Ce cred că avem TOȚI de învățat din cazul declarației greșite a Părintelui Vasile Răducă despre sarcina în urma violului


Sunt sute de articole și probabil zeci de mii de distribuiri ale acestor articole. Declarația Părintelui în sine a fost comentată destul, nu mă voi referi la ea. Voi scrie despre ceva ce lipsește din discuția publică referitoare la viol.

Un cuvânt trebuie să aibă acoperire în date exacte. Nici Părintele Vasile Răducă, nici cei care l-au atacat nu au prezentat date exacte. EXISTĂ sarcină după viol și ar fi bine să știm și cantitativ, și procentual, ceva despre aceasta. În România nu știu să existe studii și ar fi necesar să fie făcute.

Eu cunosc două statistici, pe care vi le prezint aici:
1. În SUA, 5% dintre femeile victime ale unui viol rămân însărcinate, cf. Holmes, Melisa M.; Resnick, Heidi S.; Kilpatrick, Dean G.; Best, Connie L., „Rape-related pregnancy: Estimates and descriptive characteristics from a national sample of women”, în „American Journal of Obstetrics & Gynecology”, 175 (2), 1996.
2. Probabilitatea ca o femeie să rămână însărcinată în urma unui viol este de două ori mai mare decât în cazul unei relații intime consimțite, cf. Gottschall, Jonathan A.; Gottschall, Tiffani A., „Are per-incident rape-pregnancy rates higher than per-incident consensual pregnancy rates?” în „Human Nature”, 14 (1), 2003.

Avem de învățat că nu avem o cultură politică minimală, care ne-ar fi livrat informația că Todd Akin și-a pierdut în 2012 locul în Camera Reprezentanților a Congresului SUA, unde se afla de 12 ani, pentru că a spus că în cazul „violurilor adevărate” femeia nu rămâne însărcinată. După această declarație, el a oferit o retractare foarte serioasă, care însă nu a mai putut opri linșarea lui publică. 
Iată declarația, pentru a vedea cât de hotărâtă a fost, dar ineficientă: 
„Violul este un act rău. Am folosit cuvinte greșite în mod greșit și pentru asta îmi pare rău. Ca tată a două fiice, vreau pedepsirea de către justiție a violatorilor. Am o inimă plină de compasiune pentru victimele agresiunii sexuale. Mă rog pentru ele. Este un adevăr că violul poate duce la sarcină. Este un adevăr că violul are multe victime. Am greșit în cuvintele mele, dar în interiorul meu nu am această poziție greșită. Vă cer iertare.”

Avem de învățat că e nevoie să exersăm pentru face ceva mai mult decât să incriminăm o greșeală (și să o folosim ca armă în a-l linșa public pe autor, dacă ne opunem lui în general), respectiv să o trecem cu vederea (dacă îl susținem pe autor în general). Putem să construim corect acolo unde greșeala a dărâmat sau a construit incorect! Pentru asta trebuie să ajungem la fondul problemei. Cei care îl acuză și cei care ignoră nu folosesc greșeala pe care a făcut-o Părintele Vasile Răducă pentru a vorbi despre viol, o traumă cumplită, trecută sub tăcere și ale cărei consecințe sunt trecute și mai mult sub tăcere. Oare nu ar fi un bun prilej pentru a discuta și despre viol și abuz sexual? Cât se știe și cât se face în societatea noastră pentru recuperarea post-viol a victimelor?

De ce nu ocupăm să existe o lege care, la cererea mamei, îl privează de orice drepturi parentale pe violator în cazul în care a rezultat o sarcină și copilul a fost născut?

Cineva mi-a spus că rata avortului în caz de sarcină în urma unui viol este de două ori mai mică decât rata avortului în caz de sarcină în urma unei relații intime consimțite.

Haideți să punem mâna pe carte dacă vrem să căutăm soluții pentru prevenirea violului și pentru vindecarea traumelor acestui act cumplit! Altfel se cheamă că am găsit un subiect de presă într-o perioadă în care acestea lipsesc, căci este vară și sunt concedii, și că, de fapt, nu ne pasă de femeile victime ale violului.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer