62 de milioane de fete „lipsesc” în China din cauza avorturilor în funcție de sex

Pe 6 octombrie 2016, Chris Smith, președintele Comisiei executive privind China a Congresului SUA (CECC), a prezentat Raportul anual 2016 al comisiei despre situația drepturilor omului în China. Comisia este alcătuită din reprezentanți Camerei Reprezentanților, Senatului și Administrației Prezindențiale din SUA.

Raportul, considerat standardul de aur pentru activiști pentru drepturile omului în China, a concluzionat că eforturile guvernului chinez pentru a reduce la tăcere dizidenții, pentru a reprima activiștii pentru drepturile omului și pentru a controla societatea civilă, grupurile religioase și internetul au fost mai mari decât în orice altă perioadă de la Masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

Între altele, Raportul anual 2016 arată că guvernul chinez a continuat să mențină politici coercitive de control al populației, abandonând „Politica copilului unic” care a fost înlocuită cu „Politica a doi copii”, în octombrie 2015. Conform Raportului CECC, vasta infrastructură de funcționari guvernamentali (așa numita „Poliție a copilului unic”) care pun în aplicare politici coercitive de control al populației rămâne neschimbată și revizuirea limitei nașterilor nu poate regla în totalitate dezechilibrul între sexe din China.

În 2015, în China erau cu 34 de milioane mai mulți bărbați decât femei și, de la implementarea Politicii copilului unic în anii 1978-1980, s-au înregistrat aproximativ 62 de milioane de „fete dispărute”, adică fete avortate din cauza unei preferințe culturale pentru fii, exacerbate de zeci de ani de limitare la unul a numărului de copii al unei familii. Dezechilibrul raportului între sexe este un factor important care contribuie la traficul de ființe umane pentru căsătorii forțate și pentru exploatare sexuală comercială.

„În lunga linie de greșeli ale Partidului Comunist Chinez, politicile sale de control al populației sunt una dintre cele mai ucigătoare și mai urâte de oameni. Guvernul chinez nu ar trebui să fie aplaudat pentru schimbarea de anul trecut, din cauză că statul încă limitează dimensiunea familiilor chineze – „Politica copilului unic” a devenit „Politica celor doi copii”, în timp ce aparatul coercitiv de control al populației rămâne în esență neschimbat”, a declarat Chris Smith la prezentarea raportului.

„Familiile care doresc un al treilea copil se vor confrunta în continuare cu presiunea de a avorta copilul sau de a plăti amenzi exorbitante. Realitatea tristă este că schimbarea politicii va avea un efect redus asupra forței de muncă în scădere a Chinei, asupra problemelor sociale ale unei populații în curs de îmbătrânire rapidă și asupra problemelor traficulului de persoane cauzat de dezechilibrul dintre sexe – este prea puțin și prea târziu. Statele Unite trebuie să continue să pledeze pentru eliminarea completă a controlului populației impus de guvern, să ajutăm ca această oribilă politică să fie aruncată la lada de gunoi a istorie o dată pentru totdeauna.”

Sursă: LSN

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer