Alex Aniței: „Sloganul corect ar trebui să fie «vreau cafele, nu catedrale»”

Alex Aniței

Cand aud sloganul „Vrem spitale nu catedrale” imi vine sa ma urc pe pereti desi sunt ateu. Sloganul de mai sus e atat de tampit la atatea nivele incat imi provoaca greata instant.

Nu pentru ca visez cum viseaza Adrian Papahagi la Evul Mediu si la catedrale marete care mergeau pe atunci mana in mana cu spitale si camine de ingrijit oamenii suferinzi. Ca rolul asta nu mai e al bisericii de zeci daca nu sute de ani. Ci pentru ca sloganul e de o fatarnicie incredibila.

Catedrala ne-a costat in cei 8 ani de la inceputul santierului vreo 90 de milioane de euro. Din care vreo 50 de milioane din donatii de la bugetele locale si judetene, alea din care ar trebui sa se construiasca si spitale.

Grosul vine de la Capitala si Sectoare, adica tot de la bucurestenii care se vor bucura de beneficii. Sa nu uitam ca si in Bucurestiul plin de atei tineri si frumosi mai avem si 50% din populatie care sunt crestini si care se inghesuie prin bisericile neincapatoare saptamana de saptamana pe la slujbe si rugaciuni.

In conditiile in care doar bugetul Capitalei e de peste un miliard de euro si probabil cu cel al sectoarelor depaseste doua miliarde eu nu cred ca cele cateva milioane pentru Catedrala Neamului e un cost exorbitant. Catedrala Neamului a costat pe bucuresteni mai putin de 1% din cheltuielile de la bugetele locale.

Unu la suta e nimica toata. Nici nu se compara cu risipa care se face pe intretinerea armatei de mii de functionari de multe ori inutili ai primariilor. Sau pe bancute de 10.000 de lei bucata si panselute plantate iarna.

In rest, de prin tara donatiile au fost mult mai mici, de sute de mii de euro per judet sau localitate. De banii astia in conditiile in care un WC public costa 50.000E in Constanta si un pat de spital costa 250.000E in Bucuresti nu putem vorbi de niciun spital lipsa. Cel mult se putea face un plan de fezabilitate la scorurile care se discuta prin Consiliile locale. Dar sloganul „Vrem planuri pentru spitale, nu catedrale” parca nu suna bine .

In realitate cat ne costa Catedrala Neamului? In total cu ce mai e de construit, amenajari interioare, anexe, picturi si alte opere de arta se estimeaza undeva la 200 de milioane de euro. Impartiti la cei 20 de milioane de romani rezulta 10E de caciula. Atat cat sa iei vreo 6-7 cafele in Centrul Vechi. Asa ca sloganul corect ar trebui sa fie „Vreau cafele, nu catedrale”.

Nu-i asa ca nu mai e atat de dramatic? Nu stiu altii cum sunt, dar eu, chiar ateu fiind, nu am o problema cu pretul asta pentru cele cateva selfie-uri pe care o sa le fac cu Catedrala.

Sursă:

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer