Ce cred despre misionarul John Chau, ucis de tribul sentinelian, și despre Jamie Schmidt, ucisă pentru că a refuzat să fie abuzată sexual

John Chau și Jamie Schmidt ar fi trăit liniștiți și acum dacă nu ar fi pus ceva mai presus de propria viață. Modul în care ei au fost uciși a fost pe prima pagină a saiturilor în aceste zile. M-a durut mult faptul că amândoi au fost încadrați la „întâmplări evitabile”, eventual „au murit din cauza lor”. Pe scurt, John, 26 ani, a fost ucis de un trib izolat dintr-o insulă indiană pentru că făcea misiune creștină, iar Jamie pentru că a refuzat, amenințată cu pistolul, să facă sex oral unui bărbat care a atacat-o într-un magazin catolic.

De fapt, amândoi au murit pentru că au simțit să-L mărturisească pe Hristos. Și amândoi au trăit evenimentele care au dus la moartea lor așa cum și-au trăit viața, ca o mărturisire a credinței. Iar asta îi scoate complet din categoria de „întâmplări evitabile”.

John știa că este posibil să fie ucis, căci au mai fost uciși străini care au mers pe acea insulă. Directorul colegiului unde a învățat a spus despre el: „N-am cunoscut niciodată un bărbat și un prieten mai curajos, altruist, plin de compasiune. El a trăit din plin dragostea lui Hristos și a vrut să o împărtășească cu toată lumea”. După ce a fost ucis, părinții lui John au rugat autoritățile să îi elibereze pe cei 7 pescari care l-au ajutat să ajungă pe insulă, pentru că fiul lor a dorit să facă ceea ce a făcut din dragoste pentru oameni. Cu câțiva ani în urmă, John făcuse voluntariat în Irak.

Ultima însemnare din jurnalul său arată și ea același lucru, un om lucid, care alege să facă ceva riscant pentru un scop înalt: „Poate mă credeți nebun, dar cred că merită efortul de a îl prezenta pe Iisus acestor oameni. Dumnezeule, nu vreau să mor. De ce trebuie să fie atât de multă moarte într-un loc atât de frumos? Sper ca acestea să nu fie ultimele mele rânduri scrise aici, dar dacă se va întâmpla să fie așa, atunci slavă lui Dumnezeu”.

Jamie Schmidt, 53 ani, căsătorită cu prietenul ei din liceu, cu trei copii, cânta în corul bisericii catolice la care mergea. Se afla în magazinul „Catholic Supply”, când un bărbat înarmat a sechestrat-o împreună cu două angajate și le-a forțat să îi facă sex oral. Jamie ar fi fost a doua victimă a abuzului, dar a refuzat și atacatorul a împușcat-o în cap; după aceasta atacatorul a continuat abuzarea primei femei și apoi a fugit.

Cred că acești oameni nu au murit din întâmplare, nu au murit din vina lor și nu au murit degeaba. Au murit pentru că au crezut în ceva mai presus de această lume: mărturisirea lui Iisus Hristos, în cuvânt și faptă.

Am simțit nevoia să scriu aceste rânduri pentru că mi s-a părut extrem de nedrept modul în care moartea lor a fost reflectată în presă. Măcar să știm să apreciem eroii și martirii dacă nu ne ridicăm la înălțimea lor.

3 comments On Ce cred despre misionarul John Chau, ucis de tribul sentinelian, și despre Jamie Schmidt, ucisă pentru că a refuzat să fie abuzată sexual

  • Cele doua cazuri , Chau si Schmidt, nu comporta nici un fel de comparatie. Misionarul John Chau nu e nici erou, nici martir. A fost un inconstient ( a se intelege prost) si un mare arogant. Cat de arogant trebuie sa fii, incat sa te consideri mai destept decat toti cei care au luat decizia de a interzice orice contact cu acest trib?! Cum sa nu te intrebi care este motivul pentru care acei oameni sunt tinuti in izolare de guvernul indiat?! Acel trib este poate printre ultimele triburi necontaminate de civilizatie, in care membrii sai sunt inca in stadiul de vanatori-culegatori. Am puteam spune, ca din punct de vedere antropologic, sunt singurul exemplar al unei specii aflate pe cale de disparitie. Cum sa nu iei in calcul, ca „venirea omului alb” in mijlocul lor, de fapt ii pune pe acei salbatici in primejdie? Bolile, care au decimat populatia azteca si maya, din cauza lipsei imunitatii la anumiti virusi si bacterii, ar fi decimat si aceasta populatie. Sau moartea lor nu poate fi egala cu moartea unui „martir”?!

  • Respect dreptul fiecaruia de a avea propria sa religie,de-a crede in ceea ce e invatat sa creada sau in ceea ce vrea sa creada. De asta nu inteleg care e rostul de-a introduce o noua religie acolo unde exista deja alte credinte si alte divinitati de atita amar de vreme.E ca si cum le-am impune credinta noastra,religia noastra. Daca peste noi ar veni altii, de alte religii si ni le-ar impune, cum ne-am simti? Istoria lumii e plina de astfel de exemple care se repeta la nesfirsit. Pentru mine religia e despre respect,nu-i a noastra mai buna decit a altora,e mai buna doar fiindca e a noastra, in ea ne-am nascut si in ea ne este credinta. Iar pentru altii e o alta credinta in Allah,Budha sau ce stiu eu ce alt spirit sau divinitati.Nu credeti ca trebuie sa respectam credintele tuturor si sa nu incercam sa impunem credinta noastra ?

  • Misionarul care a murit pe insula aia imterzisă a indienilor cu siguranță nu era creştin, ci doar un dobitoc arogant. Poate cadavrul lui plin de bacterii şi alte chestii vor ucide această microcivilizație nevinovată !

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer