească ceva rău dacă se vaccinează. (…)

Ca expresie anatomopatologică, s-a dovedit că boala aceasta generează o tromboză la nivelul vaselor mici. De aceea pacientul care este afectat, este afectat la nivelul vaselor, a capilarelor pulmonare, dar și în restul corpului. O femeie însărcinată, dacă se vaccinează, are un risc de 5 ori mai mic să se îmbolnăvească. Are un risc de 10 ori mai mic să facă o formă severă. Și are un risc de 11 ori mai mic să piardă sarcina sau să-și piardă viața. Din acest punct de vedere putem spune că printre complicațiile pe care le poate da acest virus se numără dezlipirea de placentă, nașterea prematură, moartea fătului sau chiar decesul mamei. S-a dovedit că foarte multe femei nasc prematur dacă au făcut boala sau dacă se infectează în sarcină, pentru că virusul acesta, prin patologia pe care o induce, în special vasculară, hipoxică, face să se declanșeze un travaliu prematur și atunci nu ai altă soluție decât să aduci pe lume copilașul prematur.

În condițiile în care gravida are o patologie asociată, adică este cu obezitate sau a luat peste 20 de kilograme în sarcină sau are un diabet pre-existent sau este cu o hipertensiune arterială pre-existentă sarcinii sau una indusă pe parcursul sarcinii sau alte patologii asociate, riscul este și mai mare. Riscul de deces fetal și riscul de deces matern sunt foarte mari. La început, vă spuneam, și eu am fost reticent pentru că nu erau studii, nu știam despre ce poate să facă vaccinul acesta. Când au început să apară studiile, la început am avut o reticență, dar când am văzut studii în reviste de prestigiu, care nu pot fi plătite ca să scoată un studiu pro-vaccin pentru că primesc niște bani, am zis că lucrurile sunt serioase.

La femeia gravidă nu mai este nici o interdicție. Femeia gravidă, din primele săptămâni de sarcină până la naștere, și după naștere, lăuza, se poate vaccina. Se poate vaccina chiar înainte de a rămâne însărcinată. Știu că au apărut niște enormități, niște fake-news-uri care spuneau că femeia nu mai rămâne gravidă, că induce sterilitate. Proteina Spike seamănă cu o proteină placentară, dar, de fapt, sunt total diferite, nu au nici o legătură una cu cealaltă. Au încercat să le asimileze și să le dea drumul pe piață, ca lumea să se sperie și să spună „nu mai fac copii dacă mă vaccinez”, iar lucrurile acestea nu sunt adevărate.

Din punctul meu de vedere, ca obstetrician, ca medic creștin, pentru că eu sunt un medic creștin, spun că da, femeia gravidă și toată familia ar trebui să se vaccineze. Nu există studii care să arate că sarcina s-a oprit din evoluție sau că din cauza vaccinului a murit copilul. Pot fi boli asociate care pot explica aceste lucruri.

A fost o discuție după vaccinul Johnson&Johnson, în care ei au atras atenția că crește riscul de tromboză la nivelul vaselor de la cap, rinichi, plămâni ș.a.m.d., dar frecvența sau procentul este extrem de mic. Eu cred că tot o patologie pe care o are pacientul respectiv sau gravida respectivă poate favoriza apariția acestor tromboze. Noi efectuăm la debutul sarcinii niște analize obligatorii, ca să vedem care e starea de sănătate a pacientei, între care căutăm dacă pacienta respectivă are imunitate dobândită la citomegalovirus, dacă are imunitate la virusul rubeolic. Căutăm niște imunoglobuline.

La pacienții care au trecut prin boală, care au făcut citomegalovirus sau rubeolă în copilărie, regăsim acei anticorpi. Ei, acei anticorpi trec transplacentar, ajung la copil și nu fac nici un rău copilului. Același lucru se întâmplă cu acești anticorpi care sunt produși de corpul nostru. Noi venim cu această informație din exterior, ca organismul să știe că are un inamic în sângele lui, acea proteină Spike, iar organismul produce anticorpii împotriva proteinei Spike. Sigur că anticorpii traversează placenta, ajung la copil și chiar îl protejează când se va naște. Vă povesteam de copilașul care s-a îmbolnăvit și el împreună cu mama, la o săptămână după ce a plecat din maternitate. Dacă mama era vaccinată, el era protejat. Nu se întâmplă nimic cu copilul. Nu face copilul cheaguri la cap. Fetițele nu o să fie cu sterilitate.

Au fost lansate niște enormități teribile. S-a discutat că în seringa respectivă e un cip pe care îl introduc în corp, că sunt niște vectori pentru antena 5G. Niște enormități teribile. Lucruri care nu-și aveau rostul. De aceea trebuie să ne așezăm puțin și să dăm la o parte acest văl al dezinformării și să ascultăm părerile profesioniștilor.

Dacă ați văzut în ultima vreme, însăși Biserica noastră Ortodoxă, prin purtătorul de cuvânt, prin Patriarhul Daniel, a îndemnat populația să asculte de doctori și să nu mai plece urechea la fel de fel de informații venite din surse care vor să ne destabilizeze. Ăsta este adevărul. (…)

A fost și este vaccin peste tot. Sunt centre de vaccinare. Nu se mai așteaptă. Îndemn pe toate gravidele, indiferent că sunt în primul trimestru, în trimestrul II, înainte de naștere, după, în alăptare. Nu e nici o problemă. Din contră, prin laptele matern acei anticorpi ajung la copil și îl protejează. Sigur, vaccinul nu te protejează 100% de virus, dar nu faci o formă gravă. Zilele trecute am văzut o știre despre un medicament de la Pfizer, care reduce cu până la 90% riscul de forme grave. Vă dați seama? Noi suntem cu 2000 de pacienți în terapie intensivă și nu știi câți dintre ei vor reuși să iasă de acolo. Suntem cu aproape 500 de morți în fiecare zi de săptămâni întregi. Unde vreți să mai ajungem? Ne-au murit părinții, prietenii, soții, iubite și așa mai departe.

Nu aveți teamă. Eu sunt medic, am avut reticente, dar am deja trei săptămâni de când am făcut doza 3. Nu că m-a obligat spitalul. Așa am crezut și cred. Nu avem cum, până nu reușim să ne vaccinăm 70-80%. Uitați-vă la Portugalia. Portugalia este o țară catolică cu oameni foarte, foarte buni. Au înțeles această chestiune. Nu are sens să tot punem bățul în gard și să spunem că e o prostie sau nu știu ce conspirație. Noi nu avem o altă soluție. Antibioticul împotriva virusului este reprezentat de anticorpii pe care corpul nostru îi produce. Așa cum pentru un pneumococ luăm ampicilină, pentru acest virus nu putem să rezolvăm decât cu anticorpii noștri. Cum facem anticorpii? Nu putem decât trecând prin boală și vaccinându-ne. Dar dacă trecem prin boală cine ne poate garanta nouă că nu facem o formă severă? Asta este, de fapt, problema. Toți am luat-o ușor: „a, 2-3 zile mă doare gâtul, îmi dispare gustul, mirosul”. Da, dar în ziua a 8-a începe furtuna de citokine, începe afectarea pulmonară, unii au 70-80%, vii la spital, ajungi târziu, poate nu mai găsești loc, nu mai există oxigen. Lucrurile sunt dramatice. Nu mai pregetați. Duceți-vă și vă vaccinați. Dumneavoastră, părinții, prietenii, convingeți-i.

Să știți că nu fac aici propagandă firmelor Big Pharma. Este o chestiune de conștiință medicală. În fața lui Dumnezeu trebuie să fim cinstiți și drepți. Eu cred că dacă Dumnezeu a îngăduit să apară acest vaccin, să-l folosim.

Ce părere aveți despre anticorpii dobândiți prin boală, cât timp se mențin, cât timp este protejată femeia însărcinată?

Anticorpii dobândiți prin boală pot fi testați. De exemplu, eu, înainte de a face a treia doză, am vrut să văd cum stau. Și, într-adevăr, mai aveam 100-120 de anticorpi din 220. Aveam deja 6 luni. Eu cred că până la 6 luni poți să stai, dar trebuie să vezi care este nivelul de anticorpi. Dacă anticorpii sunt de 10 ori mai mari decât valoarea pe care o dau cei de la laborator, atunci cred că poți să stai puțin liniștit. Dar dacă ești sub, mai bine te vaccinezi. Dar repet, trecerea prin boală nu se știe cât timp îți asigură imunitatea și nu înseamnă că te plimbi pe stradă, fără mască și totul e normal. Și chiar dacă suntem la 3 luni de la boală, nu se întâmplă nimic dacă ne vaccinăm. Nu înseamnă că ne dăm pe spate și o să facem nu știu ce boli sau o să moară copilul. Fiți liniștiți.

Care vaccin e mai recomandat la gravide?

Eu personal m-am vaccinat cu Pfizer. Așa am considerat. Am discutat cu cele două colege. Aveam varianta Pfizer sau Moderna. Cred că varianta cu două doze de vaccin este mai bună decât varianta cu o singură doză, adică cu Johnson&Johnson. Vă spuneam și de această reticență față de anumite tromboze care au fost declarate, obiectivate, adică n-au fost băgate sub preș. Eu zic că varianta cu două doze te acoperă mai bine.

Sunt medici care recomandă vaccinarea începând din trimestrul III

Acestea sunt indicațiile vechi. Colegiul Medicilor din România, Societatea de Obstetrica-Ginecologie din Romania au luat la cunoștință toate aceste studii care au apărut. Este Colegiul American al Obstetricienilor, Colegiul englez. Toate acestea au declarat clar că vaccinarea este fără pericol pentru orice perioadă a sarcinii. De ce să așteptăm trimestrul III când putem să ne vaccinăm și în trimestrul I, și în trimestrul II, fără nici o rezervă.

Există un risc mai mic pentru gravidele care au avut boala înainte de sarcină și mai au câțiva anticorpi?

Eu le-aș sfătui să se vaccineze, pentru că varianta aceasta Delta este extrem de contagioasă. Noi de aceea suntem în situația aceasta acum. Când a început pandemia, tulpina aceea care era nu era atât de contagioasă. Aveam 1400 de cazuri în terapie intensivă, dar nu a fost explozia de cazuri care e acum. E adevărat că acum se și testează mai mult, dar e mai agresivă aceasta, plus că formele sunt mai severe. Virusul se adaptează condițiilor, își modifică genomul și își crește agresivitatea. Eu le sfătuiesc să se vaccineze. Dacă au trecut prin boală înainte de graviditate, să facă anticorpii. Sigur, dacă are 2000-5000, să mai aștepte, dar dacă are 200 sau 300 nu cred că e bine.

Care este procedura dacă o femeie merge la maternitate să nască și este testată pozitiv cu Covid-19?

Sunt proceduri clare. Nu există reticențe. Nimeni nu are dreptul să refuze să ajute. Ești medic, trebuie să ajuți și un om căzut pe stradă, dar o femeie gravidă care vine să nască. Să meargă cu toată siguranța că se face tot ce trebuie pentru ele. Sunt deja protocoale, se respectă circuitele. Copiii vor fi urmăriți, ele vor fi urmărite. O să stea mai mult în spital, o să primească tratament pentru boală, pentru patologii asociate, o să se retesteze. Copiii sunt supravegheați în mod special. La copii se face ecografie transfontanelară să se vadă care sunt implicațiile, dacă sunt tromboze. Lucrurile acestea se știu și se fac.

Dacă ești pozitivă la naștere, nu ți se dă copilul până ieși din spital?

Și copilul este testat. Dacă copilul e pozitiv, stă cu mama. Dacă mama e pozitivă și copilul negativ, copilul nu poate sta cu mama. De aceea e bine ca gravidele să se vaccineze, pentru că anticorpii femeii gravide trec prin placentă la copil și îl protejează.

Am trecut prin boală în noiembrie. Am rămas cu un puls mărit și cu variații de hipertensiune. M-am vaccinat în martie și aprilie cu Pfizer. Acum sunt vaccinată în 20 de săptămâni. Recomandați să fac anticorpii și după a treia doză?

Exact. Aceste remanențe legate de puls și hipertensiune vor trece, dar trebuie răbdare. Din punctul meu de vedere, toți cei care au trecut prin boală trebuie să aibă răbdare cel puțin un an până când revin la starea de sănătate de dinainte. Din păcate, virusul ăsta are o parșivenie fantastică. Atacă foarte multe organe și până reușește fiecare organ să se vindece, trece ceva timp. Da, doamna de 20 de săptămâni să-și facă anticorpii și dacă are un titru mare, nu e cazul să facă. Dar are 20 de săptămâni și nu știm ce va fi. Mai are 4 luni până la naștere. În 4 luni se pot întâmpla multe.

Cred că ar fi nevoie de vorbit și despre cei care din teamă, din neîncredere stau foarte mult acasă și ajung târziu la spital

S-au înmulțit sfaturile ca ciupercile după ploaie și device-urile care sunt peste tot. Te-ai contaminat, ești bolnav, iei legătura cu medicul de familie, te sună în fiecare zi, îți urmărește parametrii. Nu te supraveghezi singur, după ureche, și crezi că ție nu ți se întâmplă. Mulți fac așa. E un joc cum e cuțitul cu două tăișuri. Te poți tăia foarte adânc. Dacă apare o simptomatologie, puțină febră, o oboseală, automat anunță medicul de familie, DSP. Nu te automedica. Circulă foarte multe scheme de automedicație pe WhatsApp. E nevoie de supraveghere. Acestea sunt cazurile de ATI. Au stat acasă până în ziua a șaptea, a opta, până a început furtuna de citokine, afectarea pulmonară severă și atunci e foarte greu să o iei de acolo, mai ales dacă ai diabet, ești obez, dacă ai boli asociate.

Eu sper din toată inima ca lumea să devină mai responsabilă și să se gândească și la cei din jurul lor, pentru că pandemia aceasta a sporit foarte mult înstrăinarea, a scăzut foarte mult empatia. Nu ne mai uităm la cei din jurul nostru. E adevărat că sunt și foarte mulți oameni cu suflet mare. Sincer, ar fi trebuit ca toți acești anti-vacciniști pe care i-am văzut la televizor de luni de zile, de un an de zile, să fie invitați măcar pentru o oră să vadă cum e lupta cu virusul acesta. Nici atunci nu crezi? Unii o să spună că sunt fabulații, că omul moare de altă boală. Să fim serioși. Am mers prea departe.

Soțul meu a fost găsit pozitiv. De două zile este bine. Slavă Domnului că a făcut o formă ușoară. Eu sunt negativă. Ar trebui să repet testul după ce ieșim din carantină sau doar anticorpii? După câte zile de la debutul simptomelor ar trebui să mă „manifest”, dacă ar fi să fac și eu?

Dacă soțul este la a 5-a zi, sper că cineva îl urmărește, pentru că problemele majore sunt în zilele 8, 9, 10. Depinde de ce tulpină este. Doamna este negativă. Doamne ajută. Dar ea ar trebui să se izoleze complet de soț, să stea cu mască în casă, pentru a se păzi și dânsa, pentru că e posibil să se pozitiveze și ea. Cel mai bine este să țină legătura cu medicul de familie, să se testeze. Sigur, poți face o formă asimptomatică sau ușor simptomatică, sunt mulți care fac așa, dar nu știm ce forme vom face. De aceea trebuie să fim foarte atenți.

Eu m-am vaccinat. Am o anumită vârstă. Nu am o patologie asociată de care să știu, dar m-am gândit la cei din jurul meu. Îl am pe tata de 90 de ani, pe socrul de 92 de ani. M-am gândit în primul rând la ei, la oamenii din jurul meu, la prieteni, la colegii de la spital, la copiii mei. Trebuie să fim empatici, trebuie să ne gândim la celălalt.

Înregistrarea video este disponibilă aici:

https://www.facebook.com/centrulsfantaelena/videos/770169077716603

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer