„Pui de om în terapie”, un proiect pentru neonatologiile din România

Asociația Unu și Unu vrea să transforme neonatologiile din România în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur.

Asociația Unu și Unu demarează în luna mai proiectul “Pui de om în terapie”, un proiect inovator pentru neonatologiile din România. Două secții de terapie intensivă (Maternitatea Polizu, Institutul Național pentru Sănătatea mamei și copilului și Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj-Napoca) vor fi transformate – într-un proces ce se va derula pe parcursul a 2 ani – în Family and Infant Neurodevelopmental Care, centre în care nu numai că este permisă prezența părinților în terapie, dar aceștia sunt învățați să aibă grijă de puiul lor prematur sau îndelung spitalizat, evident după ce acesta este stabilizat.

Ce aduce nou „Pui de om în terapie”

Bebelușii prematuri, cei bolnavi și cei abandonați sunt tratați corespunzător din punct de vedere medical, însă este neglijată latura umană. Ei sunt doar pacienți, iar părinții doar vizitatori. “Prin acest proiect ne dorim să venim în sprijinul copiilor și al părinților. La naștere, și copilul și mama sunt într-un moment de maximă vulnerabilitate și au nevoie unul de celălalt. Experiența țărilor care au aplicat acest concept ne-a demonstrat că direcția de a schimba neonatologiile în Family Center Care are un impact important la nivelul dezvoltării neurologice a copilului, a prevenirii dizabilităților, a atașamentului mamă-copil”, spune Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu, inițiatoarea proiectului și cea care își dorește ca în 5-10 ani în toate neonatologiile din România să existe acest tip de centre în care părinții să poată avea grijă de copiii lor, imediat după naștere.

“Pui de om în terapie” oferă bebelușului bolnav șansa de a fi îngrijit de familie, ca orice nou-născut, respectându-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de părinții săi (Convenția Națiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989). Astfel, părinții nu numai că vor fi acceptați în secțiile de terapie intensivă, dar vor practica Kangoroo care, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni și îmbăia, îl vor alina ținîndu-l în brațe în timpul procedurilor dureroase).

Vor practica metoda skin to skin, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni și îmbăia, îl vor alina ținându-l în brațe în timpul procedurilor dureroase. Pentru copiii abandonați se vor folosi voluntari care să îi îngrijească în locul părinților.

Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat și respectând fluxul normal al bebelușului, somn-activitate, prin asigurarea liniștii și a întunericului corespunzătoare unei recuperări medicale optime.

Sursa: Asociația Unu și unu

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer