În cadrul campaniei „Propune pentru București”, pe site-ul http://propunepentrubucuresti.pmb.ro, se poate vota până la data de 17 noiembrie unul din cele 33 de proiecte înscrise şi considerate eligibile de către comisia de evaluare.
Prin vot, bucureștenii sunt invitaţi să participe la luarea unor decizii cu privire la cheltuirea unor sume din bugetul local. Condiţiile de votare sunt următoarele: votanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi şi domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.
Eu susțin proiectul unui monument la Sala Dalles, „În memoria tinerilor eroi uciși în 21 Decembrie 1989”.
13 tineri au fost uciși în 21 Decembrie 1989 în fața Sălii Dalles, primul dintre ei fiind Mihai Lucrețiu Gîtlan. Mihai a fost primul erou martir al Revoluției din 1989.
Sper ca acest monument să se realizeze, sper ca pe el să fie înscrise și numele celorlalți 12 tineri.
Mihai s-a născut pe 9 aprilie 1970, primul dintr-o familie cu șase copii.
Înainte de a merge la manifestația anti-comunistă din 21 decembrie, Mihai le-a spus prietenilor din formația în care cânta: „Vom muri și vom fi liberi”. Este înmormântat în Cimitirul Eroii Martiri ai Revoluției din Decembrie 1989.
Iată câteva cuvinte despre el, din volumul „Miracol ‘89”.
„Să încercăm deci să vedem fața nevăzută a unui rocker, a unui rebel care s-a ridicat din mijlocul unei străzi pline de oameni, a strigat JOS COMUNISMUL și a căzut … la doar 19 ani. Era sufletist, primul peste tot. Trăia pentru muzică și pentru Dumnezeu. Avea un bun prieten la seminar și își pusese în gând să dea la Teologie.
Avea o iconiță pictată de tatăl lui, pe care o purta peste tot. Într-una dintre verile trecute – poestește tatăl – eram împrepună cu Mihai pe un vaporaș, în Deltă. Aici, am făcut cunoștință cu dl. Bogdandy din Cluj și cu fiu lacestuia, care suferea de o tumoare infernală la cap, ce-i cauza dureri și stări de necontrolat. Omu lera disperat, medicii nu-i dăduseră nici o speranță și ar fi dat orice să-și paotă salva fiul. Dar acesta refuza cu încăpățânare ajutorul, nici nu voia să audă de operație.
Fiid de aceeași vârstă, copiii au intrat în vorbă, s-au jucat, iar băiețelul bolnav a adormit cu capul pe iconița lui Mihai. Ca prin minune când s-a trezit, i-a spus d-lui Bogdandy că ar dori să fie operat. Și operația, spre surprinderea tuturor, a reușit!”
Descrierea monumentului o găsiți aici, iar și lista celorlalte proiectele eligibile se află aici.
Primele 20 de proiecte selecţionate în urma analizei tehnice şi de legalitate realizate de către comisie şi a votului vor fi supuse spre adoptare Consiliului General al Municipiului Bucureşti.