Impresii după prima ediție a Școlii de vară „Viitorul este pro-viață”


În perioada 1-4 august a avut loc prima școală de vară din România și Republica Moldova dedicată formării adolescenților și tinerilor pe problematica pro-viață: Școala de vară pentru lideri ,,Viitorul este pro-viață”.

Școala de vară a fost organizată de către asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață și s-a desfășurat în Poiana Brașov, la complexul Monterai.

La Școala de vară au participat 35 de tineri. În cadrul școlii, aceștia au luat parte la dezbateri, conferințe și ateliere pe teme pro-viață și pro-familie pentru a afla informații și a deprinde modalități de lucru. Tinerii au înțeles importanța temelor pro-viață și pro-familie pentru ei înșiși și pentru societate, necesitatea apărării lor și, prin implicare activă și prin dezvoltarea de proiecte, necesitatea de a crea o cultură publică a vieții și a valorilor creștine.

Școala de vară le-a oferit tinerilor multe surprize plăcute. Între altele, participanții au avut ocazia de a viziona filmul „Unplanned”, lansat în acest an în SUA.

Prezentăm câteva mărturii ale participanților despre Școala de vară pentru lideri ,,Viitorul este pro-viață”:

„Nu a fost ușor să organizăm școala de vară – prima ediție, un concept nou de școală de vară, multe necunoscute. Însă acum, uitându-mă la rezultate, sunt extrem de bucuroasă și recunoscătoare. 35 participanți din toată țara, elevi și studenți. 5 ateliere practice, 4 conferințe pe teme diverse cu oameni din diferite domenii, 2 proiecții de film, o dezbatere intensă moderată de mentori cu experiență și multe, multe amintiri și mărturii frumoase. Nu s-a terminat, de abia acum începe munca serioasă pentru că rămân împreună! Le mulțumesc din suflet tuturor celor care au făcut această experiență posibilă.”

Eliza Maria Cloțea, Președinte Studenți pentru viață

„Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea Școlii de vară: gazde, vorbitori, mentori, participanți, instituții și organizații. Mă bucur mult că, în urma eforturilor făcute de aceștia, 35 de tineri, care anterior au trecut printr-un proces riguros de selecție, au avut ocazia să învețe, să primească instrumente de lucru pentru activitățile din comunitățile lor și mai ales că cunoască alți tineri cu preocupări similare, cu care să colaboreze.”

Alexandra Nadane, Președinte România pentru viață

„Personal, am simțit aceasta Școală ca pe o Academie pentru Viaţă, datorită persoanelor care au fost prezente ca să ne instruiască. Am înțeles de ce este importantă viața, de când începe, cum trebuie să o protejez și, cel mai important, ce aș putea face eu ca să schimb ceva în micul meu univers.

În urma acestei frumoase experiențe, eu și prietenii mei am decis să punem unele lucruri în  mișcare în orașul nostru. Inima noastră este mai deschisă să ajute, să mângâie, întrucât suntem mult mai conștienți de gravitatea lucrurilor.”

Ioana, elevă, Arad

„Această școală a însemnat bucurie, informații prețioase, necesare formării pro-viață și mulți prieteni care au aceeași viziune, și anume aceea de a fi generația care protejează viața încă de la concepție.

 În primul rând, în această școală de vară am conștientizat cât îi este de greu unei femei aflate în criză  de sarcină, că ea are nevoie de multă susținere din partea noastră și că are nevoie de îndrumare către oameni specializați.

Îmi doresc ca aceste informații noi, pe care le-am dobândit, să nu rămână doar teoretice, ci să le aplic în viață de zi cu zi, astfel încât să fac și eu parte din generația pentru viață.

Viitorul este pro-viață!”

Olivia, studentă, Iași

„Am învățat să îmi aduc aminte de toți care au luptat înaintea noastră pentru adevăratele valori, iar dacă vrem să avem un viitor, acum e momentul nostru să-l construim.”

Dimitria, elevă, Suceava

„Mi-am recăpătat încrederea că întreaga lume poate avea un alt viitor, că încă se poate face ceva, dacă luăm atitudine. Am avut ocazia de a întâlni oameni minunați, pe care mă bucur din suflet că i-am cunoscut. M-am bucurat de fiecare secundă petrecută în această tabără. Acum am motivația de a mă implica și mai mult decât am făcut-o până acum. Participarea la această Școală de Vară a fost una din cele mai bune alegeri făcute vreodată. Mă bucur din suflet de această frumoasă experiență pe care am trăit-o și recomand tuturor cu căldură participarea atât la viitoarele școli de vară, cât și la toate activitățile pro-viață. Pe scurt, pentru mine, această școală de vară a însemnat un „refresh” dat întregii vieți, o „alimentare” cu motivație (de care aveam atâta nevoie). :))”

Andrei, elev, București

„Pentru mine au fost clipe de neuitat, imagini și prietenii de durată, un început pentru o viață nouă,o posibilitate în plus de a prețui viața și eroii care o apară!”

Călin, doctorand, Craiova

„Acum știu cât de multe se pot face și că voi avea parte de sprijin și susținere pentru a aduce cât mai multe activități pro-viață și in Jibou. Vă mulțumesc pentru că mi-ați dat ocazia să descopăr așa multe lucruri noi și să înțeleg că fiecare gest mic contează, că suntem mai puternici decât credem noi!”

Diana, elevă, Jibou

„Ajungând la această școală de vară, am descoperit oameni minunați, cu aceleași idealuri ca ale mele. Am învățat multe lucruri interesante de la oameni minunați. Am acumulat multe informații utile pe care  le voi aplica în școala și comunitatea din care provin.”

Andreea, elevă, Carei

Sursă: Studenți pentru viață

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer