Pe 8 februarie, Asociația România pentru viață a organizat o nouă formare pentru atelierele „Spune-mi o poveste pentru suflet”. Acest proiect are ca scop dezvoltarea cât mai multor ateliere de povești pentru copii în grădinițe, în școli, în parohii și în comunități.
Evenimentul a fost găzduit de Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, prin bunăvoința doamnei directoare Mona Șerbănescu și a reunit 18 participanți din medii diferite: profesori, medici, educatori, pedagogi sociali, părinți, liceeni. Trainingul a fost împărțit în două ateliere: atelierul de storytelling pentru adulți susținut de Adriana Ene, realizatoare a emisiunii „Bucuria Poveștilor” de la Radio Trinitas și Trinitas TV, și atelierul „Spune-mi o poveste pentru suflet” susținut de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului și profesoară de Limba și literatura română.
Adriana Ene a reușit să transmită participanților bucuria și emoția poveștilor spuse cu talent și dăruire:
„Cu siguranță, povestea reprezintă cel mai vechi instrument educațional și terapeutic din lume. Oamenii au spus povești dintotdeuna pentru a-și împărtăși propriile valori culturale și morale, pentru a transmite informații și a da un sens vieții lor. Indiferent de vârstă, poveștile au fost mereu iubite și apreciate căci aceste extraordinare unelte de învățare sunt cele care ne provoacă imaginația, creativitatea, ne dăruiesc emoții și ne hrănesc deopotrivă mintea și sufletul.
Deși cu toții suntem povestitori, chiar și în viața de zi cu zi, atunci când îți propui să faci din poveste un instrument de educare, comunicare, terapie, imagine de marketing și informare, ai nevoie de pregătire pentru a-ți descoperi propria voce, pentru a afla cum utilizezi dinamismul, privirea, tăcerea, ritmul, intonația vocii, limbajul non-verbal în transmiterea poveștii.
Prin activități specifice storytelling-ului, în atelierul de arta povestirii dedicat adulților, am mai făcut un pas în deslușirea tainelor acestei arte, în conștientizarea valorilor ei din perspectivă culturală, educațională și terapeutică și am mai așezat o piatră la temelia construirii unei comunități care-și dorește să promoveze și să susțină arta de a spune povești.”
Ioana Revnic le-a explicat participanților ce înseamnă organizarea și susținerea unui atelier de povești pentru copii. În plus, le-a oferit informații despre alegerea cărților, despre activitățile care se pot organiza cu copiii, oferindu-le participanților un ghid care să-i sprijine în susținerea atelierelor „Spune-mi o poveste pentru suflet”.
Într-un interviu acordat Alexandrei Nadane pentru rubrica pro-viață de la Radio Trinitas, Ioana Revnic a oferit câteva argumente despre necesitatea acestor ateliere de povești: „Există copii a căror minte și al căror suflet sunt deschise creșterii. Există părinți și profesori care vor să sprijine dezvoltarea copiilor și există povești formatoare de minte și de suflet și este păcat ca ele să nu fie aduse în fața copiilor de astăzi.”
Mai multe cuvinte, și mai frumoase, despre cum a receptat Ioana Revnic acest trainig găsiți aici.
Le mulțumim Adrianei Ene și Ioanei Revnic pentru implicarea în organizarea acestui training!
Iată câteva impresii ale participanților:
„Încă de la primul training pentru ateliere de povești, mă tot gândesc la ceea ce spunea H. C. Andersen, și anume: «Viața unui om este un basm scris cu degetele lui Dumnezeu».
Bunicile noastre ne-au spus povești, mamele noastre ne-au citit povești, dar, prinși în agitația societății contemporane, am așternut praful uitării pe acest amintiri frumoase, care ne dau un sentiment de siguranță, protecție și iubire.
Atelierele «Spune-mi o poveste pentru suflet!» mi-au reamintit că nu avem dreptul de a opri izvorul poveștii, ci – din contră – să îl facem cunoscut și să devenim noi înșine poveste, model viu pentru cei de lângă noi.
Așa cum formatorii noștri dragi, Adriana Ene și Ioana Revnic, ne-au transmis bucuria de a spune povești, încrederea de a duce povestea mai departe, și noi trebuie să facem același lucru cu cei pe care i-am primit în grijă: copii, persoane cu dizabilități, persoane din medii defavorizate și chiar cu adulți.” – Claudia Ilinca, profesor coordonator, Departament pentru tineret, Parohia Sfânta Treime – Ghencea
„A fost frumos și foarte natural totul. Parcă ne știam de mult, mai înainte să ne cunoaștem. Eram cu toții în același gând. Mulțumim Adrianei și Ioanei.” – Andrei Anghelache, tată
„Într-o atmosferă caldă, alături de oameni frumoși și minunaţi care ne-au devenit treptat prieteni, Adriana Ene și Ioana Revnic ne-au introdus pe rând în arta de a spune povești (cum mai este numit storytellingul) și a lecturii de povești. Am învăţat cu toţii ce să facem, cum să facem și cum să reușim să transmitem mesaj și emoţie prin intermediul poveștii. Am învăţat prin arta jocului și am învăţat prin exerciţiul practic, aflându-ne permanent sub îndrumarea atentă a unor profesioniști.” – Alexandru Voropanov, medic pediatru
„Atelierul «Spune-mi o poveste pentru suflet» din acest weekend m-a motivat foarte mult să țin, la rândul meu, ateliere de citit povești copiilor. Consider că cei mici au nevoie de modele, de povești cu folos și că prin intermediul acestor ateliere, putem ajuta la formarea unor viitoare generații de oameni iubitori, calzi, care înțeleg importanța sprijinului pentru cei aflați în suferință.” – Eliza-Maria Cloțea, Președintele Asociației Studenți pentru viață
Sursă: România pentru viață