Eliza Nițescu pe cel mai înalt vârf al lumii în afara Asiei, pentru copiii bolnavi de cancer

??????????????

Eliza Nițescu este o persoană pe care dacă o cunoști n-ai cum să nu o iubești. Din 2013 se implică și pune mult suflet în campaniile pe care le creează pentru copiii bolnavi de cancer de care se ocupă Asociația P.A.V.E.L..

Recent a atins vârful Aconcagua (6.962 m) pentru a face cunoscută cauza copiilor diagnosticați cu această afecțiune, dar și pentru a strânge fonduri prin campania „ARIPI CA ÎN CER”.

Prin intermediul unui comunicat de presă emis recent, Eliza povestește cum a decurs și care au fost provocările acestei expediții:

Pe 11 Ianuarie 2017 a luat startul o expediție românească ce a avut ca obiectiv atingerea celui mai înalt vârf în afara Asiei, Aconcagua (6.962 m). Expediția a avut 12 participanți, coordonați de 2 ghizi.

Cu această ocazie, unul dintre membri expediției, Eliza Nițescu, voluntar în cadrul Asociației PAVEL, care se ocupă de copiii bolnavi de cancer, a demarat o campanie de strângere de fonduri. „La finalul lunii Noiembrie a anului trecut am conceput un nou proiect împreună cu Asociația PAVEL. Se numește ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE și presupune acordarea unor fonduri suplimentare familiilor fără posibilități materiale, în care există un copil cu afecțiuni oncologice. Fondurile se distribuie în funcție de urgența și gravitatea fiecărui caz. Suma suplimentară medie pentru a putea susține toate cheltuielile generate într-o lună este de aproximativ 1.000 de lei, bani pentru analize, alimente, produse pentru igienă sau transport”.

Ziua 5_15.01.2017_Penitentes-Confluencia_023

Până la data de 3 Februarie 2017, campania inițiată de Eliza a reușit să adune (prin intermediul platformei de fundraising Galantom) suma 9.082 de lei, cu 30% mai mult decât suma propusă de inițiatoare, 6.962 de lei, echivalentul înălțimii Santeinelei de Piatră. Donațiile au fost cuprinse între 30 și 1.000 de lei, donația medie fiind de 140 de lei, unele persoane alegînd să doneze chiar de 2 ori. Peste 60 de persoane au răspuns apelului umanitar lansat, iar toți cei care au contribuit cu donații sunt invitați să cunoască mai îndeaproape Asociația PAVEL și proiectele acesteia Miercuri, 15 Februarie, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului Bolnav de Cancer. „Suntem recunoscători tuturor celor care aleg să sprijine cauza copiilor și ne bucurăm că avem în rândul voluntarilor noștri temerari care reușesc să aducă în palmaresul personal realizări atât de frumoase, care sprijină și copiii noștri”, a declarat Olga Cridland, Președinta Asociației PAVEL.

Eliza Nițescu a dus pe vârful Aconcagua steagul Asociației PAVEL sub sloganul ARIPI CA ÎN CER. Ruta parcursă de ea împreună cu restul membrilor expediției a fost cea clasică (mai există o rută alternativă numită Ghețarul Polonez). În ziua vârfului (25 Ianuarie), o parte din membri expediției au plecat în ascensiune la 5.00 dimineața, în condiții de vânt de peste 60 km/oră, cu o temperatură resimțită de -28°C. „Am fost singura femeie din întregul grup și știam că va fi mai dificil pentru mine să parcurg întregul traseu, tocmai de aceea din momentul în care am luat decizia de a participa la expdiție am făcut zilnic antrenamente pentru a putea reuși să țin pasul cu restul grupului. Nu mi-am imaginat niciodată că nu voi ajunge să ating crucea de pe vârful acestui munte”.

Ziua 7_17.01.2017_Confluencia-Plaza de Mulas_077

Pentru ca pe 25 Ianuarie să poată ajunge victorioși pe vârful Aconcagua, apliniștii au parcurs rute de aclimatizare de până la 24 de km – ascensiunea din tabăra Confluencia până la Plaza Francia fiind un traseu cu o astfel de lungime. Cea mai lungă distanță totală parcursă într-o singură zi a fost însă pe coborâre: aproximativ 30 de kilometri de la tabăra de bază Plaza de Mulas (a doua tabără ca mărime din lume, după Everest base camp) până la ieșirea din Parcul Național Aconcagua.

În taberele intermediare, alpiniștii sunt obligați să efectueze vizitele medicale în vederea obținerii parafei ce confirmă că ascensiunea poate continua. În condițiile în care medicii constată probleme, opresc expediția pentru pacienții care nu se află în condiție fizică adecvată. Porțiunile mai provocatoare după ultima tabără (Berlin) au fost Traverseul și Canaleta, aflate chiar înainte de vârf. Dintre membrii expediției, 8 au atins vârful, 2 participanți abandonând la sub 100 m diferență de nivel de vârf (restul de doi oprindu-se unul în tabăra Berlin, iar celălalt ajungând pâna la altitudinea de 6.300 m). O realizare notabilă în această expediție aparține tânărului alpinist brașovean Erik Gulacsi, care la 12 ani obține astfel recordul de vârstă în calitate de cel mai tânăr european ce reușește să atingă vârful Aconcagua.

Ziua 11_21.01.2017_Canada-Nido de Condores_29

„Sezonul de iarnă închide accesul în Himalaya, așa că la momentul la care am urcat pe vârf eram persoana stând în picioare la cea mai mare altitudine din lume, ceea ce e un sentiment greu de descris… Consider că un de un ajutor foarte mare au fost și cărțile de alpinism citite, prima din seria care a a generat pasiunea mea pentru munte fiind În aerul rarefiat, scrisă de John Krakauer. Un mare impact asupra mea l-au avut și cărțile Păianjenul alb (Heinrich Harrer), Provocarea înîlțimilor (Edmund Hillary) sau Căzând în gol (Joe Simpson). Totuși, persoana care îmi dă cel mai mult curaj este mama mea, care chiar dacă fizic a plecat de aici din cauza cancerului, continuă să fie lumina din mintea și inima mea”, a mărturisit cu emoție Eliza.

Eliza Nițescu este la a patra reușită de atingere a un vârf important, ea având până acum în palmares și escaladarea Elbrus (cel mai înalt vârf din Europa, 5.642 m, August 2016), Kilimanjaro-Uhuru Peak (cel mai înalt vârf al Africii, August 2015), precum și cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc (4.810 m, Iulie 2014), în toate aceste expediții având aceeași cauză de umanitară: cazurile copiilor care suferă de afecțiuni oncologice (beneficiar a fost tot Asociația P.A.V.E.L.). Eliza și-a propus ca în fiecare an să îndeplinească un obiectiv montan mare, iar pentru 2018/2019 are în plan atingerea celui mai înalt vârf din America de Nord, Denali (6.194 m), situat în Alaska, singura provocare în acest moment fiind lipsa de fonduri pentru a finanța expediția și echipamentul necesar.

„Mă bucur că pot să trăiesc o viață liberă și plină de alegeri curajoase, ajutând în același timp și copiii cu afecțiuni oncologice. Fiecare dintre noi avem zilnic de urcat proprii noștri munți și nu ar trebui să fie nevoie de campanii ca să ne deschidem ochii și să ne pese, ci doar să trăim în mod mai conștient”, punctează Eliza, ca îndemn la acțiune din partea celor care au posibilitatea financiară de a sprijini în continuare cauza copiilor bolnavi.

Donațiile pentru proiectul ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE se pot face direct în contul Asociației P.A.V.E.L., RO76BPOS71003031332RON0A, deschis la BancPost, cu mențiunea: donație pentru campania ARIPI CA ÎN CER / ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE sau prin intermediul platformei Galantom, la următorul link:

http://pavel.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=3469

DESPRE P.A.V.E.L.

DESPRE P.A.V.E.L. Asociaţia P.A.V.E.L. – asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, este un ONG înfiinţat în 10 mai 1996; are drept scop îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informaţional, psihologic, social şi material copiilor, tinerilor bolnavi şi familiilor lor.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer