Ce înseamnă azi cea mai grea şi cea mai frumoasă dintre meserii: cea de mamă

Mamele au o misiune complexă, completă şi deloc uşoară. Cum reuşesc mamele din ziua de azi, să se impartă între activitatea profesională, viața socială, familie şi statutul de soție şi, în aceste condiții, să-şi îndepinească şi rolul de mamă, în fapt cea mai importantă misiune a lor?
Dominique François este jurnalist, scriitor, dar înainte de toate dupa cum singura afirma, mamă.

„Dacă femeile au încredere în capacitatile lor şi dacă privesc viitorul cu optimism şi curaj, pot face adevărate minuni pentru copiii lor, pentru familie şi nu în ultimul rând pentru ele”, spune ea în „Nu este complicat să creşti un copil”.

Dominique François sustine, în cartea sa, ca femeile din ziua de azi sunt „sabotate” de sfaturile celor care se declara profesionişti în creşterea copiilor. În consecintă femeile, şi mai ales tinerele mame, încep să se îndoiască de instinctele lor şi sa se simtă neajutorate. 

„Părerea mea, care este bazată pe multe cazuri particulare pe care le-am analizat, dar şi pe experienta proprie – eu având trei copii – este aceea că părinții, în general, dar mai ales mamele trebuie să aibă încredere în sentimentele lor, în instincte, şi în relația firească şi naturală care există pur şi simplu, între mamă şi copil. Cred că toate mamele ar trebui să facă un pas înapoi şi să se bazeze în primul rând pe încrederea reciprocă care trebuie construită între mamă şi copil, ca temelie a relației speciale şi solide între aceştia. Mamele trebuie să se elibereze de toate constrângerile, să renunțe la orice presiuni inutile şi cu multă încredere în ele să-şi creasca, fără teamă, copiii„, spune Dominique François. Aceasta recunoaşte că poate, pe langă toate acestea ar mai fi nevoie şi de „puțin talent”.

Ai încredere în tine!

„Aveam doar 25 de ani când a venit pe lume fiul meu. Mi-a fost foarte teamă de ipostaza de mamă, astfel că am apelat la mama soțului meu, care practic l-a crescurt, în primii trei ani, pe fiul meu. Mai mult, eu m-am întors la muncă cand Alex avea doar patru luni”, povesteste Maria. şi continuă: „În urmă cu trei ani a venit pe lume fiica mea. De data aceasta nu mai aveam 25, ci 33 de ani, astfel ca am refuzat categoric orice ajutor şi mi-am crescut singură copilul, având grijă şi de fiul meu cel mare şi de familie. Am realizat doua lucruri: că este mult mai uşor decat mi-am imaginat să creşti un copil şi aici nu ma refer doar la detalii finaciare, şi doi ca am pierdut enorm în ceea ce priveşte relatia cu fiul meu”, afirmă Maria.

Dominique François cunoaste sentimentul, despre care susține că a este des întâlnit, la mamele tinere sau la primul copil. „O femeie pe care nu a învățat-o nimeni vreodată ceva despre creşterea unui copil, va face din instinct, exact ceea ce trebuie pentru puiul ei. Și va pune în practică, în proportie de 80%, dacă nu şi mai mult, sfaturile dintr-un tratat de specialitate. Femeile se sperie pentru ca nu le este cultivata încrederea în sine sau pentru ca nu mai ştiu să-şi asculte instinctele.

Cred ca mama şi nou-născutul trebuie să stea împreună, să înțeleagă că depind reciproc unul de altul, iar medicul ar trebui să-i spună femeii, când pleaca din maternitate, că trebuie să-şi asculte instinctele, că trebuie să aibă încredere în deciziile ei. Bunicii sunt bineveniți, pentru ca pot ajuta o familie unde exista un nou-născut, dar intervenția lor trebuie sa nu intre în cercul sacru al mamei, copilului şi tatălui”, scrie Dominique François în cartea sa.

Creşte-ți copilul!

În primul an de viață al copilului apar si se consolideaza relațiile adevărate, care unesc copilul de mamă intr-un mod unic. La fel şi în cazul tatălui. Dacă în aceast mic nucleu, format din părinți şi copil, intervin permanent şi au putere de decizie bunici sau terțe persoane, relația dintre părinte şi copil devine mult mai difuză. „Este ideal ca părinții să-şi crească singuri copiii. Bunicii sunt bineveniți, dar trebuie să se plaseze mereu pe o poziție secundară, de spectator, eventual de colaborator. Rolul lor în viața copilului şi a familiei este altul. Creşterea copilului trebuie sa revină exclusiv părinților, atât în interesul familiei, al cuplului, cât şi, mai ales, al copilului. S-a dovedit statistic, rata divorțului in familiile unde, după naşterea unui copil, bunicii sunt foarte prezenți, este mult mai mare decât în cazul familiilor care se ocupă singure de nou-născut. Mai mult, relația dintre copil şi părinte este mult mai solidă, din toate punctele de vedere, în cazul familiilor care îşi cresc singure copilul, până la vârsta la care acesta este apt să intre în colectivități, gen grădinită sau şcoală”, explică Dominique François, în cartea sa.

Încrederea în sine vine de la părinți


„Am constatat şi din experiența proprie şi din ceea ce am văzut că dacă părinții, şi mai ales mama, sunt în preajma copilului figurile principale, copiii sunt mult mai ataşați de părinți, comparativ cu situațiile în care figurile principale sunt bunicii sau bonele. În plus, copiii crescuți efectiv de părinți, au mai multa încredere în ei, sunt mult mai deschişi, mai sociabili şi mult mai prietenosi. Nu au angoase, nu sunt ruşinoşi, sunt veseli si buni”
, îşi descrie Dominique François observațiile proprii.

Aceasta susține în cartea sa faptul că părinții şi copiii stabilesc un echilibru, în familie, un echilibru care este necesar în egală masură şi celor mari şi celor mici. „Familia este un mecanism complet. Copilul depinde de părinți, în egală măsură cum părinții depind de copii. Sufleteşte, emotional, comportamental. Dacă aceste lucruri sunt înțelese, familia devine un fel de oază, un loc al încrederii, al dragostei şi al siguranței. Femeia are un rol fundamental pentru că este cea care poate pune în mişcare acest fin mecanism, care aduce doar beneficii şi care se bazează pe încrederea între părinți şi copii. Dacă înțelegem aceste detalii, dacă le aplicam, o să constatăm că a creşte un copil este nu doar cel mai bun lucru pe care îl poți face, ci şi unul foarte uşor”, explica Dominique François.

Sursa: Eva – www.eva.ro

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer