Un elev de 12 ani despre Mariuca Zaharia, eroina de 12 ani de la Mărășești, și viitorul lui în România

Acum 3 ani, Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la CNI „Al. I. Cuza” din Focșani, a realizat un clip despre Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care a murit dorind „să facă ceva pentru țară”. Au trecut 100 de ani de la jertfa ei. De Schimbarea la Față este pomenită ea și toți cei căzuți acolo.

După încheierea bătăliei de la Mărășești, Generalul Eremia Grigorescu a spus ostașilor: „Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară […] Ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri. Ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor ”.

Țara românească a tuturor românilor s-a destrămat după al Doilea Război Mondial. Câteva decenii mai târziu, după căderea comunismului, din România, Republica Moldova și din nordul Bucovinei au plecat milioane de români în alte țări.

Mă întreb ce va face elevul care acum câțiva ani a făcut acest clip emoționant despre Măriuca Zaharia și jertfa ei pentru o țară curată și măreață. Va trăi, va munci, se va bucura, se va ruga, își va face o familie în țara părinților și strămoșilor săi sau va pleca în altă țară, din cauza condițiilor economice?

Sper ca cei un milion de români care au murit în Primul Război Mondial pentru a se realiza Unirea din 1918 să mai realizeze o unire la 100 de ani de la jertfa lor.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer