Un interviu pe care doamna Mihaela Geoană l-a acordat life.ro în 1 octombrie 2016 aduce în spațiul public o cifră care uimește: 40% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân sunt părăsite de bărbați după diagnostic!
Mihaela Geoană este președinta Fundației Renașterea, care a desfășurat numeroase acțiuni în vedere prevenirii cancerului, a informării despre această boală și a depistării și tratării la timp.
Redăm fragmentul din interviu:
„ – Să vorbim puţin despre sprijinul familiei în cazul în care o femeie este depistată cu cancer. Imaginea ideală este: el alături de ea, toţi din familie pentru ea. E adevărat mereu?
– Depinde de la familie la familie, depinde de nivelul de educaţie, dar în 40 % din cazurile pe care noi le-am întâlnit, femeile sunt părăsite de bărbaţii lor ori imediat după diagnosticare, ori imediat după operaţie, ceea ce este de necrezut! De exemplu, prima pacientă din centrul nostru care a fost diagnosticată şi salvată de cancer acum 10 ani, a fost părăsită de bărbatul ei imediat după diagnosticare. Sau sunt bărbaţi care vin cu femeile lor la operaţie şi pun condiţia ca după operaţie sânul să fie la fel ca înainte. Asta este prioritatea?! Cum va arăta sânul? Nu se gândesc la viaţa femeii, la tratamentul cel mai bun pentru ea… Poate că şi bărbaţii, dacă ar fi mai informaţi, atunci ar privi altfel lucrurile, şi-ar da seama că nu în felul în care arată un sân stă valoarea unei femei şi a vieţii sale!”
Pentru cei care nu cred în verosimilitatea acestui procent, trebuie spus că el este doar unul dintre rezultatele considerării femeii ca obiect sexual, cu termen de valabilitate dat de caracteristicile fizice. O atitudine pe care nu doar unii bărbați o au, ci și unele femei o acceptă.
Procentul de 40% de femei părăsite de către bărbați după diagnosticul de cancer la sân trebuie corelat cu procentul de 70% al cuplurilor care se despart în următoarele 6 luni după un avort (făcut, în majoritatea cazurilor, pentru că bărbatul nu a vrut să își asume creșterea copilului).
Și cu faptul că unele studii arată că fiecare avort crește riscul de cancer la sân cu 30%, deoarece femeile care avortează pierd protecţia împotriva cancerului de sân ce apare în mod natural prin ducerea la termen a sarcinii.
Și cu faptul că pilula contraceptivă a fost inclusă de către Organizația Mondială a Sănătății în categoria substanțelor carcinogene de gradul 1.
Și cu faptul că doar 58% dintre femeile între 65 și 74 de ani sunt căsătorite, în comparație cu 75% dintre bărbații din această grupă de vârstă.
Așadar, pentru unele femei, „libertatea de alegere”, atât de invocată în dezbaterea despre avort, se reduce la:
1. „dragoste”, sarcină, avort, părăsire;
2. „dragoste”, sarcină, avort, cancer, părăsire;
3. „dragoste”, sarcină, părăsire, mamă singură cel puțin pentru o perioadă;
4. „dragoste”, sarcină, părăsire, încredințare spre adopție cu tot stigmatul social „cum, ți-ai dat copilul spre adopție? Mai bine îl avortai!” și durerea renunțării la copil.
Nu, acestea nu sunt variante de alegere, ci sunt moduri de oprimare a femeii validate de societate.