TEXT INTEGRAL: Cuvântul și rugăciunea Mitropolitului ortodox Tihon, care a deschis Marșul pentru Viață Washington, 2018

Vineri, 19 ianuarie, IPS Mitropolitul Tihon, de la Orhodox Church of America, a rostit rugăciunea și cuvântul de deschidere la Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC. Traducerea integrală a cuvântului Înaltpreasfinției Sale a fost preluată de pe site-ul stiripentruviata.ro.

Mitropolitul Tihon este președintele Sinodului OCA din 2012. De atunci a participat în fiecare an la Marșul pentru viață de la Washington, acordându-i-se, de către organizatori, roluri din ce în ce mai proeminente. Și predecesorul său, Mitropolitul Iona, a participat la Marșul pentru viață de la Washington.

Nu vin aici să reprezint vreo ideologie sau să vă prezint o gândire nouă.

Nu sunt aici pentru a vă oferi vreo intuiție nouă sau ca să vorbesc pentru alții.

Nici măcar pentru mine însumi nu am venit să vă vorbesc.

Sunt aici pentru a rosti cuvântul Evangheliei. Să vorbesc pentru Cel Care Și-a dat viața pentru viața lumii. În această expresie văd rezumată  adunarea noastră în comuniune aici. Și astfel, împreună cu frații mei de rit ortodox și catolic, vă cer să vă alăturați în rugăciune pentru Cel Care Și-a dat viața nu pentru viețile din lume, ci pentru însăși viața lumii.

Doamne Iisuse Hristoase, știm că toate lucrurile și toți oamenii din toate timpurile sunt înrudite într-o unitate care depășește puterea noastră de înțelegere. Prin toate trece o singură viață care susține tot ceea ce respiră și există.

Când ai venit pe lume, nu ai devenit pur și simplu om, ci ai luat această întreagă viață a noastră și te-ai îmbrăcat în ea, făcând dintr-însa cămașa Ta desăvârșit țesută, fără cusătură.

Așa cum viața este una și aceeași, și violența de orice fel este una și aceeași, este sfâșierea cămășii lui Hristos, care are loc în multe feluri: avort, execuții, războaie, rasism, genocid, opresiune, sclavie și ură de orice fel.

Dar esența tuturor acestora este una și aceeași. Sunt simptome ale aceleiași boli: păcatul lumii, la care suntem toți părtași și care este iubirea de sine.

A fi pro-viață înseamnă să înțelegi că violența nu este doar păcatul unora, ci al tuturor, că violența din toate timpurile este păcatul tuturor.

Adevărul este că orice ființă umană are chipul vostru și că orice viață are valoare infinită în voi înșivă, indiferent de păcatele noastre.

Doamne, ne-ai arătat că viața are un singur izvor și o singură biruință: iubirea jertfelnică. Ajută-ne să avem iubire jertfelnică pentru toți și vom birui și noi moartea.

După cum spunea marele sfânt Isaac Sirul, Mai bine să fii prigonit, decât să prigoneşti; să fii răstignit, decât să răstigneşti; să fii nedreptăţit, decât să nedreptăţeşti; să fii clevetit, decât să cleveteşti.

Fiți milostivi, nu neîndurați. Încingeți-vă cu bunătatea, nu cu dreptatea.

Dreptatea nu face parte din viața creștinului. Hristos nu pomenește nimic despre ea în învățăturile Sale.

Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng. Nu certați și nu insultați pe nimeni, nici chiar pe cei care trăiesc în păcate grele.

Pe cel care cade acoperă-l cu haina ta.

Dragi frați și surori, să fim pro-viață! Să nu ne opunem jertfei lui Hristos, Care-Și dă viața pentru viața lumii! Să fim pro-viață și împotriva oricărui lucru care dăunează vieții, împotriva oricărei violențe, în orice situație.

Să fim pro-viață și astfel să nu putem îndura nicio rănire adusă vreunei ființe vii!

Dea Domnul să fim astfel spre slava Atotputernicului Dumnezeu care S-a arătat ca Sfânta Treime la Râul Iordan, ca Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer