Lisa Luby Ryan, candidată la alegerile parțiale din SUA, mărturie despre trauma avortului

 

Adaptare după Cassy Fiano-Chesser, Live Action

Multe femei fac avort deoarece cred că nu au de ales. Uneori sunt efectiv forțate, alteori sunt lipsite de sprijin, iar în multe situații decizia se bazează pe frică, nu pe alegere liberă. Din acest motiv, în cazul multor femei după avort urmează regretele.

Lisa Luby Ryan, candidată la alegerile din Texas din acest an, spune că în prezent este pro-viață, dar în trecut a făcut trei avorturi pe care le regretă: „Am o poveste și nu sunt mândră de ea, dar face parte din trecutul meu”.

Lisa a povestit pentru un site de știri din Texas că tatăl ei a început să o violeze pe când avea 6 ani și a continuat să o abuzeze până la 16 ani: „La 6 ani când tatăl tău, omul pe care îl respecți și vrei să îți acorde atenție și sprijin, te abuzează, totul se distruge”.

Prima dată a rămas însărcinată când era în liceu. Mama ei a dus-o să facă avort fără să vorbească despre asta. Mai târziu s-a căsătorit, și-a lăsat soțul pentru un alt bărbat, a rămas însărcinată și a făcut al doilea avort: „După ce am părăsit copiii și pe tatăl lor pentru celălalt bărbat am rămas însărcinată, dar rușinea a fost mai puternică”. În timp ce își cunoștea actualul soț a rămas din nou însărcinată și a făcut al treilea avort. Nu a vorbit cu nimeni despre durerea suferită în urma acestor avorturi, dar în cele din urmă a cerut sprijin și consiliere.

Astăzi Lisa este supraviețuitoare a traumelor generate de cele trei avorturi și spune că descoperirea credinței a ajutat-o să devină pro-viață: „Acum știu și cealaltă parte a lucrurilor. Știu cine creează viața. Nu am fost conștientă de aceste realități când am făcut avorturile. Vorbesc mereu cu tinerele despre informațiile pe care lumea nu ți le spune. Nu există vreo parte bună în avort. Există multe regrete”.

Chiar și printre activiștii pro-avort sunt persoane care au simțit regrete și durere după avort. O platformă științifică pentru medici și chirurgi a publicat anul trecut un studiu despre efectele avortului asupra femeii. Majoritatea femeilor care au participat la realizarea studiului au spus că avortul nu a avut nici un efect pozitiv asupra vieții lor. Multe au spus că au nevoie de consiliere, iar cea mai mare parte femeile au afirmat fie că au fost presate să facă avort, fie că au făcut avort pentru a-și rezolva problemele din relații.

Planned Parenthood, cea mai mare rețea de clinici de avort din lume, înțelege efectele negative ale avortului asupra femeilor. În sălile de reanimare există un jurnal în care femeile sunt încurajate să-și descrie sentimentele de după avort. Crystal Eldridge, manager în cadrul Planned Parenthood, a declarat că multe femei plâng după avort: „99% dintre femei sunt triste după avort și nu aș putea să citesc mărturiile lor pentru că aș plânge foarte mult”.

Se spune că avortul ajută femeile, dar realitatea este foarte diferită. Avortul distruge viețile femeilor, iar ele au nevoie de sprijin să aleagă viața.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer