După lungi ezitări o să fac această postare…


După lungi ezitări, o să fac această postare. Am ezitat să îmi spun public opinia pe tema vaccinării din două motive: 1. divizarea societății este mare și tragică și cu cât devine mai mare cu atât devine mai tragică și nu aș fi dorit să o sporesc; 2. sunt conștientă că această postare îi va dezamăgi și îi va tulbura atât pe unii dintre cei mai apropiați oameni, cât și pe oamenii care au sprijinit, inclusiv financiar, activitățile și instituțiile pro-viață în care am fost și sunt implicată – le cer iertare și sper să înțeleagă că am tăcut în legătură cu subiectul pandemiei de la început până acum, pentru a nu spori divizarea. De ce am ales, în cele din urmă, să spun ceea ce gândesc? Cred că s-a depășit un prag.

Cred că vaccinarea salvează vieți. Cred că avem nevoie de dragoste și de responsabilitate, pentru a face lucruri care să ne protejeze pe noi și pe ceilalți, iar vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare fac parte din această categorie.

Am ales să spun public că m-am vaccinat și că susțin vaccinarea, văzând situațiile grave prin care trec tot mai mulți oameni. Și, mai ales, văzând durerea celor care îi pierd pe cei dragi de lângă ei. Mulți dintre aceștia fac parte din rândul persoanelor nevaccinate și, de aceea, cred că ar fi fost evitabile unele morți. Nu îi apăr pe guvernanți, nu spun că ei iau cele mai bune măsuri, ci mă refer la actul medical în sine. Nu cred că statul a luat cele mai bune măsuri pro-active – puteau fi mai multe, mai inteligente, mai nepolitizate, mai empatice, mai personalizate de categorii; nu cred că a luat în mod adecvat nici măsurile restrictive – unele au fost prea dure și înainte de a fi cazul, astfel încât mulți oameni au început să se împotrivească la orice a venit pe linie oficială. Dar asta nu înseamnă că tot ce vine de la stat e rău.

Îndemn fiecare persoană să se consulte cu medici competenți, care știu cum funcționează fiecare tip de vaccin omologat și care pot înțelege starea de sănătate a persoanei respective și posibilele contraindicații. Apoi, să aleagă în mod rațional și liber dacă și cu ce se vaccinează, pentru binele personal și pentru binele semenilor, utilizând nivelul actual al științei medicale.

Nu sunt cercetător, dar există un consens internațional al cercetătorilor pentru vaccinarea cu vaccinurile omologate (știu că nu este o unanimitate! nu există niciodată). Mă bazez pe acest consens, întrucât cred că el este dat de zeci de mii de oameni care își fac meseria cu onestitate, în limitele cunoștințelor de azi, ale științei. Nu confund acest consens cu alte poziții ale unor instituții medicale și organisme internaționale care, din motive ideologice, aleg să prezinte ca beneficii etice și să impună internațional acte medicale contrare vieții, precum avortul la cerere.

Am hotărât să fac această postare ieri, când am văzut că, din păcate, România se află pe locul 2 în Europa și pe locul 6 în lume în privința deceselor în urma infectării cu SARS-CoV-2, în ultimele 24 de ore, iar decesele din România reprezintă 5% din totalul deceselor înregistrate la nivel mondial în ultima zi și 11,5% din cele ale Europei. https://bit.ly/3zUDk9t

Din păcate, spitalele sunt pline și, oricât s-ar mări numărul paturilor, nu va fi suficient pentru a-i salva pe toți cei care ajung în stare gravă în secțiile de terapie intensivă. Soluțiile sunt vaccinarea, pentru a evita o parte din formele grave, și păstrarea măsurilor de protecție raționale, pentru a mai încetini din rapiditatea cu care se răspândește virusul. Iată ce spune despre experiența din ultima lună Dr. Virgil Musta de la Timișoara. Știu că unii îl consideră vândut etc., dar îl citez pe el, pentru că mie mi s-a părut deosebit de echilibrat, mi s-a părut că nu politizează actul medical, că nu jignește și nu dorește răul celor care au altă părere decât el:

„În decurs de mai puțin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid din spitale s-au umplut. Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă și, mai ales, în situația unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală. Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede. Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate.” https://bit.ly/2ZJOSzW

Danemarca a înlăturat toate restricțiile, inclusiv pașaportul verde, pentru că a ajuns la o rată de vaccinare de peste 80% a persoanelor de peste 12 ani. https://bit.ly/3ikYAPL

Vaccinarea în număr mare a medicilor (peste 70%, conform datelor Ministerului Sănătății – și numărul celor cu certificate false este insignifiant în acest procent) a scăzut cazurile grave și decesele în rândul personalului medical.

Prof. dr. Dan Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, afirmă că incidența Covid-19 în rândul medicilor a scăzut datorită vaccinării: „Dacă până în ianuarie 2021 am pierdut foarte mulți colegi, foarte mulți medici, după ianuarie, după vaccinare, eu nu mai cunosc astfel de situații.” https://bit.ly/3kQAihY

Ne amintim cum, în martie 2020, ne rugam împreună pentru Dr. Alida Moise, inimoasa fostă șefă a secției de ATI de la Spitalul Gerota, actual manager al spitalului, și ne exprimam recunoștința pentru medicii care zi și noapte s-au zbătut să o salveze – era o vreme când nu erau produse încă vaccinurile. Alida Moise s-a vaccinat printre primii și a numit asta un dar. În plus, i-a iertat și pe pacientul care a mințit în legătură cu boala și de la care s-a infectat, și pe jurnaliștii care au dat știrea falsă că a murit, știre auzită de copiii ei la TV, în timp ce ea era intubată în spital.

Este clar că, pentru unii, vaccinurile au efecte negative – prezentatoarea BBC Lisa Shaw a murit din cauza unei hemoragii cerebrale cauzată de vaccinarea cu AstraZeneca. De aceea, este foarte necesar ca autoritățile medicale să stabilească afecțiunile și elementele genetice care fac contraindicată vaccinarea cu un vaccin sau cu toate, pentru a micșora cât de mult este posibil numărul efectelor adverse majore, care pot merge până la deces. Mai e nevoie să fie asumat public faptul că acelor persoane nu li se poate cere să se vaccineze, pentru că au contraindicații medicale. Când m-am vaccinat și când un cunoscut îmi spune că merge să se vaccineze mă rog ca să nu aibă efecte adverse, pentru că știu că sunt posibile, chiar și după ce ai cercetat cât poți de bine posibilele contraindicații personale. Nu există act medical absolut sigur, cum nu există călătorie cu avionul absolut sigură, deși călătoriile cu avionul sunt cele mai puțin riscante.

Informarea și conștientizarea trebuie urmate întotdeauna de sprijin. Așa cum în cazurile de criză de sarcină este nevoie de sprijin adaptat, și în cazul pandemiei este nevoie de soluții adaptate la probleme. De exemplu, o soluție pentru a sprijini participarea fizică a elevilor la cursuri este ca, atunci când apare un caz, să fie testați toți, prin metode non-invazive, iar cei care nu sunt infectați să continue să vină la școală. Înțeleg că azi s-a ajuns la această concluzie, dar când am început să scriu textul, soluția era implementată doar în străinătate.

Întrucât am dorit să îmi spun părerea, nu să intru în polemici lungi și dureroase, voi răspunde doar celor care îmi vor scrie în privat pe tema de mai sus. Îmi mai propun și să distribui articole pe care le consider adevărate și folositoare.

În sfârșit, îi rog foarte mult pe cei care vor să comenteze opinia mea să o facă fără a considera că cealaltă tabără este criminală – criminal este doar virusul, noi suntem oameni care putem înțelege greșit situații medicale sau sociale ori suntem nepăsători sau profitori, în situații de criză. Dar de aici până la a-i considera criminali pe semenii noștri – vaccinați sau nevaccinați – este mult.

Confruntarea cu virusul nu se va încheia decât prin dobândirea imunității de masă, cum a fost și în epidemiile de până acum. Drumurile până acolo sunt diferite. Societățile care au avut parte de comunicare publică onestă și competentă din partea statutului, care au conlucrat cu autoritățile, au ales calea vaccinării și rezultatele se văd – am dat mai sus exemplul danezilor.

Putem să facem și noi asta. Dacă vrem.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer