Sute de tineri au sărbătorit la Putna intrarea în Anul Centenarului Marii Uniri

 

Putna a fost întotdeauna locul de întâlnire al tinerilor care cred că valorile spirituale sunt esențiale în viața lor. În fiecare an am găsit la Putna dragoste, comuniune și renaștere sufletească, iar acestea ne-au ajutat să începem de fiecare dată noul an mai senini, mai încurajați și mai pregătiți să depășim provocările care au urmat pe parcursul timpului.

Anul acesta, bucuria colindelor a fost urmată de un eveniment care va rămâne în sufletele noastre ca un moment care ne-a unit și ne-a înălțat inimile: în seara zilei de 1 ianuarie 2018, alături de 200 de tineri am urcat cu făclii pe Dealul Crucii de lângă Mănăstirea Putna, scriind numărul 100 pentru a marca Centenarul Marii Uniri, apoi am coborât cu torțele în comuna Putna. În fața Muzeului mănăstirii ne-a întâmpinat Părintele Stareț, am cântat cu toții imnul național, „Deșteaptă-te, române!”, apoi am participat la slujba de mulțumire. După ce am ascultat discursul impresionant al Regelui Ferdinand rostit în 16 mai 1920 la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, un student a rostit un discurs, iar un altul o urare, la care Părintele Stareț ne-a răspuns cu îndemnul: „Tineri, așezați-vă în lucrarea lui Dumnezeu!”

La 100 de ani de la Marea Unire, inimile noastre s-au unit cu cei care au organizat Serbarea de la Putna din august 1871, cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, cu Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul, cu tinerii martiri ai Revoluției din 1989 și cu românii de pretutindeni. Nu voi explica în acest scurt material de ce aceste evenimente și acești doi mari părinți ai neamului românesc ne dau puterea de a face binele în prezent, dar am pus linkuri și nădăjduiesc că veți valorifica resursele existente pentru a înțelege firul roșu al istoriei care ne dă viață.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer