10 reguli de siguranță când călătorești cu taxi sau alte aplicații de ridesharing


În viață mi s-a spus de foarte multe ori să am grijă pe unde merg. Mi s-a repetat că atunci când urc într-un taxi sau Uber e bine să sun pe cineva să-i spun cu voce tare datele despre călătorie: numărul de la mașină, traseul pe care merg și să cer ajutor dacă e cazul.

Din atât de adesea greșita teamă „să nu deranjez” și din iluzia pe cineva și din iluzia că în general nu sunt probleme, de cele mai multe ori n-am făcut asta. În această seară la ora 21.00 ieșeam din Gara de Nord. Eram dornică să ajung cât mai repede acasă. Am făcut o comandă prin aplicația Uber. M-am urcat în mașină. La 2-3 minute după ce am pornit, șoferul mă întreabă, în timp ce mergea cu viteză: „Cum ar fi dacă în loc să te duc acasă te-aș duce la Constanța?”.

În clipa aceea am văzut un mare steag roșu. Mi-am dat seama că pot fi în pericol. Am rămas calmă și i-am răspuns ferm că mă așteaptă cineva acasă și nu e nevoie. Am trimis unei persoane detaliile despre cursă. Căutam să văd dacă în aplicație există un buton de panică prin care să poți cere rapid ajutor, dar n-am găsit. Am vorbit cu cineva la telefon. I-am spus unde sunt, în cât timp ajung.

Mă întrebam ce aș putea face dacă în următoarele zeci de secunde se va întâmpla ceva riscant. Să sun la 112, să explic unde sunt și ce se întâmplă? Și dacă sun, în cât timp vor veni? Viteza cu care se mișca șoferul ar fi putut învinge ușor viteza de reacție a autorităților și comunicarea instituțională. Toată cursa a durat 10 minute. Din fericire am ajuns bine, dar situația putea avea alt deznodământ.

În fiecare an mii de femei sunt victime ale abuzului sexual din partea șoferilor de ride-sharing.

Până apar în România măsuri publice de siguranță care să fie eficiente, iată 10 reguli pe care să le urmezi atunci când călătorești cu taxi-uri sau alte aplicații de ride-sharing. Astfel de precauții pot sa fie salvatoare în situații precum cea căreia i-a căzut victima Alexandra Maceșanu anul trecut.

1. Dacă poți, încearcă să nu călătorești singură.

2. Așteaptă mașina într-un loc sigur.

3. Verifică numărul mașinii și numele șoferului înainte să urci. În 2019, o studentă din SUA s-a urcat într-o mașină greșită, iar câteva ore mai târziu a fost găsită moartă într-o pădure.

4. Sună un prieten/o prietenă și spune-i cu voce tare numărul mașinii, numele șoferului, detaliile despre traseu și faptul că îi trimiți linkul din aplicație cu detaliile despre cursă – evident, îi trimiți. Oamenii sunt mai dispuși să comită infracțiuni atunci când cred că nu vor fi prinși.

5. Urmărește traseul pe harta din aplicație, astfel încât să observi rapid dacă șoferul schimbă direcția de mers.

6. Alege să te așezi pe locul din spate care e cel mai departe de șofer. E mai sigur așa, deoarece e o distanță mai mare între șofer și pasager. În plus, ocuparea acestui loc te poate ajuta să urmărești atât șoferul, cât și drumul.

7. Păstrează politețea și seriozitatea. Acestea te vor ajuta să te poziționezi într-un mod sănătos în conversație.

8. Protejează-ți datele personale. Nu oferi informații despre unde locuiești, unde lucrezi, ce număr de telefon ai. Din fericire multe aplicații de ride-sharing protejează datele de identificare și adresele clienților, iar șoferii nu au acces la ele.

9. Raportează incidentul în aplicație folosind opțiunea „Probleme cu curse și rambursări” și oferă feedback negativ șoferului.

10. Sună la 112 dacă ești în pericol.

Ca să fie clar: nu cred absolut deloc că toți bărbații sunt potențiali violatori, abuzatori, că orice femeie care se urcă într-o mașină condusă de un bărbat necunoscut ar trebui să moară de frică că poate păți ceva, ci cred că în orice moment din viață există diferite riscuri și trebuie luate măsuri de bun simț față de ele. Când treci strada, chiar și pe verde și pe zebră, e bine să te uiți în stânga și în dreapta, nu să te gândești că toți șoferii respectă regulile de circulație și sunt atenți și capabili să facă asta. Cred că cele 10 reguli de mai sus sunt de bun simț.

Ați pățit astfel de situații? Cum ați reacționat? Aveți alte sfaturi?

După ce s-a terminat episodul și l-am povestit, cineva mi-a amintit de o prietenă comună care a fost la un pas de a fi răpită și trecută forțat peste graniță, iar întâmplarea aceea a început cam ca a mea. Se întâmpla la Constanța…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer