ITO 2018: „Sunt mândru că sunt creștin”

Foto: Ziarul Lumina

La ITO 2018 s-au întâlnit peste 3500 de tineri din România și din diferite țări ale lumii. Ce au în comun Ignatios, un asistent medical misionar din Uganda, Fadi, un student din Siria, Valeria din Cracovia și Khader din Betleem cu prietenii români care au fost în Piața Mare din Sibiu? Bucuria credinței, libertatea de a-și mărturisi public convingerile și dorința de a-i ajuta pe ceilalți.

Suntem 12 copii la părinți, trei frați și opt surori. Supraviețuim prin pronia lui Dumnezeu. Uganda este cea mai tânără țară din Africa de Est, în plină dezvoltare. Se spune că sfântul meu protector, Sfântul Ignatie, ar fi prorocit că, după moarte, inima îi va fi tăiată în două, iar pe fiecare dintre cele două jumătăți se va găsi scris numele Iisus. Prorocia s-a adeverit. Aș vrea și eu să am o inimă la fel de curată ca a lui. Multă evlavie am și la Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian. Vreau să fiu doctor fără de arginți pentru cei care au nevoie de îngrijiri. Facem misiune în toată țara, mergând la oamenii care au nevoie de îngrijiri medicale, la cei vulnerabili și la orfani.

Ignatios, 23 de ani, asistent medical misionar, Uganda

În Uganda, Ortodoxia s-a născut în mod natural, din interior, nu prin munca vreunui misionar venit din afară. Aș vrea să continui studiile în România, la Iași, unde am participat la ediția ITO de anul trecut. Am învățat foarte multe din această experiență. Ne-am întors acasă și am organizat o mare tabără pentru tinerii ortodocși, cu multe activități. Am catehizat, am făcut sport, muzică, teatru și dans. Le-a plăcut mult, iar anul acesta vom repeta evenimentul în decembrie, când așteptăm peste 450 de participanți. Kenya și Rwanda sunt deja parte din rețeaua tineretului ortodox pe care am inițiat-o noi, cei din Uganda.

Dimitrios, 28 de ani, absolvent de Teologie, fratele lui Ignatios

1% din populația Ugandei este ortodoxă și ne străduim să evanghelizăm în continuare. Acum lucrăm la extinderea rețelei de organizații ale tineretului ortodox în toată Africa de Est. Rețeaua cuprinde deja organizațiile din Kenya, Rwanda, Burundi și Tanzania. Ortodoxia este o religie nouă în Africa, în cea mai mare parte formată din convertiți. Ortodocșii africani sunt în principal tineri, pentru că trebuie să știți că majoritatea populației africane este tânără. Africanii nasc mulți copii. Eu vin dintr-o familie cu șapte frați.

Charles, 27 de ani, preșe­din­tele Organizației de tineret din Uganda

Este pentru prima oară când vin în România pentru a participa la această întâlnire. Este minunat să te întâlnești cu alți tineri ortodocși din întreaga lume într-o țară atât de frumoasă și de veche ca a voastră. Sper să revin și la anul. Slavă Domnului că lucrurile s-au îmbunătățit mult și acasă, în Siria. Suntem în paza Domnului. Majoritatea zonelor creștine din Siria sunt eliberate acum. Sunt mândru că sunt creștin. Încercările prin care am trecut, fiind creștini, în Siria nu au făcut decât să ne întărească în credință, căci Dumnezeu ne-a păzit și ne păzește în continuare. Biserica rămâne puternică acolo, prin puterea lui Dumnezeu.

Fadi, 30 de ani, student la Universitatea Balamand, Siria

Vin pentru a doua oară, am fost și la Iași. A fost grozav, iar anul acesta mă aștept să fie și mai bine. Noi, tinerii bulgari și cei români, ne asemănăm foarte mult. Vrem să schimbăm lucrurile, să facem diferența acționând drept creștini. Oricâte diferențe am avea, dacă știm să le aducem laolaltă, și ele vor putea contribui la crearea unei lumi mai bune. Societatea nu mai este religioasă. Parcă am trăi în lumi separate. Trebuie să găsim o cale pentru a ne păstra credința și a o exprima prin însăși viața noastră.

Daniel, 25 de ani, student la Psihologie, Bulgaria

Particip pentru a patra oară la acest eveniment și vizităm pentru prima dată frumosul oraș Sibiu. Cunoaștem oameni noi și ne bucurăm de spiritualitate, de atelierele interesante cu tineri din alte țări, cu care putem face schimb de experiență.

Milen, 35 de ani, Bulgaria (Ruse)

Mă bucur că sunt aici. Noi, ortodocșii din Polonia, răspândiți mai ales în partea sudică, suntem o minoritate religioasă, dar una aflată în creștere: acum vezi în biserici mult mai mulți credincioși decât în urmă cu trei ani. Și Polonia, și România au avut dificultăți în trăirea și mărturisirea credinței în timpul comunismului, dar acum suntem liberi și este mult mai bine. Ortodoxia crește la noi atât datorită liber­tății, cât și minunaților și iubitorilor noștri părinți și ierarhi, care sunt foarte deschiși către tinerii care vin la biserică.

Valeria, 20 de ani, Polonia (Cracovia)

Vin dintr-un loc special, locul de naștere al Domnului Iisus. La praznicele mari, cum e Crăciunul sau noaptea de Paști, cântăm și ne bucurăm în biserică. Și la noi piața se umple de lumină și de oameni la aceste sărbători, vin oameni din toată lumea, seamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat aici în seara deschiderii, când toată lumea a cântat în Piața Mare. Este foarte frumos când se întâlnesc creștini din întreaga lume, la noi se întâmplă mereu aceasta, fiind loc sfânt de pelerinaj. Acasă nu putem trăi decât din mici întreprinderi agricole și artizanat. Dacă la Betleem nu ar veni turiști, nu ar exista viață aici. Mulți creștini pleacă din cauza greutăților.

Khader, 36 de ani, Betleem

Majoritatea familiei mele a emigrat din Palestina în America sau Germania. Dar eu nu plec. Este țara mea.

Samer, 24 de ani, tâmplar, Betleem

Sursă: Ziarul Lumina

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer