Cei 10 pași pentru o alăptare de succes. Citește primul Abecedar de alăptare din România

În perioada 1-7 august este Săptămâna Mondială a Alăptării. Citește aici primul Abecedar de alăptare din România în format PDF și dă-l mai departe mamelor care au nevoie de ajutor.

abecedardealaptare.ro

Acest set de reguli a fost creat pentru a sprijini alăptarea. România are mult de muncă pentru a îl pune în aplicare, însă cunoașterea lui ne poate face conștienți că avem anumite drepturi și că e normal să ne dorim să fie respectate.

Proiectul Spitalul Prieten al Copilului, derulat şi în unele maternităţi din România, avea în vedere ca maternităţile să respecte şi să pună în aplicare următorii 10 paşi. Chiar dacă acest proiect nu mai este activ, iniţiativa din spatele lui a fost una constructivă. Sperăm ca acest proiect pro-alăptare să fie reluat sau cel puţin ca maternităţile care au avut la un moment dat acreditarea să menţină/respecte cât mai mult din cele 10 puncte.1. Existenţa în formă scrisă a unei politici de promovare a alăptării ce este comunicată periodic întregului personal medical.
2. Instruirea întregului personal medical în vederea dobândirii abilităţilor necesare pentru implementarea acestei politici.
3. Informarea tuturor gravidelor despre avantajele alăptării şi despre modul de gestionare a acestei practici.
4. Sprijinirea mamelor pentru a își alăpta bebeluşul la maxim o jumătate de oră de la naştere.
5. Intruirea mamelor cu privire la cum se alăptează şi cum pot să menţină secreţia de lapte chiar şi atunci când sunt despărţite de copiii lor.
6. Hrănirea nou-născuţilor exclusiv cu lapte matern, cu excepţia cazului în care medicul recomandă altceva.
7. Adoptarea sistemului „rooming in” ce presupune ca mamele şi copiii să rămână împreună 24h/24.
8. Încurajarea alăptării la cerere.
9. Evitarea folosirii tetinelor sau suzetelor în cazul copiilor care sug la sân.
10. Încurajarea înfiinţării de grupuri de sprijin pentru mamele care alăptează şi îndrumarea lor către aceste grupuri la ieşirea din spital.
Pentru a avea succes în alăptare, nu e suficient să ne dorim acest lucru sau să ni se creeze anumite condiții (enumerate mai sus). Trebuie să ne și pregătim pentru alăptare, iar pregătirea se face optim în timpul sarcinii.Cum ne pregătim pentru a avea succes în alăptare?
Pregătirea începe încă din timpul sarcinii:
– citim „Abecedarul de alăptare”;
– participăm la un curs/atelier de alăptare și punem întrebări (acele întrebări care să ne lămurească de ce unele mame reușesc să alăpteze exclusiv cel puțin 6 luni de zile, iar altele nu, și ce putem face ca să ne situăm în prima categorie);
– observăm mame care alăptează;
– frecventăm un grup de sprijin în alăptare (ex: La Leche League);
– avem la îndemână numărul de telefon al unui consultant în alăptare, al unei moașe cu experiență, în caz de nevoie;
– evităm intervențiile de rutină la naștere și alegem să naștem natural, dacă este posibil.Sursă: http://abecedardealaptare.ro/text-intro-home/cei-zece-pasi-catre-o-alaptare-de-succes/

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer