Studenți pentru viață pe urmele studenților din 1871

Foto: Veronica Iani

De ce suntem la Putna?

Câțiva dintre membrii asociației Studenți pentru viață ne aflăm azi aici, alături de studenți de la alte asociații, dar și studenți și multi adolescenți și tineri care au venit special.

Este firească prezenţa studenților azi la Putna și e firească prezenţa studenților la orice sărbătoare a Mănăstirii Putna și a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și a Sfântului Iacob Putneanul, al doilea ctitor al mănăstirii.

Primul congres al studenților români‎ a avut loc aici, la Putna, în 1871. Cu Eminescu, Slavici, Ciprian Porumbescu, AD Xenopol între studenții de atunci. La toate serbările Putnei au participat studenți și cred că vor participa în continuare.

Pentru că ‎un tânăr, un student își dă ușor seama că, dacă vrea să crească, trebuie să aibă un profesor, un model.

Sfântul Ștefan a fost și este un model ‎pentru orice român care vrea să facă ceva pentru țară și popor.

Al doilea ctitor al mănăstirii, Sfântul Iacob Putneanul‎, este binecunoscut pentru cât i-a sprijinit pe cei în necazuri și pentru cât s-a implicat în educație – el a tipărit primul Abecedar din Moldova și a făcut prima școală pentru copiii de la sat din Moldova.

Iar Mănăstirea, de-a lungul timpului și azi, este un loc de folos sufletesc, dar și un locaș de cultură și educație.

În plus, la 550 de ani de la începutul zidirii mănăstirii, aici este un oaspete special, Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei, care este un om al cărții, a dezvoltat instituții universitare, un om foarte apropiat de studenții din ţara sa. Este un om care îi ajută foarte mult pe toți cei aflați în nevoi în Siria, al cărui frate, Mitropolitul Pavel de Alep, a fost răpit chiar când se întorcea dintr-o acțiune umanitară, acum trei ani și jumătate.

Aici este un loc de formare, în care orice român, dar și străin, orice tânăr, dar și orice vârstă și generație află modele, sfat, inspirație, putere.

Este un loc în care te simți și mic, în fața unei istorii copleșitoare, dar și demn, că avem un astfel de trecut, și ajutat să fii responsabil pentru viitor.

Diseară va avea loc o retragere cu torțe, de pe dealul de lângă mănăstire, Dealul Crucii, de unde Sfântul Ștefan a tras cu arcul pentru a alege locul mănăstirii. Pe lângă alte gânduri, cei care ne-am aplecat în mod special asupra situației femeilor aflate în criză de sarcină, presate să facă întrerupere de sarcină, le vom purta și pe ele cu noi. Cu gândul că mereu, când te lupți cu o greutate dar te lupți pentru adevăr – iar viața fiecărui om este un adevăr fundamental, izbândești. Și Sfântul Ștefan a avut o copilărie dificilă, dar a reușit să răspândească atât bine în jur și să stea neclintit în greutăți la maturitate poate și datorită celor trăite în copilărie, care l-au sensibilizat la necazurile oamenilor și l-au călit.

La Putna este o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului care a ajutat multe mame, multe familii.‎ Și, cine știe, un Ștefan se poate naște oricând, să aibă curaj mamele să nască copiii pe care îi poartă!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer