Satul românesc: sprijinul comunității pentru mamă și copil în perioada de după naștere


„Nu mult după ce a adus moașa apa sfințită de la preot și a stropit pe dânsa nepoata și casa, înfățișându-se știrea prin sat că cutare femeie a născut, încep a veni una câte una vecinele și prietenele, dar mai cu seamă femeile care sunt aproape înrudite, precum surorile, cumnatele, cuscrele, nănașele, finele, precum și alte femei cunoscute, la casa nepoatei, ca s-o vadă, să-i ureze și să-i aducă fiecare, după voință și putere, câte unul sau mai multe daruri, numai să nu vie cu mâna goală.

Darurile care se aduc la această ocaziune și care în Bucovina se numesc rodini, în Moldova rodine și în Transilvania poclon și plocon, iar în Banat cinstă și crăvai, constau în prima linie din diferite bucate gustoase precum: zamă de găină, găini fripte, plăcinte, vărzări, scoverse (lipii, clătite), chiroște sau colțunași, găluște, plachii, dumicat cu vin, chisăliță din vin, grâu cu miere; din frupt: brânză cu smântână sau samachișă, unt, ouă, lapte, carne, pui de găină, găini; (…) pânză, ștergare de îmbrobodit, scutece, precum și multe lucruri trebuincioase mai ales pentru copilul nou-născut. (…)

În tot răstimpul de la naștere până la botez, nu e mai nici o singură zi în care să nu vină una sau mai multe femei la rodini. Totodată, e de însemnat încă și aceea că româncele îndătinează a merge la rodini nu numai la acelea cu cari sunt înnemurite, ci și la cele străine, și avutele nu numai la cele de seama lor, ci și la cele mai sărmane.

În cazul din urmă, într-un sat cu oameni buni și darnici, adeseori copiii unui om nevoiaș au de toate; astfel, cu ocaziunea căpătării unui nou frățior sau surioare trăiesc, cum zice românul, ca în sânul lui Dumnezeu, nemaiștiind vreo 3-7 zile ce e foamea.

După ce au sosit la starea locului, pune fiecare femeie rodinul adus lângă nepoată, și anume lângă capul acesteia, sau la picioarele patului și atingând-o cu mâna zice:

– Dumnezeu să te rădice! … Dumnezeu să te întărească! … Dumnezeu să-ți deie brațe pline! …”

MARIAN, Simeon Florea, Naşterea la români. Studiu etnografic, Bucureşti, Editura “Grai şi Suflet–Cultura Naţională, 1995, pg. 108-109

Sursă foto: inbratelamami.ro

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer